Guna Kulit Paratha Buat Karipap Telur Memang Sedap & Rangup

Share

Karipap telur sangat enak dihidangkan panas-panas. Biasanya letak telur rebus di dalamnya. Boleh cuba cara yang mudah ini menggunakan kulit paratha sebagai kulit karipap dan pecahkan telur di dalamnya. Letakkan daun sup dan cili serta bawang dan kelim macam karipap bentuknya. Rasanya memang rangup.

Karipap Telur

Bahan-bahan:

Paratha (jenama Kawan)

Cili merah

Bawang besar

Telur

Daun sup

Garam secukupnya

Cara membuat:

 

1.Letakkan paratha di dalam pinggan berlekuk supaya telur tidak meleleh keluar.

2.Taburkan cili dan bawang besar yang dihiris.

3.Pecahkan sebiji telur, taburkan garam dan daun sup.

4.Kelim bentuk macam mana pun tak kisah janji lekat.Tekstur paratha lembik,memang cabaran nak kelim.

5.Goreng minyak sederhana panas.Jangan api besar nanti luar hangus dalam mentah lagi.

6.Lepas goreng akan berminyak sangat, jadi masuk dalam air fryer.Nanti minyak turun atau tos dengan tisu.

Kredit: Sakura Hanami

Klik sini

Published by
Putri