Karipap Daging, Karipap Sardin, Karipap Pusing dan beberapa lagi variasi inti adalah antara kegemaran rakyat Malaysia. Kuih ini sesuai dinikmati pada bila masa dan jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Daging jualannya, saudari Rosni Musa juga berkongsi petua menghasilkan kulit karipap yang rangup dan sedap. Caranya ialah dengan menggunakan air kapur jernih. Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
Ads
6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
7. Doh yang siap diuli.
8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam.
Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu – beli online DISINI 300gm daging dicincang 2 biji bawang merah besar – didadu – beli online DISINI 2 ulas bawang putih – diracik – beli online DISINI 2 sudu makan rempah kari daging – beli online DISINI 2 sudu makan cili kisar – beli online DISINI Sedikit daun sup – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
Ads
9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
10. Karipap yang telah siap di kelim.
11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
12. Angkat dan toskan.
13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Kuih muih Melayu memang tiada tandingan kesedapannya berbanding berbanding kuih moden. Cukup rasa, lemak manisnya memang buat ketagih nak makan. Kecewa juga beli kadang tak dapat sebagaimana yang diimpikan.Jadi nak puaskan hati, jom buat sendiri ikut resipi perkongsian Faezah Ab Wahab.
Dapatkan Cuoco Premium Stainless Steel Knife Set dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
Cara memasak:
1.Masak atas api perlahan sehingga pekat. Sambil kacau.
4 cawan tepung (3 ¾ cawan tepung gandum, kemudian penuhkan dengan tepung jagung, jadikan 4 cawan keseluruhan) ¼ cawan minyak masak 2 sudu besar marjerin 1 cawan air biasa Garam
1. Masukkan tepung, marjerin, garam dalam bekas. Gaul-gaul bagi rata ye. 2. Panaskan minyak masak. Dah panas, masukkan dalam adunan tadi. 3. Kacau-kacau dengan senduk tau, kang melecur tangan. Bila dah kacau, baru guna tangan. Ramas-ramas tepung tu biar macam serbuk roti.
4. Kemudian masukkan air. Gaul dan uli sampai lembut. Yang guna sukatan cawan, jangan habiskan air terus. Tuang sedikit demi sedikit. Tak cukup tambah lagi. 5. Yang guna versi timbang, taka da masalah. Boleh masukkan terus air tu.
6. Uli sampai lembut. Terus buat. Kalau saya, saya biarkan dulu sejam. Nak bagi doh keluar minyak. Jadi lembut sikit nak buat. Tapi nak terus buat pun boleh, tak ada masalah. 7. Bab goreng tu ikut suka. Kalau nak berjerawat, pastikan minyak betul- betul panas. Kemudian, kecilkan api, baru masuk karipap. Timbul jerawat. 8. Yang suka licin, masukkan karipap semasa panas sikit-sikit. Selamat mencuba.
*Ini cara saya ye. Saya memang tak cairkan dengan minyak.
Biskut bangkit adalah kuih warisan legend yang disukai sejak dulu hingga kini. Tapi kini biskut bangkit selain dari bangkit santan dan kelapa turut juga mengalami inovasi.
Biskut Bangkit Keju lembut dan cair di mulut, bagi pencinta keju memang jadi favorite sangat lah kan.
Yang penting guna krim keju berkualiti dan tambah pulak keju cheddar dalam adunan..perggh memang sedap dan kaya dengan rasa keju. Sedap dikunyah ni tak payah tunggu raya…jom practice buat dari sekarang.
BISKUT BANGKIT CHEESE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A : 150gm krim keju Tantura (suhu bilik) 250gm buttercup (seketul) 1cawan gula halus/100gm 2biji kuning telur
**Satukan gula dan mentega dalam mesin pengadun dan pukul sampai putih, masukkan krim keju dan telur kacau sampai sebati )
Bahan diayak : 3 cawan tepung ubi kayu ( sangai ) 2 1/2 cawan tepung jagung 1 sudu teh baking powder
1sk esen vanilla. 30gm keju cheddar parut. (Timbang yang buku kemudian parut halus)
CARA-CARA MEMASAK :
1. Masukkan bahan-bahan ayak ni dalam adunan A , keluarkan uli sampai tak melekat di jari.
2. Jika adunan lembik tambah sedikit demi sedikit tepung ubi ubi, masukkan parutan keju cheddar.
3. Dah uli , biarkan dalam bekas 30 minit.
4. Terapkan dengan acuan yang anda suka
5. Bakar suhu 170 darjah C api atas bawah, 30 minit . Betul garing ye, baru seda[,bila gigit terasa parutan keju tu.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.