Penggemar kacang mesti sukakan resipi ni, kalau dulu suka buat yang rebus juga yang pedas. Boleh olah resipi ini menjadi versi manis juga. Nampak menarik, rangup walaupun bersira. Perkongsian dari Zana Mokhtar boleh jadi panduan buat yang ingin mencuba.
Bahan A:
Kacang Kuda- rendam semalaman
Tepung bestari
Bahan B (kisar):
Cili kering-BELI ONLINE DI SINI
Bawang putih
Serbuk kunyit
Bahan C:
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih-BELI ONLINE DI SINI
Serbuk ketumbar
Serbuk kari-BELI ONLINE DI SINI
Garam
Gula
Cara memasak:
1.Kacang kuda tu toskan air dia dan salutkan dengan tepung bestari tu ye. Lepas tu gorengkan dan letak tepi dulu hokey.
2.Tumiskan bahan B sampai wangi. Lepas tu baru masukkan bahan C.
3.Biarkan masak sampai wangi, garing dan kering. Baru masukkan kacang kuda yang dah goreng tadi.
4.Gaulkan bagi rata dan biarkan seketika betul betul kering ye.
5.Angkat dan sejukkan dulu. Lepas tu baru masuk dekat balang ye.
Selamat mencuba..
Kongsi resipi: Zana Mokhtar
Umum tahu khasiat kacang kuda memang banyak untuk kesihatan kita. Berikut maklumat pemakanan untuk kacang kuda.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan
Secawan kacang kuda yang telah dimasak mengandungi
269 kalori
45 gram karbohidrat
15 gram protein
13 gram serat
4 gram lemak
0 gram kolesterol
Selain itu, seperti yang dinyatakan di atas, kacang kuda mengandungi vitamin K, folat, fosforus,zink, manganese, choline dan selenium.
Khasiat kacang kuda kepada kesihatan memang banyak. Akan tetapi anda haruslah tidak mengambilnya secara berlebihan untuk mengelak kesan sampingan kepada kesihatan. Pelbagai resipi terdapat di internet yang boleh anda amalkan bagi dimasukkan dalam diet anda. Sekiranya anda mempunyai alahan pada kekacang, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda untuk rujukan supaya tiada perkara buruk berlaku.
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR? BOLEH LIHAT DI SINI.