Homemade mushroom seasoning atau serbuk perisa cendawan ini hanya menggunakan tiga bahan saja. Wow! Mudahnya.
Semakin ramai yang menggunakan mushroom seasoning ini di dalam pelbagai masakan, menggantikan bahan perasa lain. Sedap dimasukkan ke dalam sayur goreng, sup dan sebagainya. Sememangnya ia menambah kesedapan hidangan.
Kalau beli yang sedia terjual di kedai/pasar raya, harganya boleh tahan juga. Jadi, kalau nak jimat buatlah sendiri.
Payah ke? Eh, tak payah pun. Bahan yang diperlukan juga hanya tiga. Senang kan? Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Ai Haiza Abdul Jabar ini ye.
100gm cendawan shiitaker kering – boleh beli online di sini
Sesudu kecil garam – boleh beli online di sini
1 sudu kecil gula – boleh beli online di sini
Mula-mula, cuci dahulu cendawan shiitake. Boleh lap dengan tisu dapur untuk keringkannya. Pastikan ia tak basah ye (kalau perah cendawan tu dan tak keluar air, kira okay dah tu).
Masukkan ke dalam air fryer dan bakar 100C selama kira-kira 20 minit.
Masukkan cendawan ke dalam pengisar. Kemudian tambah garam dan gula.
Kisar sampai teksturnya halus seperti dalam gambar. Siap! Mudah kan? Boleh simpan dalam botol atau bekas kedap udara.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official