Jejari ketam goreng ini tengah viral sekarang. Sebab ianya mudah dan sedap pula terutama bila dimakan panas-panas. Untuk kudapan seisi keluarga memang sesuai. Tak kira untuk sarapan, minum petang atau untuk kudapan ringan waktu malam.
Bahkan, buatkan untuk bekal anak ke sekolah pun sesuai sangat. Resipi yang dikongsikan oleh puan Mieyda Asmieyda ini, menggunakan tepung cucur udang Adabi. Tapi kalau guna yang ikan bilis pun boleh. Ikut selera masing-masing. Katanya lebih sedap dan tak perlu tambah apa-apa perisa lain dah. Cubalah ye.
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK: 1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika. 2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan cili dan cili benggala. 3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi. 4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati. 2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus. 3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus. 4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil. 5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti : 1 . Potong dadu (kecil) buah kundur. 2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur. 3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar sehingga halus. 2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul. 3. Uli adunan sehingga sebati. 4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis. 5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan. 6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit. 7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK : 1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik. 2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati. 3. Panaskan kuali bersama minyak masak. 4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali. 5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan. 6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya. 7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau. 2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika. 3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika. 4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Apa kudapan yang mudah buat dan berulang kali makan. Boleh cuba buat bepang dari lebihan nasi. Bepang nasi ni sesuai untuk kudapan untuk satu famili. Manis dan rangup.Buat banyak boleh simpan untuk kudapan bila nak makan.
Bepang
Bahan-bahan:
3 cawan nasi yang dijemur
1 cawan gula( boleh kurangkan kalau tak nak manis)
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
1.Mula goreng nasi yang dijemur sampai kembang.
2.Kemudian toskan letak tepi, masukkan gula ke dalam kuali. Jangan letak air.
3.Goreng gula dalam kuali sampai gula tadi cair dan bertukar warna koko.
4. Masukkan nasi yang digoreng tadi dalam kuali berisi gula cair dan kacau sebati.
5. Masukkan nasi yang dah sebati dengan gula dalam loyang. Ratakan dengan cara guna cawan, tekan sampai padat. Kalau ada lebihan kekacang, kismis atau ceri tabur atas bepang.
6. Waktu bepang masih suam potong. Jangan tunggu sejuk nanti susah nak potong.
Kerepek Gunting adalaha antara snek tradisional yang ramai peminatnya. Sesuai sangatlah dengan Ramadan dan Syawal yang bakal menjelang ni. Anda boleh sajikan buat tetamu yang datang beraya di rumah. Malah, kalau nak buat kudap-kudap lepas terawih pun sedap! Menurut Haniza Angah Ija, ni adalah resipi mak mertuanya. Mesti best! Jom cuba.
RESIPI KEREPEK GUNTING
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
10 tangkai cili kering (*)
2 sudu besar udang kering/udang kepal (*)
1/2 sudu kecil jintan manis (*)
1/2 sudu kecil jintan putih (*)
Secubit garam
2 sudu besar minyak masak
120ml air – campurkan sikit-sikit masa menguli
Sedikit daun kari – guna masa menggoreng
Minyak untuk menggoreng
(* dikisar)
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan (*) dan kisar kering hingga menjadi seperti serbuk.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung.
3. Tambahkan garam dan minyak masak. Gaul rata.
4. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai adunan menjadi kenyal. ( adunan akan jadi macam doh karipap)
5. Buat doh-doh kecil untuk memudahkan proses mencanai.
6. Canai doh tadi menjadi nipis dan panjang. Tabur tepung supaya permukaan doh tidak berminyak dan melekat.
7. Potong nipis menggunakan pisau. Doh juga boleh digunting.
8. Tabur sedikit tepung supaya doh yang digunting tidak melekat.
9. Panaskan minyak dengan banyak dan goreng bersama daun kari sehingga garing.
10. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
TIP RASA: Untuk kuih yang kekal rangup, pastikan sejuk dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.