Akhir-akhir puasa, dah sibuk buat persiapan raya, berbuka pun masak yang simple dan ringkas je. Jadi menu Hari Tumis Berempah ini mungkin idea bagus anda jadikan lauk berbuka yang mudah disediakan. Resipi macam biasa RASA kongsikan di sini, selamat mencuba.

HATI MASAK BEREMPAH:
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg hati lembu | potong nipis dan bersihkn
1 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap lemak manis secukupnya
Garam, gula dan perasa secukup rasa
2 biji cili masak | belah 2
1 biji tomato | belah 6
1 biji bwng besar | potong bulat
BAHAN KISAR:
1 biji bwng besar
4 ulas bwng putih
1 inci halia

Ads

CARA MEMBUAT:

Ads
Ads
  1. Masukkan bahan kisar dalam bekas berisi hati yang telah dicuci bersih dan tos.
  2. Tambahkan ke dalamnya rempah kari, sos cili, sos tiran dan kicap {jika kurang hitam boleh tambah kicap). Perap sekejap.
  3. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hati yang diperap tadi.
  4. Masukkan sedikit air, masak hingga agak kering dan hati empuk (kalau belum empuk boleh tambah air lagi).
  5. Perasakan dengan garam, gula dan perasa secukup rasa,
  6. Akhir sekali masuk cili merah, hirisan bawang dan tomato.
  7. Kacau sekejap dan tutup api.
  8. Hati Tumis Berempah sedia dihidangkan.

Kredit resipi : by mazliza ahmad.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI