
Selepas makan tengah hari sedap juga makan kudap-kudapan seperti maruku memang melekakan. Rasa pedas-pedas masin buat tak henti makan. Kalau nak kelainan, boleh buat kudapan menggunakan pasta. Memang tak cukup sebalang nanti.
Bahan-bahan:
Pasta
tepung bestari
Daun kari
Black pepper
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1. Rendam pasta 10minit.
2. Toskan.Gaul tepung bestari. Guna tepung yang pedas lagi sedap.
3. Goreng.
4. Bila dah separuh masak, masukkan daun kari.Optional. Tak letak pun tak apa.
5. Angkat. Toskan.
6.Taburkan serbuk black pepper dan garam supaya lebih sedap.
Kredit : Nana Ereena
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
ANDA MUNGKIN SEDANG MENCARI AIR FRYER UNTUK MEMUDAHKAN KERJA MENGGORENG DAN MEMASAK. DAPATKAN PELBAGAI PILIHAN DI SINI.
Ayam Masak Beriani Sempoi, Teramatlah Wanginya Sampai Ke Rumah Jiran
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Menu Cuti Sekolah, Aneka Snek Homemade Sedap Untuk Anak-Anak

Koleksi resipi snek yang ibu-ibu kena cuba. Maklumlah, bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka resipi snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
- NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN UTAMA:
6 keping dada ayam – dikisar halus (buang tulang dulu ya)
1 batang lobak merah – dikisar halus
Serbuk lada putih – beli online disini
Garam secukup rasa
Serbuk roti / breadcrumbs putih (anggaran 1-2 cawan) – beli online disini
1/2 sudu makan baking powder – beli online disini
1 telur
1 sudu makan mentega (unutk effect seperti lemak ayam) – beli online disini
BAHAN SALUT:
Serbuk roti / Breadcrumbs oren secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Kisar isi ayam. Masukkan dalam mangkuk yang besar, campurkan kesemua bahan-bahan utama. Sebatikan hingga semua bahan sebati.
2. Canai ikut ketebalan yang disukai kemudian cetak guna bentuk yang anda sukai. Jika guna pencetak (acuan), basahkan dulu pencetaknya setiap kali sebelum diterap pada ayam supaya tidak melekat.
3. Ambil kepingan ayam tadi dan salut dengan serbuk roti berwarna oren.
4. Panaskan minyak dan goreng nuget hingga masak.
5. Jika mahukan nuget yang berkeju, boleh tambah kepingan keju ketika mengisar isi ayam.
INFO:
1.Resipi nuget ini menggunakan telur kerana ia akan menjadikan nuget jadi lebih lembut.
2. Lada putih dan garam harus diletakkan dengan secukup rasa. Barulah rasanya lebih enak seakan menggunakan stok ayam.
3. Letak baking powder untuk bagi kesan gebu menggelembung seakan nuget ayamas.
4. Letak serbuk roti dalam adunan nuget supaya supaya tekstur nuget tidak terlau mampat.
5. Nuget boleh dibentuk ikut cita rasa masing-masing.
Kredit resipi & foto: Habibah Badar Bajrai
2. CHEESY WEDGES HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg ubi kentang secukupnya – bersihkan & potong baji – beli online disini
1-2 kiub pati ayam – beli online disini
Garam secukup rasa – beli online disini
Tepung goreng serbaguna pedas secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ubi kentang dan potong ikut saiz dan bentuk yang diingini.
2. Masukkan air dalam periuk bersama kiub pati ayam dan garam. Rebus ubi kentang seketika.
3. Toskan ubi kentang dan biarkan sejuk dan kurang basah.
4. Gaul ubi kentang dalam bekas berisi tepung goreng serbaguna. Susun dalam dulang.
5. Susun ubi kentang dalam beg plastik dan sejukbekukan semalaman. Lagi lama kentang disimpan, lagi sedap rasanya.
6. Untuk menikmati, panaskan minyak dan goreng ubi kentang hingga garing.
7. Nikmati bersama sos cheesy wedges segera.
Kredit resipi & foto: Nabilah Mamat
3. SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
4 ketul dada ayam
1/2 batang lobak merah potong nipis (boleh masukkan sayur lain jika suka)
3 batang daun sup
1 ulas bawang besar – dihiris nipis – beli online disini
3 ulas bawang putih – beli online disini
Sedikit garam
1 sudu stok ayam (boleh guna 1 ketul kiub ayam) – beli online disini
Sebiji telur
3 sudu tepung jagung – beli online disini
1/2 sudu teh daun oregano – beli online disini
Sedikit serbuk lada hitam – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Campurkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai lumat.
2. Bahan yang telah siap dikisar. Kalau agak pekat sangat boleh tambah sedikit air untuk mudah dipaipkan dalam plastik.
3. Kaub balikkan adunan supaya sebati.
4. Masukkan bahan kisar ke dalam plastik atau piping bag. Masukkan separuh sahaja jangan penuh takut nanti akan terkeluar ikut belakang.
5. Gunting bahagian hujung plastik.
6. Picitkan ke dalam plastik aiskerim. Pastikan hujung lagi satu plastik aiskerim itu telah dipotong supaya tiada tekanan udara dan memudahkan adunan dimasukkan.
7. Ikat kedua-dua hujung plastik aiskrim dengan kemas.
8. Jika tidak suka guna plastik, boleh bungkus guna daun pisang atau aluminium foil.
9. Caranya mudah sahaja. Paipkan adunan memanjang ikut kesesuaian. Gulung adunan dan ikat bahagian hujung kanan kirim daun pisang atau aluminium foil.
10. Adunan yang telah siap dibungkus.
11. Masukkan gulungan sosej ke dalam pengukus dan kukus dalam15-20 minit.
12. Setelah siap boleh diangkat dan sejukkan sosej.
13. Buka pembalut sosej.
14. Panaskan minyak dan bolehlah digoreng.
15. Goreng dan balik-balikkan sampai kekuningan. Boleh juga dipanggang atau bakar dalam ketuhar.
16. Sosej yang telah siap digoreng. Jika lebih bolehlah simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Rosmirah Yussof
4.ROTI PIZZA SOSEJ MINI
BAHAN DOH:
250ml cawan air suam
1 paket yis mauripan – beli online disini
1 sudu teh gula – beli online disini
1 sudu teh susu pekat manis – beli online disini
4 cawan tepung gandum – beli online disini
1 biji telur
1/4 sudu teh garam – beli online disini
1 cawan marjerin – beli online disini
CARA MEMBUAT DOH:
1. Campurkan gula dan susu pekat manis ke dalam bekas berisi air suam. Kemudian masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
2. Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung gandum, marjerin, garam dan telur ke dalam mangkuk dan gaul sehingga menjadi seakan serbuk roti.
3. Kemudian masukkan campuran yis yang telah kembang tadi. Tuang sedikit demi sedikit.
4. Uli doh sehingga tidak melekat di tangan. Kemudian tutup doh menggukan kain atau plastik dan biarkan selama 20-30 minit supaya doh naik 2 kali ganda.
BAHAN TOPPING PIZZA:
Tomato puri
Sayur campur
Sosej – beli online disini
Keju cheddar atau mozarella – beli online disini
Sos cili – beli online disini
Mayones – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian.
2. Susun atas dulang, sapu sos dan letak topping ikut cita rasa masing-masing.
3. Bakar dalam ketuhar pada suhu 190C selama 20 minit atau hingga masak (empunya resipi guna oven kecil). Waktu memasak mungkin berebza mengikut ketuhar masing-masing.
Kredit resipi & foto: Natasha Jeffrey
5. POTATO SMILES
BAHAN-BAHAN:
4 biji ubi kentang
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
4 sudu makan serbuk roti
1 kiub pati ayam
Garam
CARA MEMASAK:
1. Rebus kentang bersama kiub pati ayam hingga empuk.
2. Kemudian lenyek kentang hingga sebati. Campurkan tepung gandum,tepung jagung & serbuk roti.
3. Perasakan dengan garamdan uli hingga menjadi doh. Jika adunan lembik, tambah sedikit tepung jagung.
4. Canai adunan(jangan terlalu tebal) & tekap menjadi bentuk bulat.
5. Lubangkan mata guna straw dan buatkan mulut guna hujung sudu.
6. Goreng dalam minyak yang sederhana panas. Sedap dimakan panas-panas & dicicah dengan sos serta mayones.
Kredit resipi & foto: Ayza Nur
6.BABY PANCAKE VIRAL
BAHAN-BAHAN:
150gm tepung gandum – beli online disini
200gm susu full cream – beli online disini
35gm mentega – beli online disini
35gm gula kastor – beli online disini
2 sudu teh baking powder – beli online disini
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla powder
1 biji telur
CARA MEMASAK:
1.Satukan kesemua bahan ke dalam blender dan sehingga sebati dan tak berketul.
2.Kemudian tapis adunan supaya tekstur pancake lebih halus.
3.Tuangkan adunan ke dalam botol acuan.
4.Panaskan kuali. Sapukan sedikit mentega.
5.Masak pancake ikut saiz kesukaan masing-masing lebih kurang 10 minit. Masak guna api perlahan sahaja. Lakukan hingga habis adunan.
6. Akhir sekali boleh letak topping mengikut citarasa masin-masing. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Cik Dayang Zuhaila
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Keju Meleleh Pandan Kukus. Lembut Gebu Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Anak-Anak Suka Sangat Makan Sosej? Boleh Buat Secara Homemade Untuk Mereka. Lebih Berkhasiat & Sihat

Sosej merupakan sejenis makanan proses yang dijadikan sebagai pilihan makanan ringan dan boleh dikatakan sebagai snek harian tidak kira waktu.
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg isi ayam
- 1 1/2 sudu teh garam
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 1/2 sudu teh thyme
- 1/2 sudu teh oregano
- 1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
- 1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & gambar: Siti Zarina Jaidon
Sedapnya Makan Sata Ikan, Buat Sendiri Kena Citarasa

Siapa di sini suka makan sata? Lebih-lebih lagi bila berkunjung ke Pantai Timur iaitu Terengganu dan Kelantan. Pasti sata antara menu yang dicari.
Sata adalah sejenis makanan ringan yang diproses dari isi ikan. Kemudian dibalut dengan daun pisang dan dibakar. Lagi sedap bila dibakar menggunakan sabut kelapa. Memang naik aromanya.
Hasil perkongsian daripada Mazah Dollah ini, diharapkan dapat mengubati kerinduan buat perantau Pantai Timur yang tidak dapat balik ke kampung.
RESIPI UNTUK MEMBUAT SATA IKAN
BAHAN-BAHAN:
1 kg ekor ikan kembung | rebus sekejap, kemudian ambil isi
2 ½ cawan kelapa putih muda
*10 biji cili api merah – beli online DI SINI
*5 ulas bawang merah – beli online DI SINI
*1 biji bawang besar – beli online DI SINI
*2 ulas bawang putih – beli online DI SINI
*2 inci halia – beli online DI SINI
*2 batang serai – beli online DI SINI
Sedikit air asam jawa – beli online DI SINI
Garam dan gula secukup rasa
3 biji telur
Daun kesum | hiris kecil -kecil
Sesudu cili kering mesin – beli online DI SINI
Cili merah – beli online di sini
TONTON Dapur Rasa Live: Ikan, Sotong & Udang Celup Tepung
TONTON Dapur Rasa Live: Roti Pintal Kurma
CARA-CARA:
1. Bahan yang bertanda * dikisar. Atau boleh juga ditumbuk. Ketepikan.
2. Ikan yang direbus tadi dibuang tulang, kemudian tumbuk hingga hancur.
3. Kemudian, gaulkan isi ikan sekali dengan bahan kisar tadi dan kelapa.
4. Masukkan air asam jawa dan telur. Gaulkan.
5. Perasakan garam dan gula. Akhir sekali, gaulkan dengan daun kesum dan hirisan cili hidup.
6. Buang kelongsong guna daun pisang. Masukkan dalam sesudu besar penuh adunan. Tutup kemas dan cucuk dengan lidi atau pencucuk besi. Bakar sehingga masak.
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
*Nak guna ikan mentah pun boleh. Lepas siang, bersihkan. Kemudian ambil isi dan kisar guna mesin pengisar kering atau tumbuk guna lesung.
*Kalau tak ada daun pisang, boleh buat guna kulit popia. Ha yang tu namanya popia satar. Kena goreng ye.
Kredit resipi & foto: Mazah Dollah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Bagi Yang Dah Bosan Makan Pancake Cara Biasa, Jom Buat Cereal Pancake
Rasa Tak Puas Makan Burger Prosperity Di Mekdi? Jom Buat Sendiri
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: