Roti buttermilk rasanya lemak dan manis. Teksturnya pula lembut dan apabila dimasak, baunya harum semerbak menyelerakan. Roti ini mempunyai inti berupa mentega dan susu tepung menjadikan rasanya amat sedap.

Jom kita lihat resipinya.

ROTI BUTTERMILK

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!

BAHAN A
230 gram air suam
60 gram gula
1 sudu besar yis

Ads

BAHAN B
500 gram tepung gandum
1/2 sudu kecil garam halus
1 sudu kecil pelembut roti
2 sudu besar susu tepung

BAHAN INTI BUTTERMILK
250 gram mentega
170 gram gula aising
170 gram susu tepung
100 – 150 gram tepung gandum

CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan BAHAN A dan gaul sebati.
2. Biarkan 15 minit atau sehingga yis mengembang. Ketepikan.

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!
3. Sementara itu, di dalam bekas lain, satukan pula BAHAN B. Ramas-ramas sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan BAHAN A ke dalam BAHAN B sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga adunan menjadi doh. Uli doh sehingga lembut dan ringan.
5. Bulatkan doh. Sapukan keliling dan permukaan doh dengan minyak masak. Tutupkan dengan plastik atau kain lembap. Perap doh selama 1 jam atau sehingga doh mengembang dua kali ganda. Ketepikan.

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!
6. Sementara itu, kita sediakan pula BAHAN INTI BUTTERMILK. Dalam bekas, satukan mentega dan gula aising. Pukul sebati.

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!
7. Kemudian masukkan susu tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan pula tepung gandum. Gaul lagi.
8. Adunan inti mestilah tidak melekat di tangan dan boleh dibentuk.
9. Bulat-bulatkan inti dan simpan seketika di dalam peti sejuk.
10. Kembali kepada doh yang diperap tadi (rujuk langkah 5). Tumbuk-tumbukkan doh yang telah mengembang dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Timbang setiap doh seberat 30 gram.
11. Ambil satu doh dan leperkan. Masukkan inti dan tutupkan doh dengan kemas. Ulang langkah ini sehingga siap semua doh dan inti.

Ads

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!
12. Susunkan doh yang siap diisi inti di atas loyang yang telah disapukan sedikit mentega atau minyak masak.

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!
13. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga mengembang. Kemudian sapukan susu atau air pada permukaan doh sebelum bakar.
14. Panaskan oven dan bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing.
15. Setelah masak, sapukan permukaan doh dengan marjerin. Sejukkan sebelum dihidang.

Jom Buat Roti Buttermilk, Sedap Sangat!

Ads

Selamat mencuba!

Sumber: Farisha Sofea
https://www.facebook.com/groups/shareresipi/posts/3554666461226536/

Terima kasih kerana berkongsi resipi dengan Rasa Share Resipi.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI