Jika ada kentang di dapur, boleh olah menjadi Jejari dan Bebola Kentang. Resipi mudah dan ringkas 2-dalam-1, tak perlu banyak bahan, tapi sedap dan berbaloi.
Buat kudap-kudapan ataupun minum petang menggunakan kentang ini memang sedap. Ini yang memudahkan ibu-ibu dalam menyediakan kudapan untuk anak-anak.
Jom cuba resipi perkongsian daripada Shai Anne Ahemed dalam menghasilkan Jejari dan Bebola Kentang ini. Berbaloi buat sebab satu resipi boleh menghasilkan dua menu.
JEJARI & BEBOLA KENTANG
BAHAN-BAHAN:
7 biji kentang
9 sudu besar tepung jagung – Boleh beli online di sini
Serbuk oregano – Boleh beli online di sini
Lada sulah – Boleh beli online di sini
Garam
Gula
Daun bawang / daun ketumbar
Cheese mozarela (untuk bebola)
Bread crumb (untuk bebola)
Telur (untuk salutan bebola)
CARA MEMASAK:
Kupas kentang, cuci bersih lalu direbus atau dikukus.
Belah kepada beberapa potongan.
Setelah itu, hancur atau lenyekkan kentang yang telah direbus tadi.
Campurkan semua bahan iaitu tepung jagung, serbuk oregano, lada sulah, garam, gula dan daun bawang.
Masukkan cheese mozarela di tengah.
Bentukkan seperti bebola dan separuh lagi dipotong memanjang untuk membuat jejari kentang.
Untuk bebola, salutkan telur dan gaulkan dengan bread crumb dahulu sebelum digoreng.
Setelah selesai dibentuk, bolehlah digoreng sehingga kekuningan.
Siap, angkat dan toskan.
Selamat mencuba.
Kredit: Shai Anne Ahemed
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official