Sesekali makan lauk simple begini, bukannya sekali tambah, Boleh jadi tak cukup nasi dibuatnya. Manakan tidak dapat nasi panas-panas digabung dengan ikan goreng bersalut tepung yang rangup. Cicah pula dengan sos thai, pergh memang lengkap rasa. Tak payah lauk lain pun tak apa.

Ikan Goreng Tepung

Bahan-bahan :

  • *1 cawan tepung beras
  • *1 sudu besar tepung gandum
  • *1 sudu besar tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI
  • *1 biji telur
  • *2 sudu kecil air kapur
  • *3/4 cawan air
  • *sedikit serbuk kunyit
  • *sedikit garam

Cara buat:

Ads
  1. Gaulkan semua bahan bertanda *. Bancuhan ini sesuai juga untuk goreng udang sotong dan pisang goreng. 

Sos pencicah Thai

Bahan-bahan :

  • 5 ulas bawang putih cincang/tumbuk
  • 7 tangkai cili padi cincang/tumbuk
  • 5 sudu besar sos ikan-BELI ONLINE DI SINI
  • 3 sudu besar sos tiram-BELI ONLINE DI SINI
  • 3-4 sudu besar gula perang/nise/gula melaka
  • Perahan air limau nipis dari 3 biji
  • sedikit garam
  • daun dan akar ketumbar- dicincang

Cara buat:

1.Gaul sebati semua bahan.

Kredit: Norfalisa Norman

Ads

INGIN MEMBELI PERIUK NASI BARU, LIHAT DI SINI.

Resipi Ikan Patin Tempoyak Versi Perak Yang Sedap & Menyelerakan

Resipi Ikan Percik Yang Sedap & Paling Mudah Nak Buat

Ads

Resipi Miang Pla Pao & Sos Hijau Thai. Serius Memang Sedap!

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI