Jom Buat Susu Badam Bermadu, Sedap dan Menyihatkan

Share

Badam adalah sejenis kekacang yang mempunyai banyak khasiat. Antaranya, badam boleh bantu lebih mengenyangkan. Maknanya kalau kita sedang cuba kawal berat badan, eloklah kalau kita minum susu badam. Lebih elok minum susu badam berbanding minum susu yang dijual di kedai.

Badam juga dikatakan membantu mencegah diabetes. Malah boleh bantu kawal kolesterol. Sangat menyihatkan, kan?

Jom kita cuba lihat resipi susu badam ni.

SUSU BADAM BERMADU

BAHAN-BAHAN
50 gram badam
1 mangkuk air (untuk merendam)
2 mangkuk kecil air mineral
3 sudu besar madu
10 biji badam (dipanggang)

CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan badam. Kemudian isikan air mineral sehingga tenggelam badam tersebut. Tutup mangkuk dan simpan semalaman. Boleh simpan pada suhu bilik mahupun dalam peti sejuk.


2. Selepas direndam, badam akan sedikit mengembang. Tapiskan. Basuh sedikit badam tadi.


3. Dalam mesin pengisar, masukkan badam yang telah direndam tadi. Masukkan air. Boleh tambahkan madu jika suka.
4. Kisar sehingga halus. Air tadi akan berubah menjadi warna putih susu.
5. Tapis gunakan penapis kain.


6. Perah hampasnya.

Hampas kacang badam jangan dibuang. Boleh guna untuk buat skrub muka atau badan.

7. Masukkan susu badam ke dalam botol atau cawan.


8. Boleh tambahkan badam yang telah dipanggang untuk menambah cita rasa.

Selamat mencuba!

Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah.
https://youtu.be/thsa7K8k8WE

Sumber: Nurul Jannah

Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi

Published by
Maryam Elyas