Di ketika bencana alam yang baru ini melanda negara, makanan yang ada perlulah dimanfaatkan dengan bijak. Insaflah buat mereka mangsa banjir di sekeliling kita. Jadi roti yang hampir expired jangan dibuang. Macam-macam resipi boleh diolah. Antaranya boleh buat roti goreng celup telur dan sardin hancur sebegini. Nak rasa sedikit kayangan, bolehlah tambah parutan cheese kalau suka.
ROTI GORENG TELUR+SARDIN
Bahan-bahan:
6-8 keping roti
3 biji telur – pukul dengan garfu
1 mangkuk medium sardin-beli online di sini
1 pokok daun bawang – cincang
4 biji cili padi cincang (optional)-beli online di sini
Parutan keju mozzarella (optional)
Garam & lada sulah secukupnya-beli online di sini
Beberapa hirisan lemon/limau
Cara memasak:
1.Hancurkan sardin dan buang separuh sosnya. Tuang bancuhan telur. Tambah cincangan daun bawang, cilipadi (jika suka), garam dan lada sulah secukupnya. Perah sedikit limau dan kacau sebati.
2.Ambil sekeping roti lalu celupkan dalam campuran telur dan sardine.Salut semua bahagian.
3.Panaskan sedikit minyak atau mentega dalam kuali leper. Letakkan roti yang dah dicelup campuran telur dan sardin tadi dan masak di kedua-dua bahagian hingga perang. Jika nak tambah parutan keju, tambah ketika roti hampir perang. Hidangkan panas.
Kredit: Sue M Arukin
Klik di sini