Ni dia olahan resipi berasaskan ikan siakap dan dori, inspirasi tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur yang terdiri daripada Chef Faribusz bersama pasukannya Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini.
.
Sekali sekala tukar selera, best jugak nih. Hidangan yang sihat lagi menyelerakan, jom cuba.
1. FISH ROULADE SEABASS WITH VELOUTE SAUCE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan hidangan ikan :
Bahan untuk sos veloute:
CARA MEMASAK :
Cara masak ikan roulade :
1. Buat fillet ikan terlebih dahulu, asingkan isi daripada tulang.
2. Perapkan fillet ikan dengan garam dan lada hitam. Selepas itu gulungkan isi ikan yang sudah diperap tadi dengan pembalut plastik.
3. Gulung ikan perlahan supaya isi ikan tidak pecah.
4. Kemudian kukus ikan gulung selama 10 minit.
5. Sementara tunggu ikan, rebus kentang sehingga lembut.
6. Celur asparagus, lobak merah dan toskan.
7. Panaskan kuali, tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak dan masukkan asparagus, lobak merah ceri tomato, anggaran dua minit supaya sayur tak layu.
8. Masukkan sedikit garam dan lada hitam, tutupkan api
Cara masak sos:
1. Panaskan kuali dan cairkan mentega. Kemudian masukkan bawang putih, bawang Holland dan daun bay,tumis hingga naik bau.
2. Selepas itu masukkan susu segar, krim masakan, lada hitam dan sedikit garam. Kacau hingga menjadi tekstur sos.
3. Sedia untuk dihidang bersama hirisan lemon, bersama ikan roulade.
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Rebus dan tumis
Jenis masakan : Sajian barat,ikan
Keistimewaan : Hidang lazat dan menyihatkan
Anggaran kos : Rm 20
INFO CHEF : Jika sos terlalu cair boleh dipekatkan dengan roux (ejen pemekat) iaitu mentega dengan tepung.
2. FISH PAUPIETTE WITH ESPAGNOLE SAUCE
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk sos espagnole :
CARA MEMASAK IKAN :
1. Gaulkan dan perap ikan dengan garam, jus lemon dan serbuk lada hitam.
2. Kemudian tambahkan satu sudu besar isi ikan mengisi setiap filet, gulung dan potong. Masukkan jejari ketam di di dalam gulungan fillet.
Cara masak sos espagnole :
1. Cara masak sos espagnole :
1. Masukkan daun bay, thyme, daun parsli dan lada hitam dalam kain kapas jarang (cheesecloth), ikat dengan sehelai tali.
2. Biarkan tali cukup panjang supaya anda boleh mengikatnya ke pemegang periuk untuk memudahkan anda mengambilnya.
3. Tambah ‘mirepoix'(campuran lobak merah, saderi dan bawang holland yang dipotong kecil), tumis beberapa minit hingga perang.
4. Masukkan tepung ke dalam mirepoix sedikit pada satu masa,sehingga ia sebati dan membentuk pes tebal (ini dipanggil roux egen pemekat).
5. Kecilkan api dan masak roux selama 5 minit atau lebih,sehingga ia menjadi warna coklat yang sangat terang.Jangan biarkan ia hangus.
4. Kacau perlahan-lahan dan tambahkan brown stok, kacau betul-betul supaya tiada ketulan.
5. Tapis bahan-bahan yang terapung menggunakan penapis.Perasakan dengan lada hitam dan sedikit garam dan siap dihidang bersama fish paupiette tadi.
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 35 minit
Cara memasak : Gril
Jenis masakan : Sajian barat, ikan
Keistimewaan : Makanan yang berkhasiat dengan ikan dan sayur-sayuran
Anggaran kos : Rm 12
INFO CHEF : Ini ialah hidangan klasik Francis dengan menggunakan kaedah menggulung,hidangan ini sesuai untuk pengemar makanan laut
FOTO : AZFARINA SULAIMAN
RESIPI :Faribusz Anak Kandau,Chef Nadzirah Abdul Razak &, Wan Noraini Syuhada Mohamad
TERIMA KASIH : SG ACADEMY, Putra Majestik,Jalan Kasipillay, off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.www.sgacademy.edu.my
Ingin memberi peraalatan dapur baru, cuba layari di sini dari Shoppe. Canggih, berkualiti dan selamat sampai di destinasi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :