
Kek batik adalah antara kek yang mudah dibuat. Pun begitu, kek batik ada banyak versi sama ada lembut ataupun crunchy. Terpulang kepada cita rasa masing-masing.
Melalui facebook, Farisha Sofea berkongsi resipi ke batik yang mempunyai ramai peminat. Kek batik disalut dengan siraman coklat pada bahagian atasnya menjadikan kek batik ini mewah rasanya.
Jom kita tengok resipinya. Nanti bolehlah cuba buat.
KEK BATIK COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN KEK BATIK
200 gram mentega
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan Milo
1/2 cawan air panas
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanila
600 gram biskut marie (dipatah-patahkan)
CARA MEMBUAT KEK BATIK
1. Dalam kuali, panaskan mentega sehingga cair.
2. Kemudian masukkan susu pekat, serbuk koko dan juga milo.
3. Pastikan api tidak terlalu besar. Kacau sehingga adunan tidak berketul.
4. Masukkan pula air panas, garam, telur ayam dan esen vanila.
5. Kacau lagi adunan sehingga licin.
6. Akhir sekali masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan.
7. Masukkan biskut sedikit demi sedikit sambil digaul sebati .
8. Biarkan seketika adunan agar biskut menjadi lembut dan dapat menyerap lembapan.
9. Tuangkan adunan ke dalam loyang 9×9 inci yang telah dilapik dengan kertas pembakar. Ratakan dan tekan rapat.
10. Sejukkan di dalam peti ais. Sementara itu, jom sediakan coklat ganache.
BAHAN UNTUK COKLAT GANACHE
250 gram krim putar tenusu
250 gram coklat masakan gelap (dicencang kasar )
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar mentega
CARA MEMBUAT COKLAT GANACHE
1. Dalam periuk, panaskan krim putar tenusu. Boleh panaskan guna api atau microwave.
2. Setelah panas, tutup api dan masukkan coklat masakan.
3. Kacau sehingga coklat cair sepenuhnya.
4. Akhir sekali, masukkan esen vanila dan juga mentega. Kacau sebati.
5. Tuangkan coklat ganache di atas permukaan kek batik tadi.
6. Sejukkan di dalam peti ais selama beberapa jam atau pun semalaman sebelum dipotong .
Selamat mencuba!
Sumber: Farisha Sofea
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lelaki Ini Kongsi Tip Mudah Buat Brownies Kedut

Kalau korang kurang gemar makan kek, boleh try makan brownies. Brownies adalah sejenis kek tapi teksturnya lebih keras sedikit. Brownies yang popular sekarang ini adalah brownies kedut kerana di bahagian atasnya nampak berkedut dan kering.
Lelaki yang menggunakan nama Pakcu Kek di facebook ini berkongsi cara betul dan mudah untuk buat brownies kedut. Ada yang buat brownies tapi tak nampak berkedut kan? RASA kongsikan resipi yang mudah untuk korang cuba buat sendiri di rumah.
BROWNIES KEDUT
BAHAN-BAHAN
300 gram coklat gelap
150 gram mentega tanpa garam
100 gram tepung gandum
30 gram serbuk koko
½ sudu kecil garam halus
2 sudu besar air panas
¾ sudu kecil serbuk espresso atau nescafe
200 gram gula perang | kurangkan 150 g kalau nak kurang manis
4 biji telur ayam | gred B
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMBUAT
1. Panaskan oven pada suhu 160°C. Gris dulang bersaiz 9X9 inci dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
2. Cairkan coklat gelap bersama mentega tanpa garam menggunakan kaedah double boiler. (Sila rujuk tips).
3. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam halus.
4. Bancuh air panas bersama serbuk espresso atau nescafe. Ketepikan.
5. Pukul telur ayam bersama gula perang sehingga sebati. Jangan pukul lama sangat. Nanti tak jadi kedut.
6. Masukkan esen vanilla.
7. Masukkan cairan coklat gelap dan mentega tadi. Masukkan juga bancuhan kopi. Kacau sekejap.
8. Masukkan bahan ayak dan kaup balikkan menggunakan spatula agar semua bahan sekata.
9. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga lidi yang dicucuk ada sedikit basah berketul coklat bila ditarik keluar. 10. Tak perlu licin sangat nanti brownies akan overbaked.
TIP KAEDAH DOUBLE BOILER
Kaedah Double Boil ialah kaedah kita memasak sesuatu bahan dengan menggunakan steam di permukaan bawah, tanpa terkena direct heat dari api. Panaskan periuk kecil dan letak mangkuk di atasnya sebagai penutup supaya steam tak keluar.
TIP TEPUNG
Boleh juga gantikan tepung gandum dengan tepung naik sendiri. Tapi tekstur brownies akan jadi lebih ringan dan macam kek sikit, kurang fudgy.
Kredit Facebook Pakcu Kek (link)
6 Resipi Kek Terkini Yang Sedap Untuk Dijual Gerenti Laku Keras

Suka buat kek untuk makan sendiri atau ada bercita-cita nak buat jualan kalau kek menjadi dengan sempurna? Kalau admin lagi memilih untuk makan sendiri je bersama keluarga. Resipi yang dikongsikan oleh Chef Nurul Iezzah bersama Majalah Rasa ni sangat sesuai untuk dibuat makan bersama keluarga dan juga jualan. Resipi kek yang menggunakan bahan premium semestinya rasanya juga lain dari yang lain dan lagi sedap! Chef Nurul Iezzah telah berkongsi 7 resipi kek terkini yang bukan sahaja kelihatan menarik tapi rasanya juga sangat sedap. Jom cuba!
Fuhh kalau ada Karcher K2 Winner High Pressure Cleaner dekat rumah ni confirm lah mudah kerja pembersihan di rumah! Guna code RASGSP5 untuk dapatkan harga istimewa sebelum checkout DISINI!
BIODATA CHEF
Chef Nurul Iezzah
Mempunyai pengalaman selama 11 tahun dalam bidang kek & pastri sejak 2011
Berumur 30 tahun
Kek pernah runtuh depan pelanggan dan pernah juga rugi seribu lebih sebab pelanggan tak jadi kahwin.
Lokasi perniagaan di Rembau, Negeri Sembilan.
Semangat yang mendalam dalam meneruskan perniagaan kerana minat dan sentiasa ingin buat yang terbaik untuk pelanggan dan seronok bila dapat feedback yang positif dari hasil kerja sendiri.
Instagram: @nuruliezzah
LEMON PISTACHIO LOAF CAKE
BAHAN CAKE
BAHAN A
125gm pure butter
200gm gula
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur (size A)
BAHAN B
235gm tepung superfine
½ sudu makan baking powder
½ sudu teh baking soda
BAHAN C
3/4 cawan susu full cream
BAHAN D
(Bakar dalam oven dan hancurkan sedikit)
100gm kacang pistachio (asingkan sedikit untuk hiasan atas kek)
CARA PENYEDIAAN:
1. Sediakan bahan B,C dan D
2. Dalam mangkuk mixer, masukkan butter,gula dan putar dalam kelajuan medium speed hingga kembang dan pucat
3. Setelah itu masukkan telur sebiji demi sebiji. pastikan gaul adunan sehingga rata
4. Masukkan bahan B dan bahan C selang seli sehingga habis
5. Kaup adunan dan letakkan kacang pistachio yang sudah dibakar
6. Letakkan baking paper dalam tray size 8×4
7. Bakar kek dalam anggaran 45 minit atau sehingga masak dengan suhu 180c
BAHAN LEMON GLAZE
1 cawan gula aising
4 sudu makan lemon juice (tengok pada kepekatan lemon glaze)
CARA PENYEDIAAN:
1. Tuang lemon glaze diatas kek yang sudah sejuk dibakar dan taburkan kacang pistachio yang sudah siap dibakar
2. Boleh juga dihiaskan dengan sedikit bunga ros kering untuk menaikkan seri kek
CRÈME BRULEE
BAHAN-BAHAN:
8biji kuning telur
80gm gula kastor
1 sudu makan gelatine
500ml whipping cream(anchor)
1 sudu teh vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukulkan kuning telur bersama gula sehingga pucat dan gula larut.
2. Masukkan whipping cream bersama geletine ke dalam periuk dan panaskan sehingga mengeluarkan wap sahaja. tidak perlu sehingga mendidih.
3. Masukkan whipping cream yg dipanaskan tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan telur tadi.
4. Masukkan esen vanilla dan kacau sehingga sebati.
5. Tapis aduan bagi mengelakkan aduan nanti berketul-ketul
6. Tuangkan adunan kedalam bekas aluminium foil
7. Bakar pada suhu 100c selama 60 minit dengan kaedah water bath
8. Sejukkan adunan supaya crème brulee set dan tidak mencair ketika makan
9. Sebelum makan taburkan gula diatas crème brulee dan bakar dengan touch sehingga sedikit burnt
Tips: Pastikan pakai telur yang baru dan dalam keadaan suhu bilik
BISCOFF CHEESE BOX
BAHAN-BAHAN:
250gm biskut digestive
100 gmbutter cair
250gm cream cheese
250gm whipping cream(anchor)
250gm fresh cream(vivo)
125gm gula aising
Bicoff spread secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Hancurkan digestive hingga hancur dan gaulkan bersama butter cair.
2. Bahagikan adunan kepada 6 bekas
3. Padatkan adunan dan sejukkan adunan supaya keras sebelum adunan atas dituang.
4. Pukul cream cheese dan gula sehingga kembang
5. Dalam bekas lain pukul whipping cream sehingga kembang
6. Dalam bekas lain pukul fresh cream sehingga kembang
7. Masukkan adunan fresh cream dan whipping cream kedalam adunan cream cheese tadi
8. Gaulkan sehingga sebati. Keluarkan bekas dari dalam peti sejuk.
9. Bahagikan adunan pada 6 bahagian
10. Ratakan adunan menggunakan sudu kecil sehingga kemas
BASQUE BURNT CHEESECAKE
BAHAN-BAHAN:
1kg creamcheese (philadelphia)
300gm gula castor
7 biji Telur A
500gm whipping cream (jenama Paul)
30g tepung gandum (Bakers Choice)
1 sudu makan pandan paste
Sedikit vanilla essence
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul cream cheese sekejap
2. Masuk gula castor. Pukul sebati
3. Masukkan telur satu persatu
4. Masukkan sedikit Vanila essence
5. Whipping cream, masuk sikit-sikit
6. Tepung gandum. Pukul rata slow speed
7. Bakar 200c selama 1 Jam atau bergantung pada oven masing-masing sampai atas jadi garing.
TIRAMISU BOX
BAHAN-BAHAN:
250gm cream cheese
60gm gula icing
450gm fresh cream
1 sachet instant coffee
1 cawan air panas
Lady finger secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1. Pukul fresh cream sehingga kembang dan ketepikan
2. Pukul cream cheese dan gula icing sehingga kembang dan gebu
3. Masukkan adunan cheese tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan fresh cream tadi
4. Masukkan instant coffee ke dalam air panas tadi. pastikan air sudah suam baru boleh celupkan lady finger
5. Setelah adunan coffee tadi suam celupkan lady finger dan letakkan kedalam bekas. Ulang langkah tadi sehingga permukaan penuh.
6. Paip adunan cream cheese tadi ke atas lady finger yang dicelup coffee tadi.
7. Ulang langkah tadi sehingga penuh dan habis
8. Akhir sekali, letakkan serbuk koko menggunakan penapis. Sejukkan.
SELAMAT MENCUBA
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Kek Pandan Tradisional Guna Air Fryer Pun Boleh Tak Renyah Sangat Mudah
Resipi Spageti Bolognese Meatball Untuk Anak-Anak Di Rumah Yang Pantas
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion Majalah Rasa:
5 Resipi Biskut Coklat , Boleh Masuk Dalam Senarai Biskut Raya Untuk Jualan.

Isi Kandungan
ToggleBiskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 110 gm gula aising
- 50 gm tepung ubi | diayak
- 20 gm serbuk coklat | diayak
- 300 gm tepung jagung | diayak
- 50 gm tepung kastad | diayak
- 1 sudu teh perisa coklat
- 1 biji telur
Bahan hiasan :
Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata.
3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh.
4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega.
5. Susun manik sebiji di atasnya.
6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 250 gm mentega
- 120 gm gula perang
- 1 biji telur
- 350 gm tepung gandum | diayak
- 30 gm serbuk coklat | diayak
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 50 gm corn flakes | diramas
- 30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan :
Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik..
3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut
4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan.
6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 200 gm mentega
- 100 gm gula perang
- 1biji telur
- 50 gm serbuk coklat | diayak
- 300 tepung gandum | diayak
- 1 sudu teh esen vanilla
- 100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan :
Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla.
3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum.
4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis.
5. Adun menjadi doh lembut
6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar.
7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit.
8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
- 200 gm mentega
- 300 gm tepung gandum | diayak
- 50 gm serbuk koko | diayak
- 100 gm perang
- 10 gm serbuk penaik | diayak
- 20 gm coklat cip
- 1biji telur
Bahan hiasan :
- Cip coklat secukupnya
- Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur.
2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata.
3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai.
4. Hiaskan dengan cip coklat.
5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit.
6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
5. BUBBLE RICE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
- 150 gm mentega
- 80 gm gula perang
- 1 biji telur saiz C
- 30 gm serbuk koko | diayak
- 30 gm coklat masakan | dicairkan150 gm tepung gandum | diayak
- 100 gm bubble rice @ bertih beras
Bahan hiasan :
- Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega bersama gula perang.
2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum,
3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko.
4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh.
5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang
6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit
7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
fb: nurdyracookies house, fb :Kzis Zis Zaiton Ismail