Jemput-jemput kalau dah siap inti dalamnya, tak payah nak cicah apa-apa dah. Makan gitu panas-panas memang licin pinggan lagipula ada inti di dalamnya.

Ni jemput istimewa hasil perkongsian dari Zaky Mat Ali. Dalamnya inti sambal ikan selayang popular di Terengganu dan negeri Pantai Timur yang lain. Dapat ikan segar memang super sedap.Dan jemput jemput ni jugak ala kuih kuih sebab ada ramuan tepung pulut sekali .
Jom cuba resipinya.

JEMPUT SAMBAL TERENGGANU / KUIH BOM

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm tepung pulut – beli online DI SINI
  • 80 gm tepung gandum – beli online DI SINI
  • 5 sudu kelapa parut
  • 1 sudu kecil garam – beli online DI SINI
  • Air secukupnya

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

CARA MEMASAK.
1. Campur semua bahan dan uli sehingga sebati

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

IKLAN

2. Masukkan sambal dan bentukkan menjadi bulat

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

Jemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.

IKLAN

SAMBAL IKANJemput-jemput Berinti Sambal Terengganu. Perghh ..Tak Payah Cicah-cicah
.
BAHAN-BAHAN:

  • 1 kg ikan selayang
  • 200ml santan – beli online DI SINI
  • 5 biji bawang merah – beli online DI SINI
  • 2 inci halia –  beli online DI SINI
  • 1 hiris asam keping – beli online DI SINI

CARA MEMASAK :
1. Ikan dikukus, asingkan tulang dan isi ikan ditumbuk.
2. Bawang dan halia dihiris.
3. Campur semua bahan dan masak sehingga sambal kering

Kredit foto & resipi : Zaky Mat Ali

 

IKLAN

INGIN MEMBELI AIR FRYER UNTUK MEMUDAHKAN KERJA MEMASAK, SILA LAYARI DI SINI

ANDA MUNGKIN JUGA TERTARIK DENGAN VIDEO MASAKAN INI :

DAN JUGA RESIPI- RESIPI INI :

Resipi Cekodok Jejari Kentang Sedap & Paling Simple.

Cekodok Labu Sedap Tak Serap Minyak, Lembut Sampai Malam.

Resipi Cucur Udang Lembut & Rangup, Ini Cara Membuatnya

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI