Stok sambal memang kena ada. Lagi-lagi jika lidah suka makan sesuatu yang pedas. Nak membuat memang ambil masa sedikit sebab kena goreng satu per satu bahannya seperti bawang, ikan bilis dan cili kering.

Sambal ikan bilis garing ini boleh tahan lama. Sangat sesuai dibuat untuk stok bulan puasa. Kalau buat banyak, boleh tahan sebulan puasa tau.

Jom kita lihat resipinya.

SAMBAL BILIS GARING RANGUP

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama

BAHAN-BAHAN
5 biji bawang merah kecil (dihiris)
Sedikit garam
Minyak masak
100 gram ikan bilis (basuh dan toskan)
80 gram cili kering (basuh dan toskan)
3 sudu besar gula kastor
1 kiub pati ayam

Ads

CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan bawang merah kecil. Kemudian masukkan garam. Gaul sebati. Ketepikan.
2. Dalam kuali, panaskan minyak masak. Goreng bawang merah kecil tadi. Ketepikan.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
3. Dalam minyak masak yang sama, goreng ikan bilis pula. Angkat dan ketepikan.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
4. Akhir sekali, dalam minyak masak yang sama, gorengkan cili kering. Angkat dan ketepikan.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
5. Dalam pengisar kering, masukkan cili kering dan sedikit garam, gula dan kiub pati ayam. Kisar kasar.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
Kisar agak-agak jadi begini.

6. Masukkan cili kering kisar dalam mangkuk.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
7. Masukkan pula ikan bilis.

Ads

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
8. Akhir sekali, masukkan bawang goreng ke dalam mangkuk tadi.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
9. Gaul rata semua bahan dalam mangkuk ini supaya bersatu cita rasanya. Cuba rasa sedikit. Jika ingin menambah manis atau masin, boleh tambah gula atau garam lagi.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama
10. Bolehlah simpan dalam botol.

Jom Buat Stok Sambal Bilis Garing, Senang Nak Makan Nanti Sebab Tahan Lama

Ads

Selamat mencuba!

Untuk detail, boleh tonton video cara memasak di bawah.
https://youtu.be/JYVHr73vk-Ihttps://youtu.be/JYVHr73vk-I

Sumber: Nurul Jannah

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI