Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembur Di Dalam

Jemput-jemput nasi jejari ketam. Teksturnya rangup di luar tapi lembut di dalam. Memang sedap sangat. 

Simple dan mudah dimasak. Kalau ada lebihan nasi, bolehlah masak jemput-jemput ini. Sesuai dimasak untuk sarapan, minum petang atau kudapan ketika menonton TV pada waktu malam. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Aisyah Humaira ini ye. Selamat mencuba!

Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam

 Bahan-Bahan:

2 cawan nasi

Dua cawan air

2 1/2 cawan kecil tepung gandum – boleh beli online di sini

15 batang crabsticks/jejari ketam (potong kecil) – boleh beli online di sini

Daun kucai secukupnya di hiris halus

Ads

Sedikit garam – boleh beli online di sini

Serbuk cukup rasa

Minyak untuk mengoreng – boleh beli online di sini

Cara Memasak:

Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Mula-mula, kisar nasi bersama air hingga lumat dan sebati.

Masukkan tepung gandum ke dalam bekas, bahan kisar dan semua bahan berbaki satu persatu.

Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Lalu kacau sebati. Adunan haruslah tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak keperangan. Angkat dan toskan.

Jemput-jemput Nasi Jejari Ketam. Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Siap. Cicah dengan sos. Mantap!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

Potato Fritters Snek Kegemaran Seisi Keluarga. Mudah dan Sedap!

 

Bebola Keledek Keju. Rangup Di Luar, Cair Di Dalam

 

Sosej Homemade Untuk Anak, Mudah Je Buat Sendiri. Lebih Sedap & Berkhasiat

Ads

 

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI