Guna Gula, Cara Mudah Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning

Share

Makan mi kuning yang ada rasa kapur memang spoil. Terus potong selera untuk makan. Supaya tak hidang atau makan mi begini sebaiknya kita buat langkah ini untuk hilangkan terus rasa kapur pada mi kuning.

Caranya pun cukup mudah cuma guna gula saja. Dikongsi oleh Aliabangs berikut adalah caranya.

Tip mudah hilangkan rasa kapur pada mi kuning

1. Leraikan mi dalam satu bekas yang besar.

2. Masukkan air sama ada air paip atau air bertapis tapi mesti suhu bilik.

 

3. Masukkan gula perang/ gula putih. Ini kuantiti gula untuk mi makan 20 orang. Jangan bimbang mi takkan kembang.

 

4. Rendam selama 15-20 minit.

6. Kemudian buang air, tos dan bilas lagi sekali.

 

7. Seterusnya boleh hidang atau masak, mi dah langsung tiada rasa kapur.

 

Boleh juga tonton video langkah demi langkah yang ditunjukkan oleh Alia.

@aliabangs Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mee Kuning. #kitchenhacks #fypシ #foryou #MaxisBiggestSale #tiktokindonesia #tiktokmalaysia ♬ Aca Aca Nehi Nehi – Ugik

Semoga bermanfaat.

 

Published by
Rose