
Ni snek tradisional yang min cukup suka makan sejak zaman kanak-kanak lagi. Kalau kita berjalan-jalan ke Melaka banyak dijual digerai-gerai tepi jalan. Ada juga yang memanggilnya Rengginang atau Ginang.

Bahan asasnya beras pulut campur air, garam pewarna (jika suka) dan campurkan sedikit kapur yang sudah dicampurkan dengan sedikit air (kacau larut). Bahan-bahan murah aje tapi buatnya agak renyah juga, tetapi berbaloi-baloi usahanya, krap…krup..perrghh sedap kudapan ni..
INANG-INANG

BAHAN-BAHAN :
- 1 kg beras pulut
- Lebih kurang 6 cawan air / separa dgn pulut
- Garam secukup rasa
- Pewarna kuning, hijau dan merah | biru pun boleh
- Sedikit kapur yg dicampur dengan sedikit air
Cara menyediakan dan memasak:
- Rendam pulut dengan air, kira-kira satu jam. Basuh pulut dan toskan air. Masukkan dlm loyang, letak air paras pulut jer. Gaul dgn sedikit garam. Kukus hingga pulut masak.
- Bahagikan pulut kepada 3 bahagian. Setiap bahagian titiskan dengan pewarna. Jangan banyak sikit jer. Gaul pulut ngan pewarna tu biar sekata.
- Letak pulut atas dulang atau loyang besar. Tekan pulut dan ratakan nipis-nipis.
- Sebelum tu basahkan sikit tangan dengan air air kapur. Terap pulut bulat-bulat. Susun dalam dulang dan jemur sampai betul-betul kering.

5. Kalau cuaca panas, jemur 2 hari okay dah.
6. Bolehlah digoreng buat makan sambil menonton tv.
Nota : Goreng dengan minyak penuh dengan nyalaan api sederhana biar kembang rata. Bila minyak dah panas sungguh boleh aje goreng dengan api kecil.
Sumber resipi :myresipi.com
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Goreng Crispy Cornflakes, Betul-betul Rangup.

Emping jagung atau popular disebut Cornflakes,bukan sahaja sedap dibuat biskut. Tapi boleh dijadikan ramuan masakan bergoreng. Ayam Goreng Crispy Corflakes ni memang berderap rangupnya.
Resipi dari perkongsian FB Khadijah Jaafar,pengasas Meester Muruku ni menggunakan bahan tepung yang digaul sendiri (bukan tepung segera). Ayam selepas dicelup dengan tepung, telur, lapisan akhir golekkan dalam cornflakes yang dihancurkan. Mana tak krap krup memakannya.
AYAM GORENG CRISPY CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN :
- 2 keping dada ayam @ bahagian ayam lain
- 2 cawan cornflakes – dihancurkan
- 2 biji telur
- 1/4 cawan buttermilk (1/4 cawan susu segar + 1/4 sudu kecil cuka)
Bahan Perap:
- 1/4 sudu kecil serbuk lada lada hitam
- 1/4 sudu kecil oregano
- 1/4 sudu kecil serbuk lada putih
- 1/4 sudu kecil paprika/serbuk cili
- 1/4 sudu kecil serbuk ayam
- Garam secukup rasa
Bahan Tepung :
- 1 cawan tepung naik sendiri
- 1/2 sudu kecil serbuk lada lada hitam
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih
- 1/2 sudu kecil paprika/serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk ayam
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Masukkan buttermilk. Kalau tak de buttermilk. Campurkan susu segar & cuka. Kacau. Tujuan masukkan buttermilk supaya ayam lembab.
2. Untuk perapan ayam. Campurkan buttermilk, ayam dan bahan perapan. Biarkan di dalam peti sejuk lebih kurang 1 jam.
3. Campurkan bahan tepung dalam mangkuk.
4. Celup ayam ke dalam tepung.
5. Dalam mangkuk lain pecahkan & pukul telur.
6. Celup ayam ke dalam telur.
7. Golekkan ayam di dalam cornflakes.
8. Ulang sehingga ayam habis.
9. Panaskan minyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas baru masukkan ayam. Supaya ayam lebih rangup. Goreng sehingga masak.
Kredit foto & resipi : FB khadijahjaafar
#resepiciktie
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER UNTUK MENGGORENG AYAM,JOM LAYARINYA DI SINI.
ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :
Hidangan Pemanis Mulut Di Hari Raya Aidiladha

Petang seringkali teringin macam-macam makanan, yang pastinya manis. Andai ada tetamu yang bakal menjengah ke rumah, boleh hidangkan tetamu dengan menu pemanis mulut yang menyelerakan. Mungkin inspirasi kuih muih berasaskan santan, sago dan Gula Melaka ini bakal memberi nikmat buat tetamu yang berkunjung ke rumah nanti.
Bingka Lemak Kus Kus Safron
Saiz Hidangan: 6-8 orang
Masa Memasak: Prep 20 min, Bakar 1 jam
Cara Memasak: Bakar
Jenis Masakan: Manisan
Keistimewaan: Bingka yang mempunyai tektur berbeza oleh butir- butir kus kus dan aroma wangi safron dan rasa lemak santan yang enak.
Anggaran Kos: RM15
Bahan-bahan:
- 1 cawan kus kus | direndam dengan 2 ½ cawan air panas sehingga kembang
- 3 biji telur gred A
- ¾ cawan gula halus
- 1 ½ cawan santan pekat
- ½ cawan air
- 1 cubit safron
- 1 sudu teh garam
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 2 sudu makan mentega
Cara memasak:
1.Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
2.Rendam safron bersama air sehingga bertukar warna. Campurkan ke dalam santan pekat. Kemudian masukkan telur,gula, garam dan santan lalu dipukul hingga sebati.
3.Kemudian, kaup balikkan tepung gandum yang sudah diayak tadi. Kacau hingga adunan sebati. Lalu masukkan kus kus dan kacau rata. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega.
4.Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Sejukkan bingka sebelum dipotong kecil dan boleh dihidangkan.
Puding Roti Pandan Gula Melaka
Saiz Hidangan: 4-6 orang
Masa Memasak: Prep 20 min Bakar 1 jam
Cara Memasak: Bakar
Jenis Masakan: Manisan Moden
Keistimewaan: Puding roti berinspirasikan rasa tempatan yang menggunakan bahan yang mudah didapati.
Anggaran Kos: RM14
Bahan-bahan:
- 12 keping roti | dipotong
- 100gm mentega | dicairkan
- 4 biji telur Gred A
- 1 kiub gula Melaka | disagat halus
- 2 cawan santan pekat
- ½ cawan susu cair
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan pes pandan
Cara memasak:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
2. Pukul telur, gula Melaka, garam, santan, susu cair dan pes pandan sehingga adunan kembang.
3. Susun roti di dalam acuan mengikut kreativiti anda. Lalu tuangkan adunan dan pastikan adunan rata di dalam acuan.
4. Seterusnya bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Boleh dihidangkan dengan sos santan pekat yang dicampur dengan sedikit gula Melaka.
Agar- Agar Gula Melaka Cincau
Saiz Hidangan: 6-8 orang
Masa Memasak: Prep 20 min Sejukkan 1 jam
Cara Memasak: Rebus dan Sejukkan
Jenis Masakan: Manisan Moden
Keistimewaan: Pelbagai tektur yang menggabungkan rasa lemak masin santan dan manis gula Melaka berserta kenyal cincau.
Anggaran Kos: RM10
Bahan-bahan:
- 1 tahil agar agar tali
- 5 cawan air
- 1 cawan gula Melaka | diparut
- 1 cawan santan pekat
- 1 tiub cincau | dicincang
- Secubit garam
Cara memasak:
1. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan tahil agar-agar dan masak sehingga larut.
2. Cedok dua cawan agar agar, masukkan ke dalam acuan dan campurkan dengan garam dan santan pekat. Kacau sehingga sebati dan sejukkan.
3. Seterusnya, campurkan gula Melaka ke dalam agar-agar pastikan larut. Sejukkan sedikit dan masukkan cincau. Tuang ke dalam acuan dan sejukkan sehingga beku. Potong sebelum dihidang.
Ais Sago Jagung
Saiz Hidangan: 4-5 orang
Masa Memasak: Prep 20 min
Cara Memasak: Rebus
Jenis Masakan: Pemanis Mulut
Keistimewaan: sangat mudah untuk disediakan terutama sekali jika hendak menjamu tetamu dengan hidangan pemanis mulut yang cepat dan mudah.
Anggaran Kos: RM7
Bahan-bahan:
- 1 cawan sago | direndam
- 1 tin krim jagung
- ½ cawan gula dicairkan dengan 1 cawan air
- Ais yang mencukupi
Caranya:
1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago dan rebus sehingga masak. Toskan.
2.Basuh sago dengan air sehingga kanji yang melekat hilang dan sago menjadi sebutir- sebutir.
3. Kemudian, campurkan air gula dengan krim jagung. Pastikan sebati. Tambahkan sago dan kacau sebati.
4.Seterusnya, masukkan ais dan sedia untuk dihidang.
Sagu Rose Buah Gula Melaka
Saiz Hidangan: 4-6 orang
Masa Memasak: Prep 30 min sejukkan 1 jam atau mengikut citarasa anda
Cara Memasak: Rebus
Jenis Masakan: Pemanis Mulut
Keistimewaan: sesuai untuk jamuan yang ramai tetamu. Ia boleh disediakan malam sebelum dan hidangkan bila tetamu datang.
Anggaran Kos: RM15
Bahan-bahan:
- 3 cawan sago | direndam
- 3 sudu makan sirap rose
- 3 sudu makan gula
- ½ cawan gula Melaka | parut
- 1 kotak kecil santan
- Sedikit buah longan
- Sedikit cincau | dicincang
- Sedikit jagung
- Air mencukupi untuk merebus sago
Cara memasak:
1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago, sirap rose, gula dan rebus sehingga masak. Toskan.
2. Kemudian, isikan sago ke dalam bekas atau botol. Kemudian masukkan cincau, jagung dan longan. Seterusnya masukkan santan dan taburkan gula Melaka parut. Sejukkan dahulu sebelum dihidang.
Kuih Koci Pandan
Saiz Hidangan: 25 -40 biji ( bergantung dengan saiz kuih )
Masa Memasak: Prep 45- 1 jam Kukus 15 min
Cara Memasak: goreng, kukus
Jenis Masakan: Kuih Tradisi
Keistimewaan: Kuih tradisi yang enak dan agak mudah disediakan. Menggunakan bahan bahan yang ringkas dan mudah.
Anggaran Kos: RM12
Bahan-bahan:Doh
- 2 ½ cawan tepung pulut
- ½ cawan tepung gandum
- 1 ½ cawan santan sederhana pekat | kisar dengan 5 helai daun pandan dan tapiskan Sedikit pes pandan
- Secubit garam
Inti:
1 biji isi kelapa muda parut
1 ketul gula Melaka parut
3 sudu makan gula pasir
3 helai daun pandan | disimpul
½ cawan air
Lain-lain
Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur sehingga lembut. Potong 5 inci x 5 inci
Minyak secukupnya
Cara memasak:Inti
Masukkan gula Melaka ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula cair. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Campak daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
Doh
Satukan tepung pulut dan tepung gandum. Tuang santan yang dicampur dengan sedikit garam sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang santan tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.
Cara membuat Kuih Koci
1. Ambil sehelai daun pisang, sapu dengan minyak pada permukaan daun pisang tadi.
2. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu sudu teh inti. Tutup inti dengan doh dan celupkan dengan sedikit minyak.
3. Kemudian lipat daun seperti biasa. Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak sehingga masak.
Lempeng Santan Gula Melaka
Saiz Hidangan: 2-4 orang
Masa Memasak: Prep 15 min Goreng 20 mins
Cara Memasak: goreng
Jenis Masakan: Pemanis Mulut
Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan sarapan dan minum petang bersama teh kosong.
Anggaran Kos: RM7
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan santan pekat
- ¼ cawan air
- ½ ketul gula Melaka| parut
- Sedikit kelapa yang sudah disangai
- 1 cawan santan pekat untuk sos
- ½ cawan air
- Secubit garam
- Sedikit minyak
Cara memasak:
1. Campurkan tepung, santan, garam dan air sehingga sebati. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Goreng lempeng sehingga masak. Ketepikan
2. Campurkan sebahagian gula Melaka parut ke dalam santan pekat berserta air dan panaskan sehingga pekat.
3. Kemudian, hidang lempeng dengan sos santan, taburan gula Melaka parut dan sedikit kelapa sangai.
Kuih Bakar Berlauk
Saiz Hidangan: 6-10 orang
Masa Memasak: Prep 20 min Bakar 1 jam sehingga masak
Cara Memasak: Bakar
Jenis Masakan: Kuih Tradisional
Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan sarapan dan minum petang bersama teh kosong.
Anggaran Kos: RM12
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telur gred A
- 1/4 cawan gula halus
- 1 ½ cawan santan pekat
- ½ cawan air
- 2 sudu teh garam
- 1 cawan serunding daging
- Sedikit cili merah | hiris
- Sedikit daun ketumbar
Cara memasak:
1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
2. Masukkan telur, gula, garam dan santan lalu dipukul hingga sebati. Kemudian, kaup balikkan tepung gandum yang sudah diayak tadi. Kacau hingga adunan sebati. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega.
3. Tabur serunding, cili, daun ketumbar di atas adunan sebelum dibakar pada suhu 180 darjah celcius selama 1 jam atau hingga masak. Sejukkan bingka sebelum dipotong kecil dan boleh dihidangkan.
Cucur Lemak Jagung
Saiz Hidangan: 6-8 orang
Masa Memasak: Prep 15 min Goreng sehingga masak
Cara Memasak: Goreng
Jenis Masakan: Cucur
Keistimewaan: sesuai sebagai hidangan untuk sarapan pagi dan minum petang bersama teh kosong.
Anggaran Kos: RM8
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum | diayak
- 1 peket serbuk santan
- 1 biji telur
- 1½ cawan air
- ½ cawan gula halus
- ½ cawan gula Melaka parut
- 1 tin isi jagung manis
- Secubit garam
- Minyak untuk menggoreng
Cara memasak:
1.Campurkan tepung, serbuk santan, telur, air, gula, gula Melaka dan garam sehingga sebati.
2.Tambahkan jagung dan gaul rata.
3.Panaskan minyak dan goreng cucur sehingga masak. Hidangkan dengan gula Melaka cair jika inginkan ekstra manis.
Mango Banana Sago
Saiz Hidangan: 6-8 orang
Masa Memasak: Prep 20 min rebus sehingga masak
Cara Memasak: Rebus
Jenis Masakan: Pemanis Mulut Moden
Keistimewaan: sangat sesuai dihidangkan ketika hari panas.
Anggaran Kos: RM18
Bahan-bahan:
- 2 cawan sago | direndam
- 2 biji mangga masak manis
- 2 biji pisang masak
- ½ cawan gula Melaka parut
- ½ cawan santan
- 3 scoop ais krim vanila
- Ais yang mencukupi
Cara memasak:
1. Panaskan air sehingga mendidih lalu masukkan sago, dan rebus sehingga masak. Toskan.
2. Setelah masak, bahagikan kepada dua dan tambah warna merah dan hijau. Pastikan sebati. Biarkan sebentar sehingga warna meresap ke dalam sago. 3. Kisar mangga, pisang, santan dan vanilla ais krim sehingga sebati. Kemudian masukkan sago yang sudah diwarnakan.
4. Akhir sekali, tambahkan ais dan sedia untuk dihidangkan.
Resipi: CHEF IMELDA HARRIS
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? jom Klik sini
Koleksi Puding Yang Sedap , Masukkan Sekali Dalam Sajian Aidiladha
Daging Goreng Kunyit Mudah Dan Cepat Dimasak

Isi Kandungan
ToggleDaging goreng kunyit memang simple. Mudah dan cepat dimasak pulak.
Sejenis lauk yang simple. Tapi boleh buat kita makan bertambah-tambah. Apa lagi kalau jenis yang suka makan kering. Tak perlu lauk lain dah.
Nak masaknya pun senang dan bahan yang digunakan pun tak banyak. Bahkan, satu hidangan ini dah ‘lengkap’ sebab ada proteinnya, ada sayurnya.
Okay, boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye. Selamat mencuba!
Daging Goreng Kunyit
Bahan-bahan:
1 mangkuk daging (dihiris nipis)
1/2 sudu kecil serbuk kari daging
1 sudu kecil penuh serbuk kunyit – boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
1 sudu besar halia yang ditumbuk lumat – boleh beli online di sini
Serbuk Maggi cukup rasa secukupnya
2-3 sudu besar air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Lain:
Sedikit lobak merah (hiris)
Bawang besar (hiris) – boleh beli online di sini
Kacang panjang (hiris)
Cili padi merah (kalau nak pedas) – boleh beli online di sini
Cara Memasak Daging Goreng Kunyit:
Satukan semua bahan (kecuali minyak) di dalam satu mangkuk. Kemudian panaskan minyak dan goreng hingga daging masak.
Jika suka boleh masukkan sayur kegemaran seperti lobak merah, kacang panjang, cili padi merah dan bawang besar ketika daging hampir masak.
Gaul seketika. Siap! Mudah je kan?
Boleh beli online di sini
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tak Renyah Pun, Begini Caranya Masak Rendang Daging Sempoi Dan Sedap
Resipi Rendang Padang Asli Indonesia, Sedap & Sesuai Masak Untuk Raya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official