Aroma dan rasa dari akar ketumbar membangkitkan keenakan menu ni. Kalau tak suka daun ketumbar tu boleh skip tak payah letak. Ikan goreng garam dengan kunyit macam biasa. Mudah kan. Nah jom buat untuk menu tengahari ni.

Bahan-bahan:

2-3 tangkai cili hidup merah
1-2 tangkai cili hidup hijau
2 biji bawang merah
2-3 ulas bawang putih
6-7 tangkai cili api
2 akar ketumbar
sedikit air
minyak bekas goreng ikan
1 biji bawang besar (dihiris)
1 batang serai
1-2 sudu besar sos tiram
1-2 sudu besar sos tomato
1-2 sudu besar sos ikan
4-5 helai daun limau purut
1 biji tomato (potong 4)
ikan yang telah digoreng

IKLAN

Cara memasak

1.Kisar cili merah, cili hijau,bawang merah, bawang putih, cili api dan akar ketumbar sehingga halus.
2.Panaskan kuali , masukkan bawang besar dan serai.Biar sampai kekuningan kemudian masukkan bahan yang sudah dikisar.
3.Masak hingga cili masak , kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan. Biarkan masak seketika.
4.Masukkan daun limau purut dan tomato.
5.Masukkan ikan goreng ke dalam kuali tadi dan gaul rata. Siap untuk dihidang.

Kredit :@syedmunawwar

Sambal Nasi Ayam Penyet. Sambal Ekspres, Jimat Kos.