Ni resipi paling mudah dibuat, Jejari kentang cheese, keju dan kentang memang gandingan padu lazat. Ramuan 5 bahan aje, tak termasuk garam hihihi. Makan ni depan tv sure menjilat jari lah.
Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Masni Bahari ini.
KENTANG CHEESE JEJARI
.
BAHAN-BAHAN :
Ads
7biji ubi kentang. | direbus – beli online DI SINI
CARA MEMASAK : 1. Rebus ubi kentang sampai empuk, selepas itu lenyek sampai lumat.
.
2. Biarkan sampai ubi tu sejuk,bila ubi dah sejuk satukan semua bahan yang lain. 3. Kemudian gaul sampai jadi doh,bila dah siap dah boleh bentukkan adunan td. Sebelum nak bentukkan sapukan minyak pada tangan ya supaya tak melekat nanti
.
4. Bila dah siap dah boleh goreng dgn api sederhana, goreng kekuningan dah boleh angkat dan hidangkan.
Kredit : Masni Bahari
Ads
INGIN MENCARI PENGISAR ATAU MESIN MEMPROSES MAKANAN YANG TERBAIK, JOM BELI ONLIN DI SINI.
Selalunya nasi goreng kicap begini disediakan untuk anak-anak kerana rasanya yang enak dan tidak pedas. Tapi nasi goreng kicap yang ini bukan anak saja suka, yang dewasa pun sama.
Nasi goreng kicap ini juga kalau diminta memang mudah kerja, kerana cara membuatnya sangatlah senang.
Resipi nasi goreng kicap sedap dan senang
Bahan-bahan
Nasi putih sejuk
Isi ayam -dipotong dadu
Sedikit udang
Cili kisar
Bawang merah -ditumbuk
Bawang putih -ditumbuk
Bawang merah dipotong
Cili api -dipotong
Kicap masin
Telur
Serbuk perasa
Cara memasak
1. Panaskan minyak kemudian goreng isi ayam bersama udang hingga masak.
2. Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk.
3. Selepas naik bau, masukkan bawang dan cili potong. Pecahkan telur kemudian masukkan cili kisar. Gaul sekata.
4. Selepas cili garing masukkan nasi sejuk dan tuang kicap secukupnya. Masukkan juga serbuk perasa. Gaul rata tumisan dan nasi.
5. Jika suka masukkan sayur, gaul lagi. Tak perlu masukkan garam kerana kicap sedia masin.
Hidangan anda pasti menjadi lebih lengkap dengan adanya pemanis pulut yang menyegarkan ini. Aneka puding yang bukan sahaja cantik dipandang, bahkan sedap dimakan. Puding yang satu ni bukan hanya mudah buat malah nikmat ditekak.
PUDING PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN (UNTUK MEMBUAT LAPISAN PUDING COKLAT):
500gm susu segar
80gm gula halus
25gm mentega
120gm coklat hitam | dipotong kecil
25gm tepung jagung | dibancuh dengan sedikit susu
UNTUK MEMBUAT LAPISAN KASTARD PISANG:
5 biji pisang emas | kupas dan potong kecil
200gm gula
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu makan tepung jagung
500gm susu segar
4 biji kuning telur
2 sudu makan mentega
1 sudu teh esen perasa pisang
CARA MEMASAK:
Untuk membuat lapisan puding coklat; masak semua bahan kecuali tepung jagung sehingga mendidih. Pastikan adunan sentiasa dikacau. Perlahankan api dan masukkan larutan tepung jagung. Masak sehingga licin dan tuangkan ke dalam bekas. Sejukkan. Ketepikan.
Untuk membuat lapisan kastard pisang; kuning telur, tepung gandum, tepung jagung, dan esen pisang dikacau menggunakan whisk tangan sehingga sebati.
Panaskan susu segar dan gula di atas api sehingga menggelegak sedikit di bahagian tepinya. Tuangkan separuh adunan susu ke dalam adunan telur sambil dikacau laju bagi mengelakkan telur masak. Kembalikan semua adunan ke dalam periuk dan masak sehingga adunan agak likat.
Tutupkan api dan masukkan mentega serta pisang. Kacau sebati menggunakan senduk kayu dan tuangkan ke atas lapisan puding coklat yang telah disejukkan.
Sejukkan di dalam peti sejuk sehingga beku dan sedia untuk dihidangkan.
Boleh hiaskan dengan sedikit krim putar, hirisan pisang dan strawberi di atasnya untuk lebih menarik.
INFO CHEF : Puding ini merupakan puding lembut dan seeloknya dihidangkan di dalam bekas puding yang sesuai. Bukan jenis agar-agar yang boleh dipotong.