Hormhok adalah hidangan otak-otak versi Thailand. Ia berbeza dengan otak-otak tempatan. Rasanya lebih pedas dan mempunyai rasa serta aroma daun limau purut.
BAHAN-BAHAN:
- 200gm isi ikan tenggiri
- 1 sudu makan pes kari merah (seperti diatas)
- 150gm santan
- 2 sudu teh sos ikan
- 1 sudu teh gula
- 1 biji telur
- 3-5 helai daun limau purut dihiris nipis
- 50gm kubis bulat | dihiris halus
- 10-15 helai daun selasih Thai (sweet basil)
- 1 biji cili merah (untuk hiasan)
- Daun pisang untuk bentukan mangkuk
CARA MEMASAK:
- Masukkan isi ikan tenggiri, telur, pes kari merah, sos ikan, gula dan santan dalam bekas.
- Kacau rata dan sebati.
- Seterusnya masukkan hirisan kubis, daun selasih dan sedikit daun limau purut di tapak mangkuk daun pisang.
- Masukkan isi ikan yang telah digaul sebati sehingga ¾ mangkuk.
- Kukus selama 10-15 minit.
- Sebelum hidang letak sedikit baki santan diatas permukaan Hormhok dan hias dengan sedikit limau purut dan cili merah di atasnya.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Nugget Ayam Kentang Homemade. Snek Sedap Untuk Anak-Anak.
Kanak-kanak memang suka makan nugget. Jika anak-anak anda pun begitu, anda patut cuba resipi Nugget Ayam Homemade ni. Bukan apa, kebanyakan nugget sejukbeku yang dibeli mempunyai kandungan garam serta MSG yang tinggi. Sangat tidak bagus untuk kesihatan. Bila buat sendiri, pastinya lebih sihat, kebersihan terjamin malah lebih sedap.
RESIPI NUGGET AYAM KENTANG HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping dada ayam – kisar tanpa air
- 2 biji telur ayam
- 2 sudu makan tepung ubi kayu
- 4 biji kentang sederhana – rebus, lenyek
- 1/2 batang lobak merah – sagat. nak letak sayur lain pun boleh
- 1 sudu teh lada sulah
- Garam secukupnya
BAHAN SALUTAN TEMPURA:
- Tepung beras secukupnya – boleh juga salut dengan tepung kfc/bestari. Nak salut guna serbuk roti pun boleh.
- Telur – dipukul sedikit
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan diatas dan adunan hingga sebati.
2. Masukkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.
3. Bila adunan dah masak, keluarkan dan potong ikut bentuk yang disukai.
4. Sediakan bahan-bahn untuk salutan.
5. Ambil kepingan nugget ayam kemudian celup dalam bancuhan telur. Kemudian salut pula dengan tepung atau serbuk roti.
6. Panaskan minyak dan goreng hingga garing keemasan.
7. Sedia untuk dinikmati.
8. Jika ada lebihan, boleh goreng separuh masak, sejukkan, simpan dalam bekas dan sejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Sharinaz Redwan
Resipi Nuget Nasi Homemade Untuk Anak Yang Susah Makan.
Jom cuba buat Nuget Nasi. Bagi ibu-ibu yang ada anak yang susah nak makan nasi, memang susah hati kan? Bukan apa, risau jika mereka tidak dapat zat serta keperluan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran. Melalui perkongsian resipi Nuget Nasi oleh saudari Hani Nanny, ibu-ibu ada pilihan hidangan yang boleh masak untuk anak-anak. Mana tahu si kecil anda suka.
Anak payah nak makan nasi? No worries lah. Jom try buat nugget, Boleh je campak-campak sayur, ayam ikut kesukaan dalam tu. Kalau dah goreng confirm nam tujuh ketul dijamahnya. Buat bebanyak pastu frozenkan, Bebila nak makan gorengkan saja..mudahkan?
RESIPI NUGET NASI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- Nasi (empunya resipi guna beras jepun) – beras biasa pun boleh
- Isi ayam
- Daun bawang(optional),- boleh juga tambah lobak merah dan lain-lain sayur ikut citarasa
- Perasa
- Telur (untuk celup)
- Serbuk roti (salut)
CARA MEMASAK:
1. Gaul nasi, isi ayam, sayuran dan perasa.
2. Canai dan tekap dengan pencetak kesukaan (lagi besar lagi baguslah!) Boleh sapu sedikit minyak dekat pencetak dan permukaan nasi untuk tak bagi melekat😊
3. Celup nasi dalam bancuhan telur.
4. Kemudian salut dengan serbuk roti.
5. Selepas siap, sejukbekukan terlebih dahulu sebelum digoreng.
Selamat mencuba!
Kredit resipi & foto: Hani Nanny
Kuih Lidah Buaya @ Tiram, Resipi Rangup DiMakan
Kuih lidah buaya atau terkenal juga dengan nama kuih tiram memang garing dan rangup. Kuih bersira gula ni memang seronok untuk dikenyang. Boleh jadi kudapan dan kerepek enak bila-bila masa pun.
Ni resipi yang dikongsikan oleh Nazir Abd Aziz, resipi kuih lidah buaya @ tiram mudah dan yang paling penting bila makan krap krup bunyinya. Simpan dalam bekas kedap udara, boleh lah tahan lama sedikit kan.
KUIH TIRAM
BAHAN-BAHAN
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air
- 1 cawan marjerin(mentega)@ minyak masak
- 1sudu teh garam
- 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 1/2 cawan minyak untuk dicampur bersama tepung ubi kayu
- 1 1/2 cawan gula dikisar menggunakan blender kering supaya betul-betul halus.
CARA MEMASAK :
1. Cairkan marjerin masukkan dalam bekas loyang, kemudian gaul dengan tepung gandum hingga sebati.
2. Selepas itu masukkan air yang telah dicampur dengan garam ke dalam tepung tadi kemudian uri hingga menjadi doh.
3. Sekiranya doh masih lagi keras tambahkan sedikit air
4. Bila doh dah sebati ambil sedikit demi sedikit kemudian canai hingga nipis, nipisnya lebih kurang macam buat karipap mini , jangan terlalu tebal nanti tak rangup.
5. Lepas tu doh yang telah dicanai nipis tadi disapukan tepung ubi kayu yang telah dicampur bersama minyak masak keatasnya sehingga rata(tepung ubi kayu tadi jangan terlalu pekat sangat,,sekiranya pekat tambah minyak masak sedikit kacau sehingga cair supaya senang untuk disapu atas doh tadi.
6. Bila dah siap sapu tepung ubi kayu tu kemudian gulung doh tadi dan bolehlah dipotong kecil-kecil menggunakan gunting atau pisau.
.
7. Canai sekali lagi doh yang telah dipotong kecil satu persatu dgn perlahan saja,sekali canai cukuplah tak perlu byk kali.
8. Goreng dgn api sederhana, angkat dan sejukkan.
.
9. Bila kuih dah betul betul sejuk, barulah dilumurkn dengan gula halus tadi.
.
Perkongsian : Nazir Abd Aziz
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
7 Kuih Tradisional Berbalut Daun Pisang…Selamat & Wangi Aromanya
DAN JUGA RESIPI INI :
DAN JUGA VIDEO INI :