Jika sebelum ini kita memilih untuk membeli ayam percik di pasar malam, kini kita terpaksa melupakan keenakan ayam percik kerana pasar malam ditutup dek kerana Covid-19 yang melanda negara kita. Jangan risau, anda kini boleh buat sendiri di rumah dengan resipi perkongsian oleh SuiSan Aliezsha. Bolehlah cuba nanti.
BAHAN-BAHAN:
CARA PENYEDIAAN:
1. Cuci ayam, potong dan toskan.
2. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia, serai dan kunyit hidup.
3. Kemudian, kisar halus ketumbar dan jintan manis.
4. Tumis bahan-bahan tadi tanpa minyak. Pastikan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian, masukkan ayam dan pastikan ayam dimasak dalam setengah masak.
6. Selepas itu, letak ayam di atas stand. Renjis minyak zaitun atau minyak masak. Bakar pada suhu oven 180 (20 minit) atau air fryer 200 (15 minit), bergantung pada air fryer masing-masing.
CARA PENYEDIAAN KUAH:
1. Kisar cili kering dan bawang putih.
2. Panaskan kuali atau periuk. Masukkan cili dan masukkan sedikit air. Kacau hingga cili masak.
3. Kemudian, masukkan sos cili, gula, air gula merah dan tepung jagung.
4. Kacau hingga kuah menjadi pekat.
5. Pastikan gula garam secukup rasa. Jika ada bijan, campur di dalam kuah.
KREDIT RESIPI & FOTO: SUISAN ALIEZSHA
ANDA JUGA BOLEH CUBA: