Peti sejuk menjadi salah satu peralatan elektrik yang harus ditempatkan di ruang dapur. Ini kerana fungsinya yang bertindak memastikan makanan kekal segar dan mengelakkan pembiakan bakteria seterusnya merosakkan makanan. Oleh itu, kerja membersihkan dan menjaga peti sejuk harus bermula serta-merta selepas digunakan. Cara dan langkah yang salah dalam penjagaan peti sejuk ini bukan sahaja mengurangkan jangka hayat alat ini, sebaliknya boleh mengakibatkan kesan kepada masalah penghadaman, sakit perut dan sebagainya.
Di sini disertakan langkah-langkah penjagaan yang betul terhadap peti sejuk agar ia terus berfungsi dengan optimum.
Segera lap tumpahan di dalam peti sejuk bagi mengelakkan pembiakan bakteria. Di samping itu cuci bahagian dalam peti sejuk sekurang-kurang sekali setiap minggu termasuk bahagian bawah rak. Jangan lupa semak tarikh luput makanan untuk mengelakkan dari termakan makanan tamat tempoh.
Di dalam peti sejuk terdapat beberapa zon yang lebih sejuk daripada zon yang lain. Pastikan makanan yang sesuai diletakkan dalam zon yang sesuai. Misalnya tempatkan daging mentah di tempat yang dikhaskan. Ini juga bertujuan untuk mengelakkan berlaku kerosakan kepada makanan lain sekiranya adanya kebocoran pada plastik bungkusan daging tadi. Manakala pada bahagian pintu merupakan zon yang paling ‘hangat’ dalam peti sejuk. Ia sesuai ditempatkan dengan makanan yang tidak cepat rosak seperti air kotak dan telur ayam.
Periksa Suhu
Bagi mengelakkan makanan menjadi rosak atau basi, suhu harus dilaraskan antara satu hingga empat darjah celcius. Untuk memastikan suhu dilaraskan pada tahap yang sebenar, anda boleh mengukur menggunakan termometer khas untuk peti sejuk. Sekiranya bekalan elektrik terputus, elakkan membuka pintu peti sejuk dengan kerap bagi mengekalkan suhu yang rendah untuk jangka masa yang lebih lama.
1.Jangan sesekali meletakkan atau menyimpan makanan yang masih panas. Ini mengakibatkan suhu dalam peti sejuk terganggu sekali gus menaikkan risiko kerosakan kepada makanan di dalam peti sejuk.
2.Pastikan makanan yang disimpan ditutup dengan rapat. Ini bagi mengelakkan makanan menjadi kurang segar. Terdapat pengguna yang lebih selesa membersihkan daging atau ikan yang dibeli sebelum menyimpannya di dalam peti sejuk. Sebaliknya lebih baik membiarkan daging tersebut di dalam bungkusan tanpa membukanya untuk mengelakkan risiko penyebaran bakteria di dalam peti sejuk.
Idea Penyimpanan Makanan
Menyimpan makanan di dalam peti sejuk mengikut zon atau susunan tertentu merupakan idea yang sangat baik. Ia memberi banyak faedah dan manfaat kepada anda. Memudahkan capaian, menjimatkan masa, tenaga elektrik dan wang anda.Walaupun anda sentiasa mengemas peti sejuk anda, namun adakah anda mengetahui di manakah tempat yang paling sesuai untuk makanan tertentu diletakkan agar kesegarannya bertahan lebih lama? Semak tip dan panduan yang disediakan ini;
1.Jangan ‘sumbat’ ruang dalam peti sejuk dengan terlalu banyak makanan. Ini mengganggu aliran udara sejuk dan menjadikan suhu makanan seperti yang tidak sepatutnya.
7.Tempatkan minuman jus, botol dan produk dalam balang seperti sos di bahagian dalam pintu peti sejuk. Produk sebegini mempunyai ketahanan yang lebih lama dan tidak memerlukan suhu yang terlalu sejuk di dalam peti sejuk.
Sumber gambar: 123 royalty free
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Klik sini .