Siapa suka makan Honey Butter Biscuit Texas Chicken? Melalui facebook Nurza Ismail, ibu ini kongsikan resipi membuat biskut yang ala-ala restoran makanan segera terkenal itu. Resipi ni senang sangat. Anak anak pun boleh tolong kacau adunan. Jom tengok cara nak buat biskut ni.

IKLAN

HONEY BUTTER BISCUIT ALA TEXAS CHICKEN

BAHAN-BAHAN
2 1/2 cawan tepung gandum
4 sudu kecil baking powder
2 sudu besar gula pasir (kalau suka manis, lebihkan gula)
115 gram mentega sejuk (dari peti sejuk biase terus potong dadu)
2-3 cawan susu segar

IKLAN

BAHAN UNTUK SAPU PADA ADUNAN
Madu
Mentega

CARA MEMBUAT
1. Gaul tepung gandum, baking powder, gula pasir dan mentega sejuk.
2. Gaul sampai sebati tekstur macam crumb bukan doh.
3. Masukkan sedikit demi sedikit susu segar dan gaul sampai sebati. Tekstur tak terlalu kering dan tak terlalu lembik.


4. Masuk adunan ke dalam loyang atau aluminium foil dengan menggunakan sudu. Bentuk tak perlu nak bulat sangat.
5. Masak dalam air fryer. Suhu 180 darjah selama 10 minit.


6. Cairkan madu dan mentega atas dapur dan sapukan atas biskut panas-panas.

Boleh juga dihidang dengan jem strawberi atau coklat. Korang just belah tengah masukkan filling.

Nota: Adunan ini dapat dalam 20-25 pcs. Kalau nak buat sikit, korang cut half je sukatan ye.

KREDIT RESIPI NURZA ISMAIL
LINK: https://www.facebook.com/nurzahirah.ismail/posts/10157373484869895