Resipi biskut paling senang nak bajet dan jimat masa! Cek yam kongsikan basic adunan untuk 3 jenis rasa rasa biskut yang berbeza. Biskut koko hitam, red velvet dan coklat cip yang sering mendapat permintaan tinggi dari pelanggan.. Selamat mencuba!
RESIPI 3 JENIS BISKUT 1 ADUNAN SAMA
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan mentega (227g)
- 1 cawan gula castor
- 1 cawan brown sugar
- 2 biji telur
- Minyak masak 1/2 cawan
- 2 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh perisa red velvet/3 sudu makan coklat/3 sudu makan koko hitam
- 3 sudu bsr susu trpung
- 3 cawan tepung cookies/trpung gandum biasa pn blh
- 1 1/4 sudu teh baking soda
- 1/2 sudu teh garam
- 2 cawan semi sweet chocolate chips
- 1 cawan badam cincang, bakar seketika
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga sedikit kembang dan masukkan minyak masak kacau bagi sebati.
- Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanila dan perisa velvet.
- Masukkan tepung, susu tepung, baking soda dan garam (3 bahan tersebut diayak bersama terlebih dahulu), di ikuti badam cincang dan chocolate chips. Kacau sebati.
- Gunakan ais krim scoop (ataupun sudu), kaupkan dan susun di atas baking tray yang dilapik dengan kertas parchment (baking paper) dalam jarak yg sesuai kerana biskut akan mengembang semasa dibakar.
- Panas oven 170c bakar 25 minit
Kongsi resipi: Siti Mariam