Guna Acuan Karipap. Mudah Je Buat Apam Puri Yang Lembut & Sedap

Share

Petang-petang sebegini, memang sedap jika dapat makan kuih muih. Salah satu resipi yang RASA nak kongsi hari ni ialah resipi Apam Puri perkongsian saudara Faizal Iqmal. Lembut, gebu dan nampak sedap. Kelim guna acuan karipap je. Mudah kan? Nak cuba? Ini resipinya.

 

RESIPI APAM PURI SEDAP

BAHAN KULIT APAM:

2 cawan tepung gandum beli online disini
1 biji telur
1/2 paket yis beli online disini


4 sudu besar gula beli online disini
2 cawan air
Sedikit garam beli online disini
Sedikit pewarna (ikut suka nak warna apa ) beli online disini

CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan sampai sebati, perap lima minit.
2. Panaskan kuali, sendukkan adunan secukupnya. Biarkan masak.


3. Angkat, letak pada acuan karipap dan sudukan inti kastard secukupnya.
4. Tutup acuan dan biarkan kulit apam melekat sempurna. Jika tiada acuan, boleh picit hujung kulut menggunakan jari sahaja.


5. Apam Puri sedia untuk dinikmati.

BAHAN INTI APAM PURI KASTARD:


1 cawan tepung gandum beli online disini
2 sudu besar tepung kastad beli online disini
1 cawan gula beli online disini
3 cawan air
Sedikit pewarna kuning beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan diatas ked ala periuk bersesuaian. Kacau sampai sebati
2. Hidupkan api kecil dan masak hingga likat.
3. Sejukkan dan sedia untuk digunakan untuk membuat Apam Puri.

Kredit resipi & foto: Faizal Iqmal

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

Published by
Nur