Guna Sengkuang Cina. Ini Petua Buat Kuih Tako Yang Sedap

Share

Kuih Tako Sengkung ni memang jadi kegemaran ramai. Teksturnya yang lembut, manis dan ada rasa rangup sengkuang menjadikan ia antara kuih yang mendapat permintaan ramai. Nak cuba buat sendiri Kuih Tako Sengkuang ni? Jom cuba resipi perkongsian saudari Maria Bentalib ni. Pasti menjadi dan puas hati.

 

RESIPI KUIH TAKO SENGKUANG

BAHAN BAHAGIAN BAWAH:

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam periuk. Kacau atas api hingga pekat dan jernih.


2. Kemudian, tuangkan ke dalam acuan bersesuaian hingga separuh acuan. Sejukkan.

BAHAN BAHAGIAN ATAS:

  • 100gm tepung jagung (beli online disini)
  • 2 biji kelapa putih – jadikan 1520ml santan pekat
  • Daun pandan
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan kacau hingga sebati dan tidak berketul.


2. Kemudian masak atas api hingga pekat.


3. Tuang panas-panas ke atas bahagian hijau yang sudah disejukkan tadi. Buat hingga habis dan sejukkan kuih.

4. Bila kuih telah sejuk, barulah disimpan di dalam peti sejuk.


5. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Maria Bentalib

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

Published by
Nur