
Jika pergi ke kedai, pasti kecewa dengan sotong celup tepung yang tidak menepati citarasa. Jadi, nak tak nak, bila buat sendiri sotong celup tepung barulah puas hati kan.
Nah, menerusi perkongsian menarik daripada Means Yusoff ini, sotong celup tepung ini rangup di luar namun lembut di dalam.
Jom kita cuba!
SOTONG CELUP TEPUNG
BAHAN-BAHAN:
Sotong
Tepung bestari – beli online di sini
1 biji telur
Tepung kering (bancuhan tepung bestari + sedikit tepung beras)
Air
CARA-CARA:
1.Sotong dipotong-potong kecil. Boleh juga menggunakan gunting bagi memudahkan kerja.
2. Kemudian, perap sotong dengan tepung bestari yang sudah dicampurkan dengan air.
3.Selepas 10 minit, masukkan telur. Gaul bagi sebati.
4.Sediakan tepung kering di dalam bekas lain. Tepung kering ini boleh saja jika menggunakan tepung bestari sekiranya tiada tepung beras.
5.Kemudian, pindahkan sotong yang sudah dicelup tadi ke dalam adunan tepung kering.
6. Tutup bekas tersebut dan goncang-goncangkan sehingga semua sotong disaluti tepung kering. Inilah rahsia yang membuatkan sotong celup tepung sedap rangup dimakan!
7. Panaskan minyak. Gorengkan sotong sehingga kekuningan. Pastikan minyak betul-betul panas. Siap untuk dihidang. Selamat mencuba!
Kredit: Meens Yusoff
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Sedap Tapi Tak Ramai Yang Tahu, Ini Resipi Lauk Masak Lada Ikan Pari
Cara Buat Samosa Potato Pinwheels, Inti Padat & Mengenyangkan
Buat Peminat Dessert, Jom Buat 20 Menu Menggiurkan Dari Pelbagai Negara
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap Sungguh 2 Menu Udang Ni, Rugi Tak Cuba!

Cuti hujung minggu ni apa kata anda meriahkan hidangan makan tengahari dengan menu udang. Kalau nak cuba menu baru, ini RASA bagi idea dua menu udang, Sambal Udang Daun Ketumbar dan Udang Masak Hijau yang sedap dan mudah dimasak. Anda semua boleh cuba.
SAMBAL UDANG DAUN KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
- 500gm udang | bersih dan tos
- 1 biji bawang besar | hiris
- 10 biji cili padi | titik
- 1 sudu makan air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukup rasa
BAHAN KISAR:
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 3 biji cili hijau
- 150gm daun ketumbar
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, goreng udang separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan sebahagian minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
- Tumiskan bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Masukkan hirisan bawang, cili padi, air asam jawa. diikuti dengan udang.
- Kecilkan api, gaul rata seketika.
- Akhir sekali peraakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Tutup api dan sambal udang sedia dihidangkan.
UDANG GULAI HIJAU
BAHAN-BAHAN:
- 500gm udang saiz XXL | bersihkan dan tos
- 150gm santan kotak
- 1 biji terung bulat | potong dadu kecil
- 1/2 batang lobak merah | potong dadu
- Cili beggala merah dan hijau secukupnya | potong dadu
- 1 biji limau nipis | ambil jus sahaja
- 1 biji bawang besar | belah enam
- 3 ulas bawang putih | titik
- 2cm halia | hiris memanjang
- 5 biji cili padi hijau | titik
- 1/2 cawan air
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintam manis
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 1 sudu teh serbuk lada sulah
- 4 helai daun limau purut | carik-carik
- 4 helai daun selasih
- Garam dan gula secukup rasa
- 4 sudu makan minyak masak
BAHAN KISAR:
- 10 helai daun selasih
- 5 helai daun limau purut
- 1/2 cawan daun ketumbar
- 1biji tomato hijau
- 4 biji cili hijau
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
- Tambahkan ke dalamnya bahan kisar, serbuk ketumbar, jintan manis,jintan putih.
- Kacau hingga pecah minyak, baru masukkan udang, lobak merah, terung dan cilipadi
- Masukkan air bersama santan, kacau hingga mendidik.
- Seterusnya, masukkan jus limau nipis, daun limau purut, daun selasih.
- Akhr sekali perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Kecilkan api, biarkan mendidih seketika.
- Tutup api dan udang sedia dihidangkan.
5 Idea Hebat Kek Tanpa Oven, Lembut & Lembab Dari Norbaini Rahwi

Idea kek kukus kali ini memang cukup istimewa. Tanpa membakar dalam ketuhar kek kekal lembut dan sedap. Malahan kek yang dikukus tanpa oven ini mempunyai tekstur yang lembab ‘moist’ yang cukup enak.
Pastikan periuk pengukus dididihkan terlebih dahulu airnya, dan tutup kek dengan aluminium foil agar tidak menitik di atas kek.Jom semak idea kreatif Norbaini Rahwi yang juga penulis dan pengajar resipi kek.
1. KEK KUKUS LOBAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 4 biji telur
- 200gm gula kastor
- 270gm minyak masak/jagung
- ½ sudu teh garam
- 1 sudu teh vanilla essen
Bahan B:
- 240gm tepung gandum | diayak
- 2 cawan lobak merah | disagat
- 1 ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh baking soda
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan 2 loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga sebati
3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga rata.
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek.
Cara-cara pembuatan filling dan topping :
1. Pukul krim keju hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap lapisan.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kelazatannyasama seperti yang dibakar dengan aroma kayu manis yang harum
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Lobak yang disagat hendaklah digoreng kering tanpa minyak supaya lobak kering sedikit dan rasa lebih enak.
2. KEK KUKUS RED VELVET
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 4 biji telur
- 120gm gula kastor
- ½ sudu makan ovalete
Bahan B (diayak):
- 80gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- 10gm kopi 3 in 1
- 1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 100gm yogurt
Bahan D :
- 50ml minyak jagung/masak
Bahan E :
- 1 sudu kecil red velvet emulco
- Sedikit pewarna merah jika mahu
Bahan-bahan untuk filling dan topping:
600gm whipping cream/fresh cream
200gm krim keju
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan bahan D, dikacau hingga rata dan akhir sekali masukkan bahan E.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk bahagikan/potongkan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping:
1. Pukul krim keju cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
5. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek ini lebih lembab berbanding daripada yang dibakar, enak dengan krim keju
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Tidak perlu menyapu minyak atau mentega/marjerin di bawah dan di sekeliling loyang. Ini kerana ia akan menyebabkan kek mengecut.
3. BROWNIES KUKUS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji telur
- 220gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 160gm tepung gandum | diayak
- 50gm serbuk koko | diayak
- 1 sudu makan nescafe | diayak
- 1/2 sudu kecil garam
Bahan C:
- 100ml susu pekat
Bahan D :
- 100gm dark chocolate compound/cooking chocolate di cairkan
Bahan E :
- 175gm minyak jagung/masak
- 1 sudu kecil vanilla essen
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan brownies kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 9 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan bahan C dan D, gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan E dan esen vanila, dikacau hingga rata.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan brownies. Hias ikut citirasa masing-masing. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 16 orang
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Brownies kukus mempunyai rasa coklat yang enak dan lembut.
Jenis masakan : Brownies
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Cucuk brownies dengan lidi sate untuk memastikan ia sudah masak, sekiranya masih lagi ada adunan yang masih melekat bermakna brownies belum masak.
4. KEK KUKUS LAPIS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur
- 135gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 300gm mentega/marjerin
- 70gm horlick
- ½ cawan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C :
165gm tepung gandum
1½ sudu teh baking powder
Kepingan asam Hwa Flakes secukupnya
CARA MEMASAK :
Carapembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih. Masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau rata
4. Kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati.
5. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan warna hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning.
6. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang, kukuskan selama 8 minit. Kemudian ambil ¾ cawan bahagian hijau dan ratakan di dalam loyang dan susunkan asam hwa flakes, ulang langkah melapis sehingga habis.
7. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 20 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Rasa masam manis asam menyedapkan lagi kek yang sangat lembut dan lembab ini
Jenis masakan : Keks
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF :Tutup bahagian atas loyang dengan aluminium foil agar air tidak menitis di lapisan kek lapis.
5. KEK KUKUS LAPIS COKLAT RICE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
- 8 biji kuning telur
- 200gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 200gm mentega/marjerin
- 3 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 200gm tepung gandum
- 50gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan D :
- 2 sudu teh coklat emulco
*Chocolate Rice secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D (jadi warna coklat).
7. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ¾ cawan bahagian warna coklat, ratakan di dalam loyang taburkan coklat rice, ulang langkah melapis sehingga habis.
8. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk dimakan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kaya dengan rasa coklat dan tekstur yang lembut
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Alaskan loyang dengan kertas atau plastik tahan panas supaya kek mudah dikeluarkan.
Nak beli ketuhar dengan harga mampu milik? Boleh pilih DISINI mengikut bajet anda. Lepas ni boleh cuba buat kek guna oven pula.
Kredit Foto & Resipi : Norbaini Rahwi
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA VIDEO INI :
Cara Masak Nasi Lemak Wangi, Lembut & Cantik Sebiji-Sebiji Hanya Guna Rice Cooker.

Nasi lemak memang antara hidangan sarapan yang digemari ramai. Kalau nak buat sambal, rasanya tiada masalah sangat cuma nasi tu kadang-kala kurang menjadi. Ada yang terlalu keras, ada yang terlalu lembik. Menerusi perkongsian saudari Leng Loy, beliau ajar cara-cara masak nasi lemak yang wangi, sedap, masak sekata dan butir nasinya sebiji-sebiji. Macam yang orang jual dekat gerai tu. Mudah sangat rupanya sukatannya. Puan-puan boleh cuba nanti.
CARA MASAK NASI LEMAK WANGI, LEMBUT & SEMPURNA
BAHAN-BAHAN:
- 3 cupak beras – boleh juga sukat guna cawan beras biasa
- Halia – ditumbuk
- 5 helai daun pandai – potong pendek
- 1 kotak kecil santan
- Sedikit garam
- 3 sudu makan minyak masak
Penggemar produk organik bolehlah dapatkan beras dan lain-lain produk organik di Love Earth:
CARA MEMASAK:
1. Masukkan beras ke dalam periuk nasi dan basuh bersih. Kemudian sukat paras beras menggunakan jari.
2. Asingkan beras bersih tadi ke dalam bekas lain. Kemudian masukkan air ke dalam periuk nasi sama paras dengan sukatan beras tadi.
3. Masukkan santan kotak. Kacau rata.
4. Seterusnya masukkan halia, daun pandan dan garam. Kacau lagi hingga garam larut.
5. Tambahkan minyak masak. Fungsinya adalah untuk dapatkan nasi lemak yang sebiji-sebiji dan tidak lembik. Pastikan jumlahnya tidak lebih dan tidak kurang.
6. Letak periuk nasi dalam bekas rice cooker, tekan suis dan masak hingga mendidih.
7. Sewaktu santan mendidih, masukkan beras yang dibersihkan tadi. Masak seperti biasa.
8. Selang 5-6 minit sekali, buka periuk dan gaul nasi agar ia sebati dengan santan.
9. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Semasa masak santan, jangan biar mendidih terlalu lama dan santan pecah minyak kerana nanti nasi jadi kurang enak.
Kredit resipi & foto: Leng Loy