Tak tahu nak buat sambal cuka atau sambal jantan, ikut resipi yang dikongsikan oleh sis ni.Bila sis tunjuk nasi belauk ada sambal, ramai tanya cara nak buat.Sambal ni pedas berapi masa mula-mula buat, lama-lama nanti pedas akan berkurang.Boleh tahan sebulan dalam peti sejuk. Jimat. Kalau nak cicah dengan ikan rebus, tambahkan sedikit lagi cuka bagi cair.Selamat mencuba

Sambal cuka

Bahan-bahan:

1 mangkuk cili padi merah

Sedikit cuka

8 sudu gula

Ads

1 sudu garam

 

Cara membuat:

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

1.Kisar cili 1 mangkuk, gula 8 sudu, garam 1 sudu dan sedikit cuka. Masukkan sikit demi sedikit sebab tak nak terlalu cair dan tak terlalu pekat. Sambal mestilah nampak likat, lebihkan manis dan cukup rasa masin masam.

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

Ads

Ini Cara Buat Sambal Cuka, Boleh Tahan Sebulan Dalam Peti Sejuk

2.Dah siap kisar semua, masukkan dalam bekas bertutup biarkan semalaman. Esok baru simpan dalam peti sejuk.

Kredit: Noor Hafiza Mohamad

4 Idea Masak Sayur Campur Paling Mudah, 10 Minit Dah Siap!

Ads

Guna Bahan Dapur Ni Supaya Pasir Keluar & Mudah Terbuka Bila Bersihkan Kerang

Ayam Masak Kandar Menu Istimewa Untuk Tengah Hari

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI