Jika sebelum ini kita memilih untuk membeli ayam percik di pasar malam, kini kita terpaksa melupakan keenakan ayam percik kerana pasar malam ditutup dek kerana Covid-19 yang melanda negara kita. Jangan risau, anda kini boleh buat sendiri di rumah dengan resipi perkongsian oleh SuiSan Aliezsha. Bolehlah cuba nanti.

RESIPI AYAM PERCIK

Jom Buat Sendiri Ayam Percik Untuk Santapan Seisi Keluarga

 

BAHAN-BAHAN:

Ads
  • Ayam
  • Cili kering
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Halia
  • Serai
  • Kunyit hidup
  • Ketumbar
  • Jintan manis
  • Garam
  • Gula
  • Sos cili
  • Gula merah
  • Gula pasir
  • Tepung jagung

Jom Buat Sendiri Ayam Percik Untuk Santapan Seisi Keluarga

 

CARA PENYEDIAAN:

1. Cuci ayam, potong dan toskan.
2. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan kunyit hidup.
3. Kemudian, kisar halus ketumbar dan jintan manis.
4. Tumis bahan-bahan tadi tanpa minyak. Pastikan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian, masukkan ayam dan pastikan ayam dimasak dalam setengah masak.
6. Selepas itu, letak ayam di atas stand. Renjis minyak zaitun atau minyak masak. Bakar pada suhu oven 180 (20 minit) atau air fryer 200 (15 minit), bergantung pada air fryer masing-masing.

Jom Buat Sendiri Ayam Percik Untuk Santapan Seisi Keluarga

 

CARA PENYEDIAAN KUAH:

Ads

1. Kisar cili kering dan bawang putih.
2. Panaskan kuali atau periuk. Masukkan cili dan masukkan sedikit air. Kacau hingga cili masak.
3. Kemudian, masukkan sos cili, gula, air gula merah dan tepung jagung.
4. Kacau hingga kuah menjadi pekat.
5. Pastikan gula garam secukup rasa. Jika ada bijan, campur di dalam kuah.

 

Jom Buat Sendiri Ayam Percik Untuk Santapan Seisi Keluarga

 

Ads

KREDIT RESIPI & FOTO: SUISAN ALIEZSHA

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI