Ikan Cencaru ni selalunya orang buat bakar sahaja. Goreng sambal dan masak asam pedas. Apa kata kita buat kukus pula. Kerana isinya agak keras dan rasanya kadang-kadang agak kuat, cuba kita buat kukus dengan pes istimewa pun. Kukus cara moden je, lebih senang. Selamat mencuba.

BAHAN-BAHAN

Ads
  •  1 ekor ikan kembung bersaiz besar
  •  3 sudu makan pes sambal
  •  1 biji limau kasturi
  •  2 batang bendi ] hiris serong
  •  1 biji bawang besar ] hiris bulat
  •  1 biji cili merah ] hiris
  •  Garam dan gula secukupnya
  •  Aluminium foil

BAHAN-BAHAN PES:

Ads
Ads
  • 100gm cili kering ] buang biji dan rendam
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5cm belacan ] pilihan
  • 1/2 cawan kecil air asam jawa
  • Minyak masak secukupnya

CARA-MEMASAK PES:

  1. Semua bahan tersebut dikisar sehingga lumat. Panaskan ¼ minyak masak.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing. Angkat dan sejukkan.
  3. Masukkan ke dalam bekas kedap berkaca (supaya tahan lama). Simpan di dalam peti sejuk. Sedia untuk digunakan.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI