Muffin Mudah & Gebu Sedap Dari Adriana Cakes House. No 3 Tu Resipi Asas Muffin.

Share

Rasa sama macam kek, tapi comel dan mudah dimakan di mana jua. Itulah kelebihan muffin. Gebu dan lembut, makanan kegemaran kanak-kanak dan juga dewasa.

Norhayati Ahmad (sebelah kiri)

Cuti hujung minggu ni  bolehlah cuba resepi Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House ini. Gerenti sedap dan gebu.

KEK MUFFIN COKLAT

BAHAN-BAHAN :

Bahan A :

  • 1 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan serbuk koko | diayak
  • 1 cawan gula kastor

Bahan B:

  • 1 cawan tepung gandum | diayak
  • 1 sudu teh serbuk penaik | diayak
  • 1 sudu teh soda bikarbonat | diayak
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur saiz A

Bahan buttercream coklat :

  • 100 gm krimwell
  • 100 gm shortening
  • 1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
  • Pewarna jika perlu
  • ½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
  • Sedikit perasa coklat/ pes coklat

CARA MEMASAK :


1. Ayak Bersama tepung, baking powder & soda bikarbonat. Asingkan.
2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan A. Masak sebentar di atas api perlahan dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebentar.
3. Dalam satu bekas lain, dengan menggunakan mixer, putarkan telur sehingga gebu, kemudian masukkan esen vanilla dan putar lagi.
4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan putar sehingga adunan sebati.
5. Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar sebati.
6. Isi ke dalam cawan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah (api atas dan bawah) selama 25 minit.
7. Setelah masak, sejukkan di atas redai, kemudian boleh di hias menggunakan krim buttercream.
Topping buttercream coklat :
Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan perasa coklat dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping, sedia untuk digunakan.

Saiz hidangan: 20 biji kek cawan
Waktu memasak: 45 – 50 minit
Keistimewaan: Kek cawan kaya dengan rasa coklat dan koko
Anggaran kos: RM 15

INFO CHEF : Kek coklat ini lembut dan lembut teksturnya.

KEK MUFFIN VANILLA

BAHAN-BAHAN :

Bahan kek :

  • 1 1/4 cawan tepung kek | diayak
  • 1 1/4 sudu teh serbuk penaik
  • 1/2 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 biji telur telur
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 1 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sudu teh cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)

Bahan butter cream:

  • 100 gm krimwell
  • 100 gm shortening
  • 1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
  • Pewarna jika perlu
  • ½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)

CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven pada suhu 170C.
2. Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, serbuk penaik, baking soda dan garam. Ketepikan.


3. Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi
hingga sebati.
4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati.
5. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit.
6. Setelah masak, sejukkan di atas redai sebelum di hias.
Buttercream:
1. Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping dan sedia untuk menghias kek cawan.

Saiz hidangan: 16 biji kek
Waktu memasak: 20 minit
Keistimewaan: Kek vanilla yang lembut dan gebu
Anggaran kos: RM15

INFO CHEF : Kek vanilla yang sedap dimakan ‘plain’ walau tanpa ramuan tambahan seperti kekacang atau buahan beri.

Yang dibawah ini pula resipi asas membuat muffin. Jika anda suka yang ‘plain’ sahaja inilah resepi mudahnya.

PLAIN MUFFIN

foto : epicurious.com

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung gandum | diayak
  • 1 1/4 sudu teh serbuk penaik | diayak
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu makan gula kaster
  • 1 biji telur (saiz A) | dipukul ringan
  • 1 cawan susu
  • 1/4 cawan mentega yang telah dicairkan

CARA MEMASAK :
1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius.
2. Griskan dulang acuan muffin.
3. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan gula di dalam mangkuk.
4. Masukkan telur, susu, dan mentega, kacau rata, larutan bater ini tidak cair.
5. Sudukan ke dalam dulang pembakar muffin, isikan 2/3 sahaja untuk ruang mengembang.
6. Bakar selama 20-25 minit.

TERIMA KASIH : ADRIANA CAKES HOUSE. FB: Adriana Cake & Cookies, IG : Adriana_cakeshut

Kredit foto & resipi Plain Muffin : Epicurious.com

Published by
Faridah Talib