Tepung pelita antara menu yang popular waktu bulan puasa. Jika biasa anda lihat tepung pelita yang dijual ada warna hijau dan putih, namun untuk resipi tepung pelita asli Pahang ini hanyalah berwarna putih.
Menurut perkongsian daripada Nur Fadzillah Ibrahim, tepung pelita asli Pahang memang hanya berwarna putih sahaja dan tiada lapisan hijau yang biasa dijual di gerai.
CARA BUAT TEPUNG PELITA ORIGINAL PAHANG
Ads
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras – beli online di sini 5 cawan santan (kalau guna santan kotak, 1 liter) – beli online di sini 3 cawan air suam Sedikit garam Kelongsong daun pisang (saya buat ukuran 8cmx10cm) Gula
1. Satukan santan dan air suam. Kacau-kacau sekejap. 2. Masukkan campuran tadi ke dalam bekas tepung beras. Kacau rata dan masukkan garam. Biarkan dalam 10 minit.
3. Untuk hasil yang terbaik, kena guna skill merasa dengan jari. Jika masih ada rasa macam pasir, tambahkan air suam sedikit demi sedikit sehingga hilang rasa pasir tu. Kalau rasa dia licin, ia siap untuk dikukus.
4. Panaskan alat pengukus. Api jangan kuat ye. Nanti permukaan tepung pelita tak cantik. 5. Isi gula ke dalam kelongsong tepung pelita kemudian barulah isi adunan tadi dan kukus. Kukus dalam 10–15 minit.
Apam Johol ni yang buatkannya istimewa kerana ia dibalut dengan daun rambai. Sebab itulah rupanya begitu menyelerakan dan aromanya kekal harum merangsang selera. Kalau kat nogori kuih ni sedap dimakanatau dicicah dengan rendang atau sambal tumis.
Kalau nak tahu kenapa namanya Apam Johol, hah betul lah tekaan korang tu sebab kuih tradisional ni berasal dari Negeri Sembilan aka Nogori. Johol tu salah satu mukim yang terletak dalam daerah Kuala Pilah. Eh, cerita geografi la pulak.
Jom kita turunkan resipi ni pada anak muda, resipi perkongsian dari FB Resipi Apam Sedap. Meh cuba ya.
APAM JOHOL
BAHAN-BAHANNYA :
Daun rambai secukupnya
300gm tepung gandum
2 sudu besar marjerin
100gm gula merah | larutkan dengan 1 1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir
1/2 bungkus ibu roti mauripan
CARA MEMASAK :
Satukan marjerin dengan tepung sehingga sebati.
Kemudian masukkan ibu roti dan gula pasir ke dalam tepung.
Tuangkan larutan gula melaka yang telah ditapiskan kedalam adunan sedikit demi sedikit.
Bancuhan adunan jangan terlalu cair.
Perap adunan sehingga naik 2 kali ganda / perap sehingga 3 jam
6. Pastikan sebelum dibungkus dengan daun rambai, daunnya mestilah dipotong dan telah dibersihkan.
7. Sebelum dibungkus dengan daun rambai, permukaan daun hendaklah disapukan minyak masak sedikit kemudian baru diletakkan bancuhan adunan.
8. Letakkan 3/4 penuh adunan pada daun. Ini kerana adunan akan mengembang apabila dikukus.
9. Kukus kuih selama 15 minit atau sehingga masak.
Foto yang dilampirkan ini untuk bancuhan untuk 400 ketul Apam Johol .
Kalau anda masih tercari-cari apa kuih raya nak buat, masukkan resipi biskut ini dalam list biskut yang akan dibuat menjelang raya nanti. Ianya senang dan tak perlu acuan, bulat-bulatkan atau sudukan je doh ke dalam dulang pembakar.
Sedapnya Kuih Tepung Pelita. Lemak manis, memang jadi kegemaran ramai. Bagi anda yang sukakan manisan ini dan mahu cuba membuatnya, resipi perkongsian Opah Mas Cotek ni boleh dicuba. Tak perlu kukus. Hanya kacau dalam periuk sahaja. Malah boleh cuba buat dalam jumlah yang sedikit.
RESIPI KUIH TEPUNG PELITA VERSI KACAU
BAHAN LAPISAN BAWAH (HIJAU)
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air pandan (kisar 7 helai pandan)
1 sudu teh air kapur
Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan. Kacau sebati hingga tiada bintil-bintil tepung.
2. Masak guna api perlahan hingga adunan meruap, pekat dan meletup-letup.
3. Tutup api kemudian tuang ke dalam acuan atau bekas kecil. Ketepikan.
BAHAN LAPISAN ATAS (KEPALA SANTAN)
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan. Sebatikan hingga tiada bintil-bintil tepung.
2. Masak adunan guna api kecil hingga meruap, pekat dan meletup-letup. Pastikan adunan sentiasa dikacau.
3. Padamkan api dan tuang ke dalam acuan berisi lapisan hijau tadi.
4. Sejukkan Tepung Pelita dan bolehlah dimasukkan ke dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
Nota: Sukatan ini akan dapat 25 bekas dadih bersaiz 4oz.
Kredit resipi & foto: Opah Mas Cotek
Nak cari RICE COOKER baru? Pilih je DISINI. Banyak pilihan & harga pun murah.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni: