Nasi antara juadah wajib selain lemang, nasi impit atau ketupat sebagai menu utama. Antara nasi yang kerap menjadi pilihan adalah Nasi Tomato, Nasi Minyak, Nasi Hujan Panas dan Nasi Jagung. Kali ini RASA sharekan menu simple dan mudah buat untuk kesemua resipi nasi ini supaya korang boleh masak sendiri di rumah.
NASI TOMATO BAHAN-BAHAN:
1 kg beras Basmathi | rendam sekurang-kurang 30 minit
1 liter air
1 cawan susu cair
1 cawan tomato puri
5 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan minyak masak
2 kiub perasa ayam
1 helai daun pandan
Garam dan gula secukup rasa BAHAN HIRIS:
5cm halia
2 biji bawang besara
6 ulas bawang putih BAHAN PENUMIS:
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 batang kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
1.Panaskan minyak dalam periuk nasi, kemudian tambah dengan minyak sapi.
2. Masukkan bahan hirisan dan rempah penumis, kacau hingga wangi.
3. Seterusnya masukkan puri tomato, air, susu cair, kiub ayam dan garam secukup rasa.
4. Seterusnya masukkan beras dan daun pandan.
5. Tutup periuk dan masak seperti biasa.
6. Setelah masak Nasi Tomato sedia dihidangkan.
NASI MINYAK BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi | rendam 30 minit.
1 liter air
1 cawan susu cair
3 sudu makan mentega
2 sudu makan minyak masak
3 sekawan | kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang ,6 biji buah pelaga
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih | kisar
3cm halia | kisar
1 sudu makan serbuk perasa ayam
1/2 cawan kismis
1 helai daunp pandan
Garam dan gula secukup rasa
Ads
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan mentega dalam periuk, tumiskan bahan penumis bersama daun pandan hingga wangi, baru masukkan bahan kisar.
Tumis hingga pecah minyak, masukkan beras yang telah direndam dan ditoskan tadi.
Kacau rata, masukkan air, susu, serbuk perasa ayam, garam dan gula secukup rasa.
Pindahkan ke dalam periuk elektrik dan masak seperti biasa.
Setelah kering air masukkan kismis yang telah digoreng.
Tutup semula dan biarkan lebih kurang 5 minit.
Nasi sedia dihidangkan bersama lauk pauk yang telah disediakan.
NASI HUJAN PANAS
BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi | rendam 30 minit
1 liter air
1 cawan susu cair
1 helai daun pandan
2 kiub perasa ayam | hancurkan
3 sudu makan mentega
2 sudu makan minyak masak
Pewarna merah, kuning dan hijau
Garam dan gula secukup rasa BAHAN PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga BAHAN HIRIS:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan mentega dalam periuk.
Tumiskan bahan penumis, daun pandan dan hirisan hingga wangi.
Masukkan beras yang telah direndam, kacau rata supaya sebati dengan bahan penumis.
Tambahkan ke dalamnya air, susu, kiub pati ayam, garam dan gula secukup rasa.
Setelah cukup rasa, pindahkan dalam periuk elektrik, masak seperti biasa.
Bila air nasi sudah kering dan hampir masak, titiskan pewarna hijau, kuning dan merah. Tutup semula periuk dan biarkan 4-5 minit.
Tutup api, gemburkan nasi supaya pewarna rata dalam nasi.
Nasi sedia dihidangkan.
NASI JAGUNG: BAHAN-BAHAN:
1kg beras basmathi | rendam 30 minit
1 liter air
1 cawan susu cair
3 sudu makan minyak sapi/mentega
2 sudu makan minyak masak
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan krim jagung dalam tin
1 helai daun pandan
2 kiub pati ayam | hancurkan
Garam dan gula secukup rasa BAHAN PENUMIS:
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga BAHAN HIRIS:
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak sapi/mentega bersama minyak masak.
Tumis bahan penumis, daun pandan dan bahan hirisan hingga wangi.
Masukkan krim jagung dan jagung, kacau rata dan masukkan beras.
Kacau dan masukkan air, susu cair, perasa ayam, garam dan gula secukup rasa.
Setelah cukup rasa, pindahkan ke dalam periuk elektrik.
Kek Coklat Moist @lembab, memamg sedap dinikmati bila masa pun. Rasa lemak manis kaya bercoklat rugi kalau tak cuba.
Bagi June Ahmad kek ini memang cukup disukai ahli keluarganya. Dia telah mencuba resipi ini dan memang ternyata mudah menjadi.
KEK COKLAT LEMBAB Resepi asal dr (Munira Baharum)
Bahan A:
⚘1 cwn serbuk koko (3/4 cwn pun ok) ⚘1 cwn susu cair ⚘3/4 cwn susu pekat ⚘3/4 cwn gula ⚘1 cwn minyak masak *semua bahan di atas gaul sebati dan masak atas api perlahan… *rehatkan kejap bila bahan sudah sebati…
Bahan B: ⚘3/4 cwn tepung gandum ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat ⚘1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder *semua bahan ini diayak…
Bahan C: ⚘4 biji telur (blender jer)
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan B dan C ke dalam bahan A. 2. Secara berselang seli dan gaul dengan senduk. 3. Bila dah sebati, masukkan ke dalam dalam loyang yang disapu minyak.
4. Kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang).
*nak test, cucuk dgn lidi, kalau tak melekat adunan kat lidi tuh kira kek dah masak ler…
⚘P/s : Loyang tu kena panaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi…. ⚘ : Nak senang lagi sebelum tuang adunan, lapik je loyang dgn aluminium foil, gerenti adunan tak melekat kat loyang bila dah masak.
Anda ada nak majlis kenduri kecil-kecilan dan hidangan masak sendiri? Menu Ayam Masak Cili Berkari ni anda boleh cuba. Maklumlah biasanya masak Ayam Sambal kan? Lari sedikit dari kebiasaan. Pasti anda suka akan rasanya.
AYAM MASAK CILI BERKARI
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | dipotong 16
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu makan garam
2 cawan minyak masak
BAHAN-BAHAN KISAR:
20 tangkai cili kering | direndam
3 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
2 inci halia
6 biji buah kurma
2 tangkai daun kari
1 sudu teh pati asam jawa
1 cawan air
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
Gaul ayam bersama serbuk kunyit dan garam.
Goreng sehingga ia menjadi garing. Tos dan ketepikan.
Ketepikan separuh dari minyak tersebut. Masukkan daun kari dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar terlebih dahulu di dalam minyak selebihnya sehingga pecah minyak.
Masukkan pati asam jawa, air dan garam. Masak sehingga mendidih sebelum memasukkan ayam.
Suka makan sotong goreng tepung? Kalau buat sendiri mesti korang hadapi masalah minyak akan ‘meletup”. Kemudian tepung sadur akan lerai dari sotong. Sakit hari dibuatnya. Tapi jangan risau ada cara untuk pastikan sotong goreng tepung elok kejadiannya. Korang ikut je resipi dan cara memasak seperti yang dikongsikan ini.
BAHAN-BAHAN:
1 kg sotong | dibersihkan dan buang kulit hitam bahagian luar sotong
2 sudu besar cuka epal
Selepas sotong dipotong bulat, perapkan seketika bersama cuka epal. Ini untuk mengelakkan sotong daripada ‘meletup’ sewaktu digoreng.
BAHAN TEPUNG SADUR:
10 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil serbuk cili (jika suka)
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
Gaul sebati semua bahan di atas.Kemudian pukul 2 biji telur dalam mangkuk lain.
CARA MEMBUAT:
Ambil sotong dan dicampurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit, lada hitam dan lada sulah.
Panaskan minyak. Sambil itu, celupkan sotong dalam mangkuk telur dan sadurkan dengan campuran tepung tadi.
Masak sotong atas api sederhana sehingga masak dan toskan. Letakkan atas tisu dapur.
Kautkan semua lebihan tepung dalam kuali sebelum masukkan sotong lain untuk mengelakkan daripada kerak menjadi hangit dan melekat pada sotong.
SOS PENCICAH:
3 sudu besar sos Thai
1 sudu besar mayones
*CARA MEMBUAT:
Gaul sebati dua bahan ini dan taburkan sedikit bijan jika suka.
Hidangkan bersama sotong yang telah digoreng tadi.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.