Daripada biar petai kecut tidak berusik dan akhirnya terbuang. Ini khas untuk peminat petai jeruk, sangat senang kerana sekarang boleh buat sendiri di rumah.
Jeruk Petai Express! Letak Air Garam, Asam Gelugor & Cili Padi
JERUK PETAI EXPRESS
BAHAN-BAHAN
  • Petai
  • Garam
  • Asam gelugor
  • Cili padi (pilihan)
Jeruk Petai Express! Letak Air Garam, Asam Gelugor & Cili Padi
Jeruk Petai Express! Letak Air Garam, Asam Gelugor & Cili Padi
CARA MENYEDIAKANNYA:
1. Kopek petai dan untuk mengelakkan petai kecut rendamkan dalam air panas dalam 5-10 minit.
2. Toskan petai dan masukkan dalam botol atau bekas kosong.
3. Masakkan air kosong bersama garam dan tambahkan asam gelugor sekeping. Biarkan air garam sehingga mendidih dan tutupkan api.
4. Biarkan air garam sejuk. Bila sudah sejuk masukkan ke dalam botol berisi petai tadi.
5. Jika suka boleh masukkan cili padi. Tutup rapat bekas dan letakkan dalam peti sejuk.

  

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI