Makan

Ikan Tenggiri Berlado Menu Mudah & Sedap. Nak Pedas Berapi Boleh Guna Cili Padi

Share

Ikan Tenggiri Berlado menu mudah nak disediakan dan sedap untuk dihidangkan kepada keluarga.

Boleh gunakan cili besar merah atau kalau nak pedas boleh juga gunakan cili padi. Lauk macam ni makan dengan nasi panas memang menyelerakan.

Kalau nak tambah lauk bolehlah goreng telur dadar dengan sedikit ulam dah lengkap hidangan makan malam atau siang anda. Tak rugi untuk cuba mesti teringat-ingat.

IKAN TENGGIRI BERLADO

BAHAN-BAHAN

Ikan( 7-8 keping)

Cili merah 11 batang *

Bawang putih 3 ulas *

Bawang besar ½ biji*

Tomato 1 buah ( belah 4 )

Serai 1 batang ( dikatok )

Daun limau purut 2 helai

Serbuk belacan 1 sudu kecil

Serbuk perasa 1 sudu kecil

Garam(agak2)

Gula(jika mahu)

P/s : Kisar @tumbuk kasar bahan yang bertanda *

BOLEH GUNAKAN CILI PADI JIKA MAHU MENAMBAH PEDAS DALAM MASAKAN

CARA MEMASAK:

  1. Lumurkan kunyit Dan garam pada ikan.Panaskan minyak di dalam kuali , masukkan ikan dan goreng sehingga masak . Angkat dan ketepikan.
  2. Gunakan minyak yang sama , masukkan cili yang telah dikisar tadi , serai dan daun limau purut . Tumis sehingga pecah minyak .
  3. Kemudian masukkan tomato , serbuk belacan ( dan bahan yg lain). Gaulkan Dan perasakan dengan secukup Rasa yang dimahukan
  4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi , Gaulkan kesemuanya sehingga sebati dan biarkan ianya masak seketika
  5. Angkat dan taburkan daun ketumbar dan siap untuk dihidang.

Kredit:Nurul Ateekah

Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan pelbagai resipi terkini yang mudah & enak di laman web RASA

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

IKLAN