Kacang Kuda Bersalut Untuk Kudapan

Share

Siapa saja yang tidak suka kudapan seperti kacang. Jika membeli pun tidak puas makan. Jadi apa kata jom buat sendiri kacang kuda bersalut ni untuk kudapan anda. Kacang ni lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan. Sebab salutan tu meresap dalam kacang.

Nak lebih sedap ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri.

Kacang Kuda Bersalut

Bahan-bahan:

  • Kacang kuda (rendam semalaman, kemudian rebus hingga lembut dan toskan)
  • Bawang merah (dihiris)-beli online di sini
  • Bawang putih (dihiris)-beli online di sini
  • Cili kering (potong 2 atau 3)-beli online di sini
  • Daun kari (ikut suka nak berapa pelepah)
  • Bancuhan serbuk kari 1 sudu (kalau banyak, pahit)-beli online di sini
  • Air
  • Garam

Cara membuat:

1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.

2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau, masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang.

3.Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.

4.Lepas dah puas hati, tutup api, sejukkan.

Kredit: Atiqah Zaki

Published by
Putri