Ikan masak asam cuka utara. Sedap dan membuka selera kalau dimakan terutama waktu bersahur.
Tiap orang tentu ada resipi tersendiri tapi versi yang dikongsikan oleh puan Arieza Rieza ini tak kurang sedapnya ye. Selamat mencuba.
1 labu bawang besar (hiris)
6 ulas bawang putih (hiris) – boleh beli online di sini
1/2 biji timun (potong)
4 biji cili padi (kalau nak pedas boleh tambah lagi) – boleh beli online di sini
1 biji cili besar (hiris)
Halia (hiris) – boleh beli online di sini
1 sudu kecil halba campur – boleh beli online di sini
Ikan yang siap digoreng
1 sudu makan asam jawa Adabi (1 sudu makan bersama 1cawan air) – boleh beli online di sini
3 sudu makan cuka – boleh beli online di sini
1 ¹/² cawan air
1 sudu kecil garam – boleh beli online di sini
Sesudu kecil perasa
1 sudu makan penuh gula – boleh beli online di sini
Sebiji buah tomato – belah 4
Minyak masak – boleh beli online di sini
Panaskan minyak lebihan goreng ikan tadi. Kalau banyak sangat, buang sedikit. Kemudian tumis semua bahan tumis sehingga naik wangi. Goreng sekejap tapi jangan sampai layu.
Kemudian masukkan air asam Jawad an tunggu hingga ia mendidih. Apabila dah mendidih, masukkan bahan lain. Kacau lagi.
Siap. Sekejap je nak memasaknya. Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official