Bulan puasa memang terasa nak makan macam-macam. Hari ni RASA kongsikan resipi Ikan Celup Tepung atau orang pantai timur sebut, colek ikang perkongsian saudari Umi Watie. Senang sangat nak buatnya. Dikongsikan sekali rahsia buat bancuhan Ikan Celup Tepung yang rangup dan kerak tahan lama tanpa lemau! Ratah pula panas-panas, cicah dengan sos Thai memang terangkat habis!

Jom kita tengok apa bahan-bahan untuk membuatnya.

 

RESIPI IKAN CELUP TEPUNG RANGUP

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras – beli online disini
1 biji telur saiz A
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kunyit – beli online disini
1½ cawan air sejuk
½ sudu teh cuka (inilah rahsia kerak ikan celup tepung tahan lama!)
1 sudu teh air kapur – beli online disini

CARA MEMASAK:

1. Campurkan tepung beras, telur, serbuk kunyit dan garam. Gaul sekata.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

Ads

2. Kemudian, masukkan cuka. Gaul lagi. Masukkan air kapur dan juga air sejuk. Air tu guna air yang dibubuh ais. Ais tak payah masuk sekali. Ini nak buatkan bancuhan tadi rangup.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

3. Kacau rata kesemuanya. Kemudian, masukkan ikan yang telah siap dicuci bersih. Pastikan semua bahagian kena bancuhan tepung.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

4. Gaul-gaul ya. Bancuhan ini boleh guna untuk 15 ekor ikan.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

5. Panaskan minyak. Kemudian, goreng dalam minyak yang banyak dan betul-betul panas ya.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

6. Bila ikan dah masak kekuningan angkat dan toskan.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

7. Tadaaa hidangkan pada anak dan suami. Jajan sihat untuk anak-anak. Ikan bagus untuk tumbesaran anak-anak yang cerdik dan pintar. Haaa gituh.

Ikan Celup Tepung Sedap. Resipi Mudah, Boleh Makan Lepas Terawih

**Kerak atau keruping tu pakat berebut anak-anak makan. Bancuhan tepung ini boleh juga guna buat goreng pisang tau. Keriuk-keriuk tu makan dengan nasi panas dan sambal belacan pun syok. Uissshhh sambil tulis ni pun dok kecur liur.

 

Kredit resipi & foto: Umi Watie

 

Ads

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Resipi Tat Nanas Homemade Sedap & Cair Di Mulut

Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.

Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan

Nampak Sedap! Resipi Kerang Masak Cili Ala Sheila Rusly

Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je

Ads

Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji  

Sangat Sedap, Resipi Sambal Lada Bilis Extra Pedas

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI