Guna Ketulan Ais, Rahsia Pisang Goreng Jadi Lebih Rangup

Share

Dalam membuat pisang goreng yang sedap dan mendapat permintaan, banyak resipi yang dikongsikan.

Namun nampaknya perkongsian daripada Umi Watie ini yang menggunakan ketulan ais sebagai rahsia pisang goreng jadi rangup, memang berbeza.

Menurut Umi, dia memperoleh resipi ini daripada abahnya yang pernah menjadi penjaja pisang goreng.

RESIPI CARA BUAT PISANG GORENG RANGUP

BAHAN KERING:

2 cawan tepung gandum – beli online DI SINI
1 cawan tepung ubi kayu – beli online DI SINI
Serbuk kunyit – beli online DI SINI


Garam – beli online DI SINI
2 sudu besar marjerin yang dicairkan – beli online DI SINI

TONTON Dapur Rasa Live:  Spageti Sos Rendang 

TONTON  Let’s Cooking: Roti Poket Doremon 

BAHAN LAIN:

4 ketul ais
1 ¾ cawan air
Pisang (tak kisah pisang yang ingin digunakan)

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

CARA-CARA:

1.Gaulkan semua bahan kering di dalam satu bekas.


2. Masukkan marjerin yang sudah dicarikan.


3. Kemudian, masukkan ais batu. Marjerin, ais batu dan tepung ubi untuk merangupkan bancuhan tepung goreng pisang kita. Ini bahan rahsianya.


4. Masukkan air. Kacau-kacaukan supaya sebati semua bahan. Bancuh hingga ais tadi cair sekali ya.


5. Apabila bahan salutan sudah tersedia, ketepikan. Kita namakan ini bancuhan A.

Nanti kita buat bancuhan B.


6. Potong pisang kegemaran. Saya guna pisang tanduk. Bancuhan tadi tu sedang elok untuk sebiji pisang tanduk tau.


7. Kita sediakan bancuhan B. Ambil ½ cawan bancuhan A kita tadi tu. Campurkan dengan ¼ suku cawan air. Bancuhan memang cair. Saya buat sikit-sikit bancuhan cair ni. Kira bila bancuhan cair dah habis baru bancuh baru. Pisang salut dengan bancuhan yang lebih pekat.


8. Dalam minyak yang panas, saya masukkan 2 sudu besar bancuhan B yang telah saya cairkan tadi. Dia akan naik berkelopak macam dalam gambar tu.


9. Kemudian, baru saya masukkan pisang dengan bancuhan A. Masak hingga kekuningan. Angkat dan toskan.


10. Tadaaaa. Beginilah jadinya pisang goreng kita. Ulang langkah macam mula-mula tadi ya.

Kredit resipi: Umi Watie

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff