Jemput-jemput kalau dah siap inti dalamnya, tak payah nak cicah apa-apa dah. Seperti jemput atau cucur istimewa hasil perkongsian dari Zaky Mat Ali. Dalamnya inti sambal ikan selayang popular di Terengganu dan negeri Pantai Timur yang lain. Dapat ikan segar memang super sedap. 

Jemput sambal Terengganu

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm tepung pulut – beli online DI SINI
  • 80 gm tepung gandum – beli online DI SINI
  • 5 sudu kelapa parut
  • 1 sudu kecil garam – beli online DI SINI
  • Air secukupnya
Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah SedapCara memasak

1. Campur semua bahan dan uli sehingga sebati.

Ads

Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah Sedap2. Masukkan sambal dan bentukkan menjadi bulat

Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah SedapSelesai adunan dibentuk bolehlah digoreng hingga keperangan.
Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah Sedap
Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah SedapCara buat sambal ikan

Jemput-Jemput Berinti Sambal, Tak Payah Cicah-Cicah Pun Dah SedapBAHAN-BAHAN:

  • 1 kg ikan selayang
  • 200ml santan – beli online DI SINI
  • 5 biji bawang merah – beli online DI SINI
  • 2 inci halia –  beli online DI SINI
  • 1 hiris asam keping – beli online DI SINI

CARA MEMASAK :
1. Ikan dikukus, asingkan tulang dan isi ikan ditumbuk.
2. Bawang dan halia dihiris.
3. Campur semua bahan dan masak sehingga sambal kering

Ads

Kredit foto & resipi : Zaky Mat Ali

 

Ads

Resipi Cucur Udang Lembut & Rangup, Ini Cara Membuatnya

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI