
Diperbuat daripada beras pulut, kuih lopes memang enak bila dimakan bersama gula melaka yang sudah dicairkan. Boleh cuba buat sendiri di rumah, makan beramai-ramai bersama keluarga tercinta. Lebih puas hati bila buat sendiri. Jom kita cuba resipi kuih lopes yang dikongsi oleh Puan Sally Aqua.
RESIPI KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras pulut
- 2.5 cawan air
- Pewarna hijau daun pandan
- Satu sudu minyak masak
- Sedikit garam
- 6 sudu gula merah
- 2 sudu gula putih
- Kelapa parut untuk menggaul pulut
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan beras pulut ke dalam periuk. Jika anda mahu gunakan beras pulut susu pun boleh. Tambahkan air dan letakkan pewarna hijau.
2. Kacau sebati dan masukkan daun pandan untuk bagi wangi.
3. Kemudian, masukkan minyak dan tanak bagi lembik sedikit.
4. Tanak sampai masak elok.
5. Kemudian, sediakan air gula. Masukkan gula merah dan gula putih ke dalam periuk.
6. Panaskan api dan masak sampai pekat.
7. Seterusnya, sediakan kelapa parut.
8. Bila pulut dah suam, letak dalam bekas atau Tupperware dan tekan pulut sehingga mampat.
9. Kemudian, ambil cawan plastik dan tekapkan ke atas pulut tersebut.
10. Angkat dan gaulkan bersama kelapa.
11. Siap! Bolehlah nikmati bersama air gula.
Anda sedang mencari ELECTRIC PRESSURE COOKER? Boleh klik DISINI.
KREDIT RESIPI & FOTO: SALLY AQUA
ARTIKEL MENARIK: Cara Buat Burger Malaysia Yang Lembut & Sedap
RESIPI LAIN YANG BOLEH ANDA CUBA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
10 Resipi Dessert Layan ‘Craving’, Memang Sedap Terangkat

10 resipi dessert layan ‘craving’, memang sedap terangkat. Bila tekak terasa nak makan benda manis, apa kata kita cuba buat sendiri dan makan dengan ahli keluarga. Lagi jimat dan berbaloi. Siap boleh tambah lagi!
Kadang-kadang dessert yang dibeli di kedai lebih mahal dan terlalu manis. Ikut resipi dessert layan ‘craving’ yang RASA sediakan ni, tahap kemanisan boleh kawal ikut selera masing-masing.
PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
BAHAN-BAHAN:
1 1/2 cawan susu full cream
1 biji telur
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar butter
7-8 keping roti butterscotch
Gula perang
Cip coklat
BAHAN-BAHAN SOS KASTARD:
1 tin susu cair
2-3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
Hiasan:
Kismis
Cip coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUKO PANDAN
BAHAN-BAHAN AGAR-AGAR PANDAN:
Air biasa 600ml
Serbuk agar agar 10gm
Daun pandan 1 helai
Pewarna hijau epal seckupnya
Gula pasir secukupnya
BAHAN-BAHAN LAIN:
Biji sagu 100gm
Isi buah kelapa atau jelly kelapa secukupnya
Susu segar 1/2 cawan
Whipping cream 1/2 cawan
Susu pekat manis 1/3 cawan
Ais batu secukupnya
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR GUNTING MELAKA
BAHAN-BAHAN TEPUNG:
15 sudu makan tepung gandum
200ml air
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh esen vanila
1 biji telur
1/2 sudu teh perisa pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau
BAHAN-BAHAN KUAH:
300ml air
4 1/2 ketul gula melaka kecil
2 sudu makan gula
65ml santan cair
1/4 sudu teh garam
1 sudu makan tepung jagung
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING YOGURT
BAHAN-BAHAN:
150ml air tapis
1/4 bungkus agar-agar tali
150ml susu sejat
350gm yogurt asli
100gm gula kastor
Buah-buahan campuran dalam tin
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
AGAR-AGAR CENDOL
BAHAN-BAHAN A:
750ml air
10gm agar-agar tali
170gm gula pasir
250ml santan
1 sudu makan tepung jagung (dibancuh)
Cendol
BAHAN-BAHAN B:
750ml air
10gm agar-agar tali
250gm gula melaka
250ml santan
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
BUBUR JAGUNG SAGU
BAHAN-BAHAN:
2 tongkol jagung
1 cawan gula pasir
200ml santan
Sagu
Air secukupnya
1-2 helai daun pandan
Garam
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING MARSHMALLOW
BAHAN-BAHAN:
1 tin susu cair
3 tin air | Sukat guna tin susu cair
1 paket serbuk agar-agar
2 sudu tepung kastard | Bancuh dengan air
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanila
Sedikit garam
Sumi
Jem
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
SOM-SOM BUAH NAGA
BAHAN-BAHAN:
600ml susu segar
6 sudu makan tepung beras
6 sudu makan cream cheese
1 cawan gula pasir
Pewarna pilihan
1 biji buah naga
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
COCKTAIL JELI PUDING
BAHAN-BAHAN:
Jeli puding secukupnya
1 biji buah naga
1 tin koktel buah-buahan
1 mangkuk besar ais
1 tin susu cair
1 mangkuk whipping cream
Susu pekat manis secukupnya
Sedikit garam
Cara membuat boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
PUDING BISKUT KASTARD
BAHAN-BAHAN:
25 keping biskut Marie
1 cawan tepung kastard
4 cawan susu
3 sudu makan serbuk kopi
½ cawan gula
Kek coklat
Cara memasak boleh tonton di dalam video. Selamat mencuba!
Tiga Resipi Terbaik Aunty Aini & Adam Didam Dalam Rasa: Ketuhar Kuali Ep10.

Tak sempat nak tonton dan salin resipi-resipi menarik dalam Rasa: Ketuhar Kuali episod ke 10? Tak mengapa…RASA kongsikan kembali resipi penuh ketiga-tiga hidangan yang Adam Didam dan Aunty Aini masak iaitu Yong Tau Foo, Rendang Itik dan Kek Coklat Fudge. Nanti bolehlah cuba ya.
<<Klik disini untuk resipi penuh RASA: Ketuhar Kuali Ep 9>>
Disini kami kongsikan resipi-resipinya. Selamat mencuba!
1. YONG TAU FOO
BAHAN-BAHAN:
- 2 Batang Terung Panjang
- 4 Cili Merah
- 4 Cili Hijau
- 5 Biji Bende
- 4 Tauhu Lembut
- 1 Peria Besar
- 1kg Isi Ikan Tenggiri
- 4 Biji Bawang Merah
- 5 Ulas Bawang Putih
- Daun Bawang
- Daun Ketumbar
- Lada Hitam
- Minyak Masak
- Halia
- Stok Ikan Bilis
- Minyak Bijan
- Garam
CARA MEMASAK:
- Kisar kering isi ikan, bawang putih, bawang merah, daun bawang, daun ketumbar. minyak bijan, garam dan serbuk lada hitam.
- Sumbat isi ikan yang telah dikisar kedalam bende, cili, peria, terung dan tauhu.
- Goreng bahan-bahan sehingga layur dan kekuningan.
- Tulang dan kulit ikan digoreng dan ditumis untuk dijadikan sup yong tau foo bersama sedikit minyak, garam, stok ikan bilis, bawang putih dan bawang merah.
- Hidang yong tau foo yang telah siap digoreng bersama sup.
- Untuk sos, kisar cili merah, cili padi, bawang putih, bawang merah dan sedikit halia bersama sup yang telah dimasak.
- Masak sos sehingga pekat dan perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam.
- Siap untuk dihidang.
2. RENDANG ITIK
BAHAN-BAHAN:
- 1 Ekor Itik Potong 12
- Cili Kering (direbus, dikisar)
- 6 Biji Cili Padi
- 2 Inci Lengkuas
- 5 Batang Serai
- 2 Inci Kunyit
- 5 Ulas Bawang Putih
- 6 Biji Bawang Merah
- 1 Sudu Besar Jintan Manis
- 1 Sudu Besar Jintan Putih
- 1 Sudu Besar Biji Ketumbar
- ½ Sudu Besar Lada Hitam
- 2 Pek Kecil Kerisik
- 2kg Santan
- 5 Biji Buah Keras
- Serbuk Lada Hitam
- Asam Keping
- Garam
CARA MEMASAK:
- Tumis kering jintan manis, jintan putih, biji ketumbar dan buah keras.
- Panaskan minyak untuk memasak.
- Kisar bahan tumis kering bersama serai, cili padi, bawang merah, bawang putih, serbuk lada hitam, kunyit dan lengkuas bersama air.
- Tumis bahan kisar bersama cili kering yang telah direbus dan dikisar.
- Tumis sehingga naik minyak dan bau.
- Masukkan itik kedalam kuali. Kecut daging dengan memperlahankan api, dan masak sehingga satu jam.
- Masukkan santan, asam keping, dan garam.
- Apabila kuah telah mengering dan memekat, masukkan kerisik.
- Masak hingga daging melembut.
- Siap untuk dihidang.
3. KEK COKLAT FUDGE
BAHAN-BAHAN:
- 1 Biji Telur
- ¼ Cawan Minyak Sayuran
- ½ Sudu Kecil Esen Vanila
- 125g Susu Segar
- 75g Gula Perang
- 100g Coklat Gelap
- 100g Tepung Serbaguna
- ½ Sudu Kecil Sodium Bikarbonat
- ¼ Sudu Kecil Serbuk Penaik
- ¼ Sudu Kecil Garam
- 60g Coklat Susu
- Ceri
- Gula Aising
CARA MEMASAK:
- Gaul bersama telur, minyak sayuran, dan esen vanila.
- Cairkkan coklat gelap bersama susu, dan tambahkan gula perang.
- Sejukkan cecair dan tuang kedalam bekas berisi telur sebentar tadi.
- Gaul sebati semua bahan dan masukkan tepung, serbuk soda bikarbonat, serbuk penaik, dan garam yang telah diayak.
- Gaulkan adunan secara perlahan-lahan hingga sebati.
- Tuangkan adunan kedalam bekas-bekas kecil.
- Letak coklat susu didalam setiap bekas.
- Bakar selama 15minit pada suhu 180’C.
- Hias bersama buah rapsberi dan gula aising.
- Siap untuk dihidang.
Jangan ketinggalan untuk saksikan Program Rasa: Ketuhar Kuali episod ke lima minggu hadapan ya. Gabungan karektor Aunty Aini dan Adam yang mesra dan bersahaja di kaca televisyen pasti akan menghiburkan para penonton. Dan yang pasti mereka akan berkongsi pelbagai resipi menarik dan tips memasak sepanjang 13 episod program masakan terbaru Rasa: Ketuhar Kuali ini yang akan disiarkan setiap Isnin jam 12 tengah hari hanya di Saluran Astro Prima 105 dan Maya HD 135.
Ayam Goreng Rangup ,Ini Caranya

Semua orang suka ayam goreng salut tepung yang rangup seperti makanan di restoran makanan segera. Tapi sayang bila cuba sendiri di rumah hasilnya tidak seperti diharapkan, kalau tidak keras ianya berminyak. Memang potong selera kerana anda sudah membayangkan keenakan dan kerangupan salutan tepung di gigitan yang pertama.
Jangan putus asa atau ulangi kesilapan yang sama, sebaliknya ikut enam tips yang RASA kongsikan ini supaya lepas ini apa sahaja makanan salut tepung yang anda goreng akan rangup seperti diinginkan.
Nak tahu apa tipsnya, baca ye…
1.Gunakan tepung Yang Betul
Untuk mendapatkan makanan goreng salut tepung yang rangup, anda perlu tahu tepung apa yang harus digunakan. Sebagai cadangan campurkan tepung gandum dengan tepung ubi. Kalau nak lebih rangup lagi boleh tambah sedikit soda bikarbonat atau serbuk penaik.
2.Sediakan Adunan Tepung Kering Dan Basah
Anda gunakan dua jenis adunan tepung, satu adunan basah dan satu lagi kering. Setelah minyak dipanaskan, celup ketulan ayam dalam adunan basah kemudian gaulkan dalam adunan tepung kering dan terus goreng. Dengan cara ini adunan kering akan melekat pada adunan basah yang menjadikan bahan gorengan lebih rangup atau crispy.
3.Pastikan Tangan Kering.
Semasa memasukkan atau mengaulkan bahan makanan pada kedua-dua adunan tepung pastikan tangan dalam keadaan kering. Paling mudah gunakan dua tangan berbeza, misalnya tangan kiri untuk memasukkan ayam dalam adunan kering dan kanan yang untuk memasukkan dalam adunan basah. Tujuannya untuk mengelakkan adunan kering menjadi berketul dan basah
4.Goreng Guna Minyak Banyak
Langkah ini wajib lakukan., pastikan anda menggoreng menggunakan minyak banyak atau goreng secara deep frying. Di mana semua bahagian makanan terendam dalam minyak panas dengan sempurna. Sebelum itu pastikan minyak betul-betul panas sebelum memasukkan bahan untuk digoreng.
5.Elakkan Goreng Terlalu Banyak
Menggoreng menggunakan minyak banyak tidak bermakna anda boleh memasukkan bahan gorengan dalam jumlah banyak. Sebaiknya, goreng secukupnya saja supaya cukup ruang untuk gorengan menjadi garing dan tepung yang membalut makanan tidak tertanggal. Akhirnya hasil gorengan lebih rangup dan garing.
6.Tapis Minyak
Ini juga penting anda lakukan, pastikan anda mengguna penapis semasa mengangkat makanan yang digoreng. Tujuannya supaya minyak yang melekat pada ayam goreng turun ke bawah. Dengan cara ini hasil gorengan anda lebih garing tanpa berminyak.