Jungle House melancarkan jenamanya secara rasmi di Malaysia. Sebagai gedung madu terkhusus pertama di Malaysia, Jungle House menyerlahkan keunikannya dengan cogan kata “All Things Honey” (Segalanya Mengenai Madu) – menggalakkan orang ramai untuk menghargai madu dan membudayakan amalan menikmati madu di kalangan rakyat Malaysia yang prihatin terhadap kesihatan.
Majlis ini turut meraikan pembukaan cawangan ke-9 Jungle House dan yang pertama untuk membawakan konsep kafe di Jalan Telawi 3, Bangsar. Cawangan Bangsar menampilkan suasana tersendiri dengan ruang gaya hidup serba santai yang terbuka dan juga tertutup. Kafe ini menyajikan pelbagai makanan dan minuman berinspirasi madu termasuk Oat Sarapan Madu, Kek Madu Rusia, pelbagai jenis Croffles (gabungan croissant dan wafel), kopi madu, teh dan jus – semuanya digandingkan dengan jenis dan perisa madu yang khusus.
Ads
Kafe baharu ini membolehkan rakyat Malaysia yang sentiasa sibuk untuk beristirahat seketika untuk menjamu selera atau menikmati minuman atau kek madu kegemaran mereka dalam persekitaran yang nyaman dan menenangkan. Mereka juga boleh membeli-belah di kedai runcit Jungle House yang menawarkan segala jenis produk madu, minuman, indung madu dan juga pelbagai set hadiah bertemakan madu yang direka anggun dan juga produk penjagaan peribadi seperti sabun madu, pelitup muka dan juga cenderahati lain.
Cawangan Jungle House yang lain terletak di Pusat Beli-Belah One Utama, Mid Valley Mega Mall, Pavilion Elite, Central I-City, D Pulses, IOI City Mall, & Queensway Mall, dan hanya menawarkan produk runcit.
Di majlis pelancaran media hari ini, pengasas dan pemilik bersama Jungle House, Encik Paul Poh dan Cik Ashley Lam mengambil kesempatan ini untuk memperkenalkan hidangan terbaharu dalam menu, iaitu “Honey-misu” – sejenis manisan yang sihat tetapi tidak kurang lazatnya, selain madu-madu terkenalnya – Royal Black & Royal White dan Signature Honey Variety.
Jungle House mempunyai lebih daripada 10 jenis madu asli, monofloral, mentah, tulen, tanpa sebarang perisa tiruan termasuk Royal Black (nektar iaitu madu bunga yang diekstrak daripada pokok Mahoni), Royal White (nektar bunga Kiawe), Jungle’s Heart (nektar bunga Strawberi), Yellow Love (nektar bunga Linden), Sweettooth (nektar bunga mangga), Jungle’s Eye (nektar bunga longan), Pink Lady (nektar bunga kapas), Roast Cube (nektar bunga kopi), Citrus Bloom (nektar bunga oren) & Fruit Boss (nektar bunga durian).
Kisah bagaimana Jungle House diasaskan sememangnya amat menarik dan merupakan satu pengalaman semanis madu yang disediakan di gedungnya. Apa yang bermula sebagai pengembaraan menyusuri hutan tebal di Garut di Jawa Barat, Indonesia beberapa tahun lepas telah mencetus minat Paul dan Ashley terhadap madu apabila mereka terserempak dengan sekumpulan pemburu lebah asli yang memberi peluang kepada mereka mencuba madu hutan segar. Madu yang tulen, organik, mentah, tidak tercemar itu mempunyai perisa bunga yang dikunjungi lebah madu untuk nektar dan debunga, dan berbeza daripada madu yang pernah dirasai sebelum ini.
Ketika itu Paul baru berjinak-jinak dengan perniagaan madu, manakala Ashley sudah menceburi perniagaan runcit madu sejak 2007. Pada 2014 beliau menemui Paul yang terlibat dalam bidang kejuruteraan. Maka bermulalah kisah cinta yang bukan sahaja menyaksikan kedua-duanya mengikat tali kasih sayang, tetapi turut melahirkan sebuah perniagaan perkongsian bernama Jungle House pada 2018.
Di majlis tersebut pakar runding diet, Cik Indra Balaratnam berkongsi khasiat dan manfaat madu yang memang terkenal sebagai salah satu makanan unggul yang membantu meningkatkan keimunan badan. “Madu mempunyai pelbagai khasiat, serta kaya dengan mineral dan vitamin, antioksidan dan enzim yang membantu meningkatkan keimunan dan melindungi badan kita. Selain itu, madu mempunyai ciri-ciri antibakteria dan antimikrob, yang baik untuk badan dan membantu meringankan gejala batuk dan sakit tekak, menjadikannya amat berguna untuk menentang gejala Covid,” kata Indra.
Ads
Indra juga menunjukkan dua resipi, iaitu Salad Ayam Quinoa Dengan Vinaigrette Balsam Royal Black Jungle House dan Oat Semalaman Jungle House. Beliau berkata madu sebagai ramuan yang serba guna boleh diadun ke dalam pelbagai resipi untuk menambah rasa atau digunakan sebagai bahan utama. Madu ialah ramuan sesuai untuk menyerlahkan kreativiti kulinari, cita rasa dan kesihatan,” ujar Indra.
Nikmati juadah fusionyang lain daripada yang lain! Hasil kreativiti CU dan chef selebriti Malaysia popular Dato’ Fazley Yaakob, juadah ini merupakan rangkaian sedia untuk dimakan berinspirasikan Tahun Baru Cina yang diberi nama Dato’ Fazley Yaakob Creation Series dan pasti akan membuka selera anda.
Untuk siri ini, Chef Dato’ Fazley menggunakan kepakarannya menggabungkan makanan kegemaran tempatan Malaysia dengan elemen masakan Korea dan Cina terpilih untuk menghasilkan masakan unik khusus untuk CU.
Juadah ini cukup sempurna untuk menyambut Tahun Baru Cina. Sama ada dinikmati sendiri atau bersama orang tersayang, anda pasti menyukainya!
Dr Blake Dang, Pengarah di MYCU Retail berkata, “Di CU, kami sentiasa berusaha menyediakan produk berkualiti terbaik dan pengalaman unik buat pengguna dan pembeli. Kerjasama dengan Chef Dato’ Fazley ini bermula dengan daya inovasi beliau sebagai seorang chef, sejajar dengan nilai teras kami di CU iaitu untuk menyediakan pengalaman segar dan menyeronokkan buat pelanggan. Kami menimba pengalaman menarik sepanjang berkolaborasi dengan beliau, bermula dari pembentukan idea hingga ke pembuatan rangkaian sedia untuk dimakan ini. Kami tidak sabar untuk pelanggan kami mencubanya!”
Rangkaian Dato’ Fazley Yaakob Creation Series menggabungkan rasa unik dan ramuan kegemaran Malaysia untuk menghasilkan perisa hebat dan membangkitkan selera dalam kelima-lima juadah. Dengan hidangan sebegini enak, unik dan premium serta ditawarkan pula pada harga berpatutan, siapa yang tak akan suka?
Menurut Chef Dato’ Fazley, CU dan Korea merupakan sumber inspirasi utama dalam hidangan ini. “Saya suka melihat betapa muhibahnya masakan Malaysia, dan amat meminati seni kulinari Korea dan Cina. Sepanjang menjadi chef, saya telah mengenal pasti beberapa hidangan yang pasti enak digandingkan dengan selera rakyat Malaysia. Rangkaian ini merupakan hasil kombinasi enak berperisa ini. Saya cukup gembira bekerjasama dengan CU dan berharap juadah yang kami hasilkan boleh dinikmati semua!”
Rangkaian juadah sedia untuk dimakan ini terdiri daripada lima hidangan unik dan penuh perisa:
Sanwic Daging Carik Lemak Cili Api Telur Mayonis 59
Daging yang dimasak dalam campuran lemak santan, kunyit dan rempah lain, dihidang dengan telur cili api untuk keenakan maksimum.
Roti Bandung Strawberi 99
Dibuat dengan tepung Jepun, ban lembut dan gebu berinspirasikan Bandung ini cair dalam mulut anda dengan keenakan dan kewangian rasa Bandung dan jem strawberri.
Laksa Negeri Sembilan 99
Hidangan istimewa kegemaran Chef Dato Fazley. Mi kenyal dihidangkan bersama ramuan laksa enak dalam kuah yang kaya, berkrim dan berempah.
Gimbap Nasi Lemak Sambal Oren 99
Hidangan yang mempunyai kisahnya tersendiri. Oren melambangkan kemakmuran, nasi melambangkan kekayaan, manakala sambal menyatukan kita semua. Hidangan hebat penuh makna dan perisa!
Nasi Goreng Yuan Yang bersama Ayam Rumpai Laut Berkuah 99
Dihidangkan dengan popia goreng, hidangan fusion Cina-Melayu ini merupakan kombinasi unik perisa enak bersama-sama ayam rumpai laut.
Kunjungi kedai CU yang berdekatan dan cuba sendiri keenakan hidangan fusion ini hari ini!
Beberapa hari yang lalu, tular di media sosial seperti Facebook, Instagram dan aplikasi teks mesej seperti Whatsapp akan beberapa keping gambar yang menunjukkan Roti Gardenia yang dikatakan dicemari najis tikus.
Pantas bertindak terhadap isu yang timbul, maka pihak Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd telah mengambil tindakan yang sepatutnya. Berikut adalah maklumbalas rasmi dari pihak terbabit terhadap isu ini.
ROTI GARDENIA DENGAN ‘NAJIS TIKUS’
Gambar seperti di atas telah dimuatnaik oleh seorang pengguna Facebook mendakwa bahawa terdapat najis tikus pada roti Gardenia Original Classic Jumbo yang dibelinya.
Gambar tersebut juga telah tular di media sosial seperti Facebook, Instagram dan aplikasi teks mesej seperti Whatsapp.
Kami ingin mengambil peluang ini untuk menyatakan bahawa ia merupakan dasar dan polisi Gardenia untuk memberikan yang terbaik dari segi kualiti perkhidmatan dan produk.
Kami telah berkembang dengan mengamalkan dasar ini sebaik mungkin dan bertekad untuk terus berbuat demikian.
Oleh itu, beberapa langkah telah diambil dan kami ingin berkongsi perkembangan tentang perkara ini.
Setelah kami perolehi produk yang didakwa terdapat najis tikus itu daripada pengadu, keputusan awal hasil daripada siasatan oleh pakar dalaman syarikat mengesahkan bahawa bendasing tersebut bukan najis tikus dan ianya merupakan serpihan doh yang telah melalui dua kali proses pembakaran.
Kami juga telah mengambil langkah menghantar sebahagian daripada sampel yang tercemar itu ke SIRIM dan Pakar Kawalan Serangga Perosak untuk ujian kenalpasti dan untuk mengesahkan bahawa bendasing itu bukan najis tikus dengan persetujuan daripada pengadu.
Selain daripada itu, kami juga telah menjemput pengadu untuk datang melawat ke kilang Gardenia untuk melihat dengan sendiri kilang dan proses pembuatan roti dijalankan. Pihak kami sedang menunggu pengesahan tarikh lawatan tersebut daripada beliau.
Dengan ini, kami ingin menyeru kepada semua netizen untuk mengambil masa dan menilai keadaan/fakta untuk diri mereka sendiri. Kongsikan maklumat ini kepada rakan-rakan yang berkongsi mengenai roti viral ini di laman sosial.
Sekiranya anda perlukan maklumat lanjut mengenai perkara ini, sila hubungi wakil Jabatan Pemasaran di talian 03-5542 3228 ( Lavinia Anthony/ Mok Siew Lin/ Norhayati Md Zain)
Terima kasih.
Daripada, Pihak Pengurusan Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd
Percaya atau tidak, setiap rumah pasti ada mempunyai mi maggi untuk stok simpanan makanan kering. Tidak kira berapa kerap anda memakan mi maggi, pasti rasanya sangat sedap walaupun hidangan yang simple.
Nah, sebenarnya anda boleh mendapat khasiat melalui kempen “Sajian Seimbang Tanda Sayang” menggunakan mi Maggi dengan hanya menambah sumber protein dan sayur-sayuran bagi menghasilkan hidangan yang seimbang.
Diinspirasikan daripada Panduan Pinggan Sihat Malaysia (Malaysian Healthy Plate, MHP) yang diutarakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, kempen ini untuk menggalakkan para ibu di Malaysia supaya menyediakan hidangan masakan sendiri yang kos efektif dan enak menggunakan mi Maggi.
MHP yang berasaskan konsep ‘suku suku separuh’, adalah panduan visual yang membantu orang awam menyediakan atau pengambilan makanan seharian secara seimbang.
Hidangan seimbang terdiri daripada ¼ pinggan sumber karbohidrat (nasi, mi, roti, bijirin), ¼ protein (telur, tofu, daging, makanan laut, sumber protein berasaskan tumbuhan) dan ½ sayur-sayuran atau buah-buahan.
Menurut Pegawai Eksekutif Perniagaan Maggi, Nestle (Malaysia) Berhad, Geetha Balakrishna, kempen Sajian Seimbang Tanda Sayang Maggi bertujuan meraikan semua individu, khususnya para ibu, yang kreatif dalam menyediakan hidangan seimbang yang lazat walaupun sesetengah daripada mereka berdepan dengan kekangan waktu dan kewangan.
Pada majlis pelancaran kempen ‘Sajian Seimbang Tanda Sayang’ Maggi yang diadakan di Dapur Masak Masak Maggi, selebriti tv Sheila Rusly menunjukkan resipi masakan mi maggi kegemaran yang diinspirasikan dari negara seberang, iaitu Mi Soto Ambungan menggunakan mi Maggi perisa Ayam.
Ayam masak kicap memang ada banyak versi, ada yang berkuah dan ada yang kering. Tapi jika juga ayam masak kicap versi pekat dan pedas boleh guna resipi perkongsian Almie Amira