Wajib kalau orang Korea makan Jajangmyeon mesti ada sayur warna kuning yang di panggil Danmunji. Ia merupakan lobak putih yang dijerukkan. Selain makan dengan Jajangmyeon ia juga boleh letak dalam Kimbap dan Bibimbap.

DANMUNJI

BAHAN-BAHAN:

  • 1 biji Daikon (Lobak Putih)
  • 300ml cuka Beras
  • 400ml air
  • 2 helai bay leaf
  • 20 biji lada hitam
  • 1/2 sudu besar garam
  • 1 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil kunyit

 

CARA MENYEDIAKANNYA:

IKLAN

1. Cuci bersih dan dihiris nipis (ikut ketebalan yang diingini)

 

2. Masukkan cuka, air, Bay leaf, lada hitam, garam, gula & kunyit ke dalam periuk. Biar campuran hingga mendidih.

 

3. Kemudian tutup api dan masukkan lobak putih. Biarkan sejuk dan masukkan dalam bekas kedap udara. Boleh di simpan dalam peti sejuk.

Kredit: Fitria Joairi‎