Mulut terasa nak mengunyah. Dapat kunyah kacang sedap juga ni sambil layan cerita korea. Kalau kacang yang beli rasa umpph kurang, apa kata buatnya sendiri dengan rasa pedas dan masin yang seimbang. Buatnya pun mudah.

Bahan-bahan:
Kacang kuda- direndam semalaman sebelum tidur ( Bangun pagi rebus letak secubit garam)
Butter atau minyak
Bawang putih dan bawang rose kecil
(Kalau suka biji sawi boleh letak sikit , kak tak letak)
Daun kari
Cili kering-dikisar
Garam dan gula serta serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:
1.Tumis bawang putih dan bawang rose hingga kekuningan.
2.Masukkan cili kering. Tumis hingga naik bau. Cili hendaklah dimasak elok.
3.Masukkan garam, gula dan perasa(jika suka)Kak letak kunyit serbuk sikit. tak letak pun tak pa.
4.Nak letak ikan bilis goreng pun boleh. Terpulang pada selera masing-masing.
5.Letak kacang kuda yang direbus. Kacau dan angkat.

Kredit : Al Ulfah II

IKLAN

ADA YANG MENCARI OVEN UNTUK MEMBAKAR KEK ATAU BISKUT, BOLEH KLIK DI SINI.

Tiga Hidangan Sampingan Bersambal Yang Enak dan Menawan Selera

Tak Tipu, Roti Basque Burnt Cheese Topping Ini Memang Sedap!

Cara Mudah Buat Sendiri Apam Balik Homemade, Puas Makan