Hanya Guna 3 Bahan, Nan Gua Bing Sedap Untuk Tahun Baru Cina

Share

Sempena Tahun Baru Cina akan datang, jom kita cuba resipi kuih Nan Gua Bing atau kuih tradisional Cina ini yang menggunakan buah labu dan berintikan kacang merah.

Rupanya yang seakan-akan kuih bom, resipi yang dikongsikan Shahmila Radha ini sememangnya kuih tradisional orang Cina.

Kulit dia dari tepung pulut dan labu, inti tu selalunya kacang merah atau salted egg. Rasanya crispy di luar, cair di dalam. Lemak manis gitu. Tambah pula roll dalam sesame seeds memang crunchy!

NAN GUA BING (TRADITIONAL CHINESE PUMPKIN CAKE)

BAHAN-BAHAN:

Labu (rebus dan lenyekkan anggaran dalam 2/3 senduk besar)


2 senduk tepung pulut – beli online di sini
1 sudu besar gula icing/gula pasir –beli online di sini

CARA MEMBUAT:

1. Gaul semua bahan di atas. Jangan campur dengan air. Saya suka kuih ni lembut dan rasa labu tu, jadi saya kurangkan tepung pulut.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

2. Kalau nak kuihnya keras sikit, lebihkan tepung pulut. Letak pewarna kuning telur sikit kalau nak dia jadi cantik (golden colour) bila goreng.
3. Bila dah siap, doh dia jadi macam dalam gambar. Saya suka kurangkan tepung supaya rasa labu tu. Tapi kalau nak keras sikit tambah tepung lebih ok!
4. Inti kacang merah ni saya beli yang ready made. Buat bulat-bulat macam dalam gambar dan ketepikan.

5. Letak tepung sikit atas tangan, supaya tak lekat bila nak uli nanti. Mula, leperkan dulu dan letak inti kat tengah.


6. Balut inti tu dan pastikan inti tak terkeluar. Guna inti kacang merah memang senang nak uli sebab dia tak cair.

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

7. Bila dah bulat jadi bola, leperkan semula. Jangan risau. Inti tu takkan terkeluar. Ada sebab kenapa kuih ni leper sebenarnya. Bila leper kuih ni akan masak sekata dan inti dalam tu akan cair.


8. Bila dah siap roll dalam sesame seeds depan belakang.

9. Kuih ni boleh deep fry atau pan fry. Kalau nak kurangkan minyak masa menggoreng pun boleh.

10. Guna non stick pan fry dan boleh goreng macam biasa. Api kena sederhana, jangan terlalu kuat, nanti kuih cepat hangus.

11. Bila dah nampak warna bertukar keemasan, kena cepat-cepat angkat! Selepas goreng warna dia akan jadi golden brown colour.

12. Bila dah siap goreng tapis dulu minyak, baru hidang dalam pinggan. Nampak tak inti dia cair! Makan panas-panas memang ngam!

Kredit resipi: Shahmila Radha

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official

Published by
Ibnatie -Aziza Mat Roff