Siapa yang tak suka kek chiffon gebu gebas yang di sukai ramai, kek paling mudah disediakan. Tetapi resipi yang di kongsikan oleh Ina Tajul lain sikit, menggunakan labu sebagai bahan utama. Rasa mmg sedap sangat! Tak rugi cuba…
PUMPKIN CHIFFON CAKE
BAHAN A
- 120g pumpkin without peel (steamed and mashed)
- 50g minyak jagung
- 50g susu cair full cream
- 1/4tsp garam halus
- 6 biji kuning telur
- 120g tepung low protein/tepung kek/tepung superfine
BAHAN B (meringue)
- 6 biji putih telur
- 120g gula castor
- 1/4 cream of tartar
CARA MEMASAK:
- Satukan/whisk bahan A kecuali tepung
- Campurkan tepung yg diayak ke dalam bahan A yg telah di whisk sebati
- Ketepikan adunan
- Preheat oven suhu 150°c
- Pukul bahan B hingga soft peak
- Campurkan bahan B ke dalam A secara kaup balik dan perlahan lahan
- Tuang ke dalam loyang chiffon dan hentakkan loyang untuk membuang gelembung udara
- Masukkan loyang berisi adunan ke dalam oven dan bakar pada suhu 150°c api atas bawah selama 90 minit/sehingga masak (bergantung pada oven masing2) @ Bukit Istana, Kuantan, Pahang
Kongsi resipi: Ina Tajul
CUBA JUGA RESIPI INI:
http://www.rasa.my/resipi-kek-keju-3-bahan-ni-dapat-share-hampir-18-ribu-di-fb-terlajak-mudah-patutlah-ramai-cuba/
http://www.rasa.my/resipi-kek-span-pandan-gebu-gebas-lagi-wangi-sedap-weh/