Ya betul. Cuma tiga bahan sahaja. Cuma perlu biskut cream cracker, susu pekat manis dan telur ayam.
Jom kita cuba buat. Tak sabar rasanya nak buat dan nikmati puding yang sangat senang nak dihasilkan ni.
PUDING BISKUT 3 BAHAN
BAHAN UTAMA
24 keping biskut cream crackers
1/2 cawan susu pekat manis (boleh lebihkan atau kurangkan)
5 biji telur ayam gred D
Ads
BAHAN LAIN
Air suam
Pewarna pilihan
Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, susun biskut dan tuangkan air suam sehingga paras biskut. Rendam sehingga biskut menjadi kembang dan lembut. Tidak perlu rendam terlalu lama, cukup sekadar biskut tersebut lembut sudah memadai.
2. Kemudian toskan biskut dan masukkan ke dalam pengisar bersama susu pekat manis dan juga telur ayam.
3. Kisar sehingga semua adunan mesra. Ketepikan.
4. Panaskan kukusan.
5. Tuangkan adunan ke dalam beberapa bekas dan letakkan pewarna pilihan. Kalau mahu buat tiga warna, bahagikan adunan kepada tiga bahagian sama rata dan letakkan pewarna pilihan.
Ads
6. Setelah itu, ambil sedikit adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah dioles dengan sedikit minyak.
7. Kukus selama 5 minit menggunakan api sederhana.
8. Ulang proses untuk setiap lapisan warna. Lapisan yang terakhir, kukus selama 10 minit .
9. Setelah siap, sejukkan seketika adunan sebelum dikeluarkan daripada acuan.
10. Puding biskut ini sedap dimakan sejuk. Jadi bolehlah diletakkan di dalam peti untuk beberapa jam sebelum dimakan.
Kuih cara berlauk, makan bila-bila pun sedap. Kalau dah tak tahu menu apa nak makan malam ni jom kita buat kuih cara berlauk. Penuh dengan inti, pedas dan cukup rasa.
Kuih cara berlauk Bahan-bahan: 1 cawan tepung gandum 1 biji telur 1 cawan santan 1/2 cawan air Secubit garam Secubit gula – optional 1 sudu besar marjerin 1 titik pewarna kuning
Cara membuat: 1.Kisar semua bahan hingga sebati, tapis dan masukkan dalam jug kecil.
Bahan inti: 1/2 pek daging kisar 1 biji bawang besar 4 ulas bawang putih 2 sudu besar rempah kari daging-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil serbuk lada hitam-BELI ONLINE DI SINI 1 kiub pati ikan bilis (saya guna 1 sudu kecil secukup rasa) Garam secukupnya
Hiasan: Daun sup/bawang-dihiris halus Cili merah- dihiris halus
Cara memasak: 1.Panaskan minyak, tumiskan bawang. 2.Dah layu masukkan serbuk kari. 3.Masukkan daging. 4.Biarkan daging masak seketika dan masukkan serbuk lada hitam, secukup rasa dan garam. 5.Dah masak tutup api, ketepikan. 6.Sediakan bekas untuk kuih cara, saya guna acuan tart. 7.Letakkan sedikit minyak dan tuangkan adunan tadi. 8.Letakkan inti daging, daun sup/daun bawang dan cili. 9.Panaskan oven suhu 180. 10.Bakar selama 20 minit atau sehingga masak. 11.Siap untuk dihidang. Kredit: Hidayati Hana
Roti sandwic memang banyak guna. Selain dimakan begitu sahaja, boleh juga hasilkan makanan-makanan lain. Biasanya bila ada lebihan roti ni, hidangan Puding Roti yang menjadi pilihan. Tapi rupanya boleh buat Tat Telur tau! Memang mudah. Jom cuba!
1. Lenyekkan roti sandwic dan potong bulat. Letak dalam paper cup. Jika ada acuan tat, boleh tekap guna acuan tersebut. Bakar pada suhu 200C selama 5-8 minit.
2. Untuk inti,satukan semua bahan dan kacau hingga gula larut. Tapis.
3. Tuang adunan ke dalam roti yang telah dibakar tadi.
4. Bakar tat sekali lagi pada suhu 180C selama 30 minit menggunakan api atas bawah. Bila 5 minit terakhir, masak guna api atas sahaja.
Nampak mudah nak buat pizza roti burger ni, amat sesuai untuk dijadikan sebagai menu sahur atau berbuka nanti, mesti anaka-anak suka. Boleh berjimat, mudah nak buat dan cepat disediakan. Selamat mencuba!
RESIPI PIZZA ROTI BURGER Bahan-Bahan:
Roti burger rm4.50 (10biji belah 2)
Bahan sos:
Tomato puree (kecil) jenama Tesco rm2.80
Lobak merah 2btg potong dadu rm1.50
Bawang besar potong dadu
Bawang putih 3 ulas dadu
3 sudu sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Daun sup 3btg hiris
Garam secukup rasa
Sosej ayamas sebungkos kecil potong nipis boleh letak byk2 rm3
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira