Jungle House melancarkan jenamanya secara rasmi di Malaysia. Sebagai gedung madu terkhusus pertama di Malaysia, Jungle House menyerlahkan keunikannya dengan cogan kata “All Things Honey” (Segalanya Mengenai Madu) – menggalakkan orang ramai untuk menghargai madu dan membudayakan amalan menikmati madu di kalangan rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan.
Majlis ini turut meraikan pembukaan cawangan ke-9 Jungle House dan yang pertama untuk membawakan konsep kafe di Jalan Telawi 3, Bangsar. Cawangan Bangsar menampilkan suasana tersendiri dengan ruang gaya hidup serba santai yang terbuka dan juga tertutup. Kafe ini menyajikan pelbagai makanan dan minuman berinspirasi madu termasuk Oat Sarapan Madu, Kek Madu Rusia, pelbagai jenis Croffles (gabungan croissant dan wafel), kopi madu, teh dan jus – semuanya digandingkan dengan jenis dan perisa madu yang khusus.
Kafe baharu ini membolehkan rakyat Malaysia yang sentiasa sibuk untuk beristirahat seketika untuk menjamu selera atau menikmati minuman atau kek madu kegemaran mereka dalam persekitaran yang nyaman dan menenangkan. Mereka juga boleh membeli-belah di kedai runcit Jungle House yang menawarkan segala jenis produk madu, minuman, indung madu dan juga pelbagai set hadiah bertemakan madu yang direka anggun dan juga produk penjagaan peribadi seperti sabun madu, pelitup muka dan juga cenderahati lain.
Ads
Cawangan Jungle House yang lain terletak di Pusat Beli-Belah One Utama, Mid Valley Mega Mall, Pavilion Elite, Central I-City, D Pulses, IOI City Mall, & Queensway Mall, dan hanya menawarkan produk runcit.
Di majlis pelancaran media hari ini, pengasas dan pemilik bersama Jungle House, Encik Paul Poh dan Cik Ashley Lam mengambil kesempatan ini untuk memperkenalkan hidangan terbaharu dalam menu, iaitu “Honey-misu” – sejenis manisan yang sihat tetapi tidak kurang lazatnya, selain madu-madu terkenalnya – Royal Black & Royal White dan Signature Honey Variety.
Jungle House mempunyai lebih daripada 10 jenis madu asli, monofloral, mentah, tulen, tanpa sebarang perisa tiruan termasuk Royal Black (nektar iaitu madu bunga yang diekstrak daripada pokok Mahoni), Royal White (nektar bunga Kiawe), Jungle’s Heart (nektar bunga Strawberi), Yellow Love (nektar bunga Linden), Sweettooth (nektar bunga mangga), Jungle’s Eye (nektar bunga longan), Pink Lady (nektar bunga kapas), Roast Cube (nektar bunga kopi), Citrus Bloom (nektar bunga oren) & Fruit Boss (nektar bunga durian).
Kisah bagaimana Jungle House diasaskan sememangnya amat menarik dan merupakan satu pengalaman semanis madu yang disediakan di gedungnya. Apa yang bermula sebagai pengembaraan menyusuri hutan tebal di Garut di Jawa Barat, Indonesia beberapa tahun lepas telah mencetus minat Paul dan Ashley terhadap madu apabila mereka terserempak dengan sekumpulan pemburu lebah asli yang memberi peluang kepada mereka mencuba madu hutan segar. Madu yang tulen, organik, mentah, tidak tercemar itu mempunyai perisa bunga yang dikunjungi lebah madu untuk nektar dan debunga, dan berbeza daripada madu yang pernah dirasai sebelum ini.
Ketika itu Paul baru berjinak-jinak dengan perniagaan madu, manakala Ashley sudah menceburi perniagaan runcit madu sejak 2007. Pada 2014 beliau menemui Paul yang terlibat dalam bidang kejuruteraan. Maka bermulalah kisah cinta yang bukan sahaja menyaksikan kedua-duanya mengikat tali kasih sayang, tetapi turut melahirkan sebuah perniagaan perkongsian bernama Jungle House pada 2018.
Ads
Di majlis tersebut pakar runding diet, Cik Indra Balaratnam berkongsi khasiat dan manfaat madu yang memang terkenal sebagai salah satu makanan unggul yang membantu meningkatkan keimunan badan. “Madu mempunyai pelbagai khasiat, serta kaya dengan mineral dan vitamin, antioksidan dan enzim yang membantu meningkatkan keimunan dan melindungi badan kita. Selain itu, madu mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antimikrob, yang baik untuk badan dan membantu meringankan gejala batuk dan sakit tekak, menjadikannya amat berguna untuk menentang gejala Covid,” kata Indra.
Indra juga menunjukkan dua resipi, iaitu Salad Ayam Quinoa Dengan Vinaigrette Balsam Royal Black Jungle House dan Oat Semalaman Jungle House. Beliau berkata madu sebagai ramuan yang serba guna boleh diadun ke dalam pelbagai resipi untuk menambah rasa atau digunakan sebagai bahan utama. Madu ialah ramuan sesuai untuk menyerlahkan kreativiti kulinari, cita rasa dan kesihatan,” ujar Indra.
Kenangan Coffee, rangkaian F&B runcit baharu yang paling pesat berkembang di Indonesia secara rasmi membuka pintunya di Malaysia hari ini dengan kedai pertamanya di Suria KLCC.
Pelancaran itu disempurnakan oleh Pengasas Bersama Kenangan Coffee, Edward Tirtanata, Ketua Pegawai Eksekutif dan James Prananto, Ketua Pegawai Pembangunan Perniagaan.
James Prananto, Pengasas Bersama dan Ketua Pegawai Pembangunan Perniagaan berkata, “Kami ingin menekankan perkataan ‘Kenangan’ kerana ia sesuai diterjemahkan kepada ‘membuat kenangan’. Setiap orang yang datang ke kedai kami dilayan seperti rakan dan setiap cawan kopi yang kami jual dibuat dengan penuh kasih sayang dan kami berharap ini dapat memberi kesan kepada pelanggan yang membuat kenangan bersama kami sepanjang perjalanan ini.
Kami bercita-cita untuk menjadi jenama pengguna yang paling digemari di Asia Tenggara dan Malaysia akan menjadi tapak utama dalam membantu kami mencapai misi ini.”
Kenangan Coffee akan membuka empat lagi kedai di MyTown Cheras, Pavilion KL, NU Sentral KL dan Sunway Pyramid menjelang akhir tahun ini. Ia juga telah melancarkan Akademi Latihannya di Uptown, menyediakan pelbagai program latihan untuk barista dan pekerjanya, dengan matlamat untuk menjadi pusat latihan F&B profesional terbaik di Malaysia.
Kenangan Coffee memperkenalkan minuman istimewa kegemarannya, Kenangan Latte dan Kopi Avocado serta pelbagai pilihan kopi lain. Harga secawan bermula dari RM5.90. Kenangan Coffee juga akan memperkenalkan pelbagai pilihan makanan sebagai peneman kopi yang menarik.Untuk maklumat lanjut, boleh layari: www.kenangancoffee.my
Semalam, rakyat Malaysia digemparkan dengan kes nahas pesawat ringan di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina, Shah Alam, Selangor.
Pesawat dari jenis Beechcraft model 390 milik syarikat Jetvalet Sdn. Bhd. itu terlibat dalam nahas kira-kira jam 2.51 petang yang melibatkan hampir 10 maut termasuk dua pengguna jalan raya yang dipercayai melalui kawasan tragedi.
Syarikat penghantaran makanan dalam talian, Foodpanda melalui laman page rasmi Foodpanda Riders mengesahkan Allahyarham Muhamad Hafiz Muhamad Salleh yang terkorban dalam nahas tersebut adalah ‘rider’ mereka.
“Dukacita dimaklumkan bahawa rider kita Allahyarham MUHAMAD HAFIZ BIN MUHAMAD SALLEH telah terlibat dalam tragedi kapal terbang terhempas di Elmina semalam. Salam takziah dari kami foodpanda kepada keluarga Allahyarham. Al Fatihah.”
Dalam kejadian semalam, Muhammad Hafiz dikatakan dalam perjalanan ke Bukit Jelutong untuk mengambil pesanan berupa Sup Gearbox dari sebuah restoran. Namun pesanan tersebut tidak sempat dipenuhi apabila beliau maut dalam nahas pesawat di Persiaran Elmina.
Memetik sumber dari Kosmo Online, Ketua kumpulan penghantar makanan Zon Subang 2, Mohd. Fairuz Imam Mahdi, 39, memberitahu, mangsa baru sahaja selesai menghantar makanan di sekitar kawasan Denai Alam kira-kira pukul 2.30 petang.
Bagaimanapun dia menerima tugasan terakhir bagi pesanan dan penghantaran ke Bukit Jelutong pada 11 minit kemudian sebelum berehat pukul 3 petang.
“Sistem menyatakan dia (Muhammad Hafiz) menerima tempahan itu dan kemungkinan besar dalam perjalanan ke Bukit Jelutong semasa kejadian tersebut. Namun, agak pelik apabila sistem penghantaran dihentikan dan pengemaskinian kedudukan Global Positioning System (GPS) juga tidak dapat dikesan,”
Terdapat rakan-rakan penghantar ke lokasi kejadian namun tidak dapat mengesahkan Muhammad Hafiz selain motosikal tersebut telah terbakar sepenuhnya. Pemakluman status Muhammad Hafiz hanya diketahui kira-kira pukul 8 malam selepas dihubungi waris mangsa.
Selain Muhamad Hafiz, nahas pesawat jenis Beechcraft 390 (Premier 1) itu turut mengorbankan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelangai, Datuk Seri Johari Harun.
Pesawat jenis jet peribadi yang dikendalikan oleh Jetvalet Sdn Bhd itu dilaporkan berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi pada jam 2.08 petang.
Tidak dinafikan, sejak pandemik Covid-19 melanda tahun lalu, banyak memberi kesan kepada rakyat Malaysia. Bukan itu saja, peniaga-peniaga kecil turut mendapat tempias yang sangat besar.
Banyak perniagaan yang terpaksa ditutup apabila tidak lagi mampu untuk menanggung kerugian. Terbaharu yang terpaksa mengikut langkah penutupan ialah Rasa Food Arena Suria Kuala Lumpur (KLCC) yang bermula hari ini, 1 September.
Menerusi gambar dikongsi warganet yang viral dalam laman sosial, pengumuman itu dibuat Rasa Food Arena menerusi notis kecil yang diletakkan di pintu masuk premis makanan itu.
“Dengan dukacitanya, kami mengumumkan penutupan kekal Rasa Food Arena Suria KLCC bermula 1 September 2021. Terima kasih untuk pengalaman selama 22 tahun, ia adalah keseronokan terindah untuk melayani anda,” kata notis itu.
Medan selera Rasa Food Arena ini sudah beroperasi selama 22 tahun kepada rakyat Malaysia sejak ia mula dibuka kepada umum pada Mei 1998.
Maka tiada lagilah kenangan makanan-makanan popular seperti nasi padang, mi wantan, nasi ayam di medan selera Rasa Food Arena yang terletak di aras empat pusat beli-belah KLCC ini.
Berkeluasan 16,000 kaki persegi, Rasa Food Arena Suria KLCC ini pernah diubahsuai pada 2007, memang menjadi tempat tumpuan bagi rakyat Malaysia untuk melepaskan rasa penat sambil makan selepas membeli-belah.
Kredit gambar: Thanaselan Rajendran, Amir Bear, Instagram RASA Food Arena KLCC
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!