Kadang tak tahu nak sarapan apa. Asyik-asyik nasi lemak, nasi goreng. Kan? Nah RASA kongsikan menu sarapan untuk korang cuba buat. Try la buat. Senang je. Yang pasti, kenyang.
CONGEE DAGING
BAHAN-BAHAN:
1 cawan beras wangi
8 cawan air rebusan tulang
2 potong hirisan halia
Lada sulah dan garam secukup rasa
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos tiram
2 pokok daun bawang
2 pokok daun ketumbar
200 gram daging panggang (dihiris nipis)
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras tiga kali. Masukkan dalam periuk. Kemudian masukkan air rebusan tulang. Kacau sedikit dari semasa ke semasa.
2. Masukkan halia. Masak sampai beras kembang dan pekat. Perasakan dengan garam dan lada sulah, minyak bijan dan sos tiram. Kacau sebati dan masak lagi.
3. Potong daun ketumbar dan daun bawang. Masukkan dalam bubur dan kacau sebati. Tuang ke dalam mangkuk. Kemudian letak hirisan daging, daun bawang atau bawang goreng.
BAHAN SOS:
1 sudu sos soya cair
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu minyak bijan
1 sudu sos ikan
CARA MEMASAK:
1. Rebus mi wantan dan sayur sampai masak. Angkat dan basuh dengan air bersih sehingga sejuk dan toskan.
2. Satukan semua bahan sos mi wantan dalam mangkuk. Masukkan mi wantan dan gaul sehingga bersalut semua bahagian.
3. Masukkan dalam pinggan dan letakkan ayam, sayur, telur rebus (jika suka) dan hiaskan dengan daun ketumbar dan cili merah.
YEE MEE CANTONESE DAGING
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 biji bawang putih
250 ml stok rebusan tulang ayam
Lada sulah dan garam secukup rasa
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos soya cair
1 sudu besar minyak bijan
Sayur-sayuran
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan air)
1 tangkai daun bawang
1 biji telur ayam
1 ketul yee mee
100 gram daging siap masak (dihiris)
1 tangkai daun ketumbar
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih dan masukkan stok ayam. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan lada sulah, garam, sos tiram, sos ikan, sos soya cair dan minyak bijan.
2. Masukkan sayur-sayuran dan kacau sup. Apabila mendidih, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit sehingga pekat.
3. Masukkan daun bawang dan kacau lagi.
4. Matikan api dan masukkan telur. Pecahkan kuning telur dan kacau sedikit.
5. Masukkan yee mee dan letakkan daging. Tuang kuah dan hiaskan dengan daun ketumbar.
HEALTHY SANDWICH
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 buku roti bijan (dipotong nipis)
3 helai salad segar
Hirisan tomato dan bawang
Isi ayam (siap masak dan dihiris nipis)
1 biji telur goreng (digoreng dengan minyak zaitun)
2 keping keju ceddar
1 sudu sos tomato
½ sudu mayones (jika suka)
CARA MEMASAK:
1)Bakar roti sehingga sedikit berwarna.
2)Letakkan salad, tomato, bawang dan susun isi ayam bersama telur goreng serta keju.
3)Kemudian letakkan sos tomato dan mayones.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Bila malam, ramai yang kurang gemar untuk menikmati sajian yang berat. Oleh itu, anda boleh mencuba sajian Sup Bebola Ikan Bersama Mi telur ni. Hidangan berkuah panas ni memang layan. Jom cuba!
SUP BEBOLA IKAN BERSAMA MI TELUR
BAHAN-BAHAN:
10 biji bebola ikan
1 mangkuk mi telur | dicelur dan toskan
1/2 biji bawang besar | dicincang halus
1 ulas bawang putih | dicincang halus
2cm halia muda | dihiris memanjang
1 pokok daun bawang |dihiris memanjang 3cm
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh perasa ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan air dalam periuk, biarkan hingga kuah mendidih.
Masukkan pula bawang merah, bawang putih dan halia.
Kalau dah suka makan roti canai, bukan hanya sesuai untuk sarapan pagi, petang dan malam juga boleh menikmatinya. Korang yang nak cuba buat sendiri boleh saja ikut resipi yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
4 cawan tepung
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
2 sudu besar margerin
Satu cawan air suam( sbb uli pakai tgn)
# kalau guna mesin guna air sejuk
Cara memasak:
1.Sediakan bekas besar
2.Masukkan tepung,gula,garam,margerin
3.Gaul rata..pecahkan telur
4.Masukkan air..
5.Uli sampai licin..sekata
6.Lebih kurang 30 minit…sado tgn lepas tu
7Kemudian bahagikan doh..bulat2 kan
8.Masuk dlm bekas. Letak minyak hingga doh terendam
9.Perap lebih kurang 2 jam. Biasa kalau nak mkn pagi..buat doh mlm
10. Lepas perap…Masa nak buat roti canai..Saya guna dulang utk tebar..rotinya. Tarik..pelan2..agak2 nipis..penuh permukaan dulang. Kemudian gulung kan kemas…
11.Nak masak atas kuali..ambil doh tadi..leperkan sedikit..Masak seperti biasa..renjis2 kan sedikit minyak
Sehingga roti masak dan garing. Angkat…roti..seperti biasa..kepuk2 kan roti guna tgn..ala2 penebar roti canai..hihihi
Siap dah. Kuah terpulang..nak kuah apa
Bercadang nak masak pulut kuning tetapi tercari-cari resipi yang mudah untuk dicuba? Ha…Kalau macam tu, resipi pulut kuning perkongsian saudarai Nazra Queen ni anda boleh cuba. Sangat mudah dan tak perlu kukus pun. Dalam masa 30 minit, pulut kuning sedia untuk dinikmati. Kalau makan dengan rendang atau sambal tumis ikan bilis, perghh…memang terangkat habis!
PULUT KUNING RICE COOKER
BAHAN-BAHAN:
300gm beras pulut – basuh & tos air
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu makan gula
2 sudu makan minyak masak
2 helai daun pandan
Santan dari 1/2 biji kelapa – anggaran 200-250ml
Air secukupnya
CARA MEMASAK:
1.Beras pulut dicuci dan ditoskan air. Masukkan ke dalam periuk nasi.
2.Masukkan serbuk kunyit, garam, gula, minyak masak dan air menyamai paras pulut.
3.Potong daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tadi.
4. Masak pulut menggunakan rice cooker seperti masak nasi.
5. Lepas 10 minit, akan jadi macam ni. Kacau-kacau pulut supaya sekata.
6. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Bila pulut nampak basah, berhenti tuang santan. Tak perlu habiskan. Biarkan selama 5 minit supaya pulut menyerap santan.
9. Tekan butang on pada rice cooker sekali lagi. Biarkan pada posisi warm sahaja. Biar pulut masak dan berkilat lebih kurang selama 10 minit.